Saturday , April 27 2024

Sentință definitivă: Spitalul Județean Suceava, obligat să plătească 800.000 de euro familiei unui prunc mort în 2016 în urma unor infecții nosocomiale

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost condamnat marți, 27 februarie 2024, la plata unei amenzi penale de 280.000 lei, precum și la daune morale în valoare totală de 800.000 de euro, printr-o  sentință definitivă a Curții de Apel Suceava privind celebrul caz al celor trei bebeluși morți în 2016 la scurt timp după naștere, după ce au contractat infecții nosocomiale în spitalul sucevean.

Curtea de Apel Suceava a decis, definitiv, că Spitalul Județean trebuie să plătească daune de 800.000 euro pentru familia unuia dintre bebelușii morți în 2016 din cauza unei infecții nosocomiale.

În 2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. Numele lor: Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore); Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile); Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).

O singură familie, familia Manea,  s-a constituit parte civilă în dosarul în care Spitalul Județean Suceava era acuzat de ucidere din culpă.

Curtea de Apel Suceava a decis, marți, să crească totalul daunelor morale stabilite de Judecătorie de la 650.000 la 800.000 euro pentru părinții și sora bebelușului decedat în 2016 și să scadă amenda penală de la 1,26 milioane de lei la 280.000 lei.

Judecătoria Suceava a dat în deembrie 2023 prima decizie în cazul dosarului bebelușilor morți cu infecție nosocomială după ce s-au născut la Spitalul Județean din oraș.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar care a fost trimis în judecată și în care s-au constituit trei părți civile: părinții și sora micuțului Alexandru Teodor Manea.

Judecătoria Suceava a condamnat anul trecut Spitalul Județean la o amendă penală de 1.260.000 de lei, adică 280 de zile de amendă ori 4.500 de lei, pentru ucidere din culpă.

Mai mult, pentru părinții lui Alexandru Teodor s-au stabilit daune morale de 500.000 de euro, iar sora nou-născutului mort urma să primească 150.000 de euro. În total, 650.000 de euro. Mai mult, spitalul era obligat să plătească familiei Manea cheltuieli de judecată în valoare de peste 26.000 de lei.

Decizia nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel, marți, 27 februarie Curtea de Apel stabilind, definitiv, noile valori ale despăgubirilor și a amenzii primite de Spital.

Obiectiv a relatat pe larg că în  2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. Aceștia sunt: Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore); Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile); Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).

Expertiza ajunsă la dosarul cauzei a fost semnată de medicul legist Beatrice Ioan de la IML Iași. Documentul conține 9 pagini și subliniază că moartea primilor doi bebeluși, Vasile Emilian Haidamac și Alexandru Teodor Manea, a fost produsă după infectarea cu „aceeași bacterie (tulpină comună)”.

Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza susține că „există o legătură de cauza­-litate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava și infectarea celor doi nou-născuți, stabilindu-se că infectarea celor doi cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”.

Expertiza spune și de ce s-a ajuns aici. Dezinfecția și asigurarea mediului sanitar s-au efectuat în mod necorespunzător, „procedura de depistare, înregistrare și raportare fiind lacunară”, se punctează în document. Cei care au descoperit că sursa de contaminare cu Pseudomonas aeruginosa este coloana de apă sunt cei de la DSP Suceava, care au informat conducerea clinicii să dezinfecteze de urgență coloana.

Concluziile IML Iași mai detaliază că unul dintre micuți, Teodor Alexandru Manea, a fost infectat cu trei germeni. E vorba despre Pseudomonas aeruginosa (piocianic), Streptococ beta hemolitic și Klebsiella pneumoniae. Cauza morții a fost septicemia cu meningită purulentă și insuficiență respiratorie acută, iar medicii punctează că aceasta putea fi declanșată de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-născut”. Conform Libertatea, specialiștii susțin că evoluția inițială după nașterea prin cezariană fusese favorabilă.

Directorul medical de atunci, Tiberius Brădățan, și-a dat demisia după dezvăluirea acestor cazuri. (O.S.)

CITIȚI și:

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …