Thursday , July 18 2024

“Acord de principiu” al celor 27 țări UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu  Ucraina şi Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri “acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe pe 25 iunie, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, notează AFP, citată de Agerpres.

“Ambasadorii şi-au dat acordul de principiu asupra cadrului pentru negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova. Preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale pe 25 iunie”, a indicat această sursă.
Decizia urmează să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale pe 21 iunie. În Ţările de Jos este necesară aprobarea parlamentului.
Preşedintele Consiliului European Charles Michel a salutat acest pas. “Ne respectăm promisiunile şi vă vom sprijini pe drumul lung spre aderare”, le-a spus el acestor două ţări, pe reţeaua socială X.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.
Însă Ungaria a frânat până în prezent deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile.
La rândul său, Comisia Europeană a estimat pe 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupţiei şi a influenţei oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităţilor, măsură solicitată cu insistenţă de Budapesta, din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova.

Deschiderea negocierilor este un pas într-un proces de aderare lung şi anevoios. O posibilă intrare în UE a Ucrainei, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică dificultăţi, începând cu finanţarea.

UE a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie 2023.

În martie, ea a dat undă verde trecut negocierilor de aderare cu Bosnia. Negocieri au fost deschise şi cu Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord, reaminteşte AFP. AGERPRES 

Vezi si

Ursula von der Leyen, realeasă în postul de președinte al Comisiei Europene

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie …