Sunday , May 5 2024

Al treilea nou-nascut mort, dupa ce a venit pe lume sanatos, la Spitalul Judetean

Băiețelul s-a născut duminică, 7 august, și a fost externat miercuri, 10 august, cu mențiunea “clinic sănătos”. Starea sa de sănătate s-a deteriorat brusc în următoarele zile, iar părinții, constatând că micuțul respiră cu dificultate, au revenit la UPU pe data de 16 august. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, iar pe data de 17 august a survenit decesul. Coincidență sau nu, dar diagnosticul de pe certificatul de deces al bebelușului Paparuș, și anume pneumonie acută și meningo-encefalită, este același cu al nou-născuților Haidamac și Manea, care au murit la sfârșitul lunii februarie, respectiv începu­tul lunii martie, după ce au contractat din secția de Maternitate a Spitalului Județean infecția cu Pseudo­monas aeruginosa – bacilul piocianic. Ca și în pre­ce­dentele două cazuri, nimeni din conducerea Spi­talului nu suflă nici acum vreo vorbă despre infecțiile intraspitalicești. Ce nu e în regulă la Spitalul Jude­țean Sueava? Cine poate spar­ge aceasta fratie care distruge si ultima farama de incre­dere in medicii care-si fac treaba?

lumanare

Au trecut șapte luni de la moartea a doi copii care abia văzuseră lumina zilei în Spitalul Județean Suceava, după ce micuții au fost contaminați cu un germen intraspitalicesc, Pseudomonas aeruginosa, și un al treilea bebeluș a pierdut acum câteva zile lupta cu viața, având pe certifica­tul de deces menționat de către reprezentanții Serviciului de Medicină Legală diagnosticul de pneumonie acută și meningo-encefalită. De menționat că același diagnostic a fost trecut ca și cauză a decesului și în cazul nou-născuților Haidamac și Manea, copilași care au murit la sfârșitul lunii februarie, respectiv începutul lunii martie și pentru ale căror morți nu a fost găsit niciun vinovat nici în ziua de astăzi, chiar dacă rezultatele testelor emise de Institutul Cantacuzino au lămurit că a fost vorba despre o infectare cu un germen luat din spital, și anume Pseudomonas aeruginosa.
Lucas Alexandru Paparuș a fost născut pe data de 7 august și externat, după cum confirmă și purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, medicul Doina Ganea, perfect sănătos, având chiar mențiunea pe fișa de externare de “clinic sănătos”. “Copilul s-a născut la noi, a fost externat sănătos, dar mai multe informații nu vă pot da, situația arată într-un anume fel, iar dacă doriți date suplimentare trebuie să faceți o solicitare oficială în scris”, ne-a explicat ieri purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, medicul Doina Ganea.
Părinții sunt dărâmați de durere și încearcă să-și adune puterile pentru a afla care este cauza care a dus la decesul copilului lor. Lucas Alexandru a fost un bebeluș așteptat cu multă dragoste, mai ales că era primul copil al familiei Paparuș. Din povestirile părinților a reieșit că cel mic nu respira tocmai în regulă încă de la externare, dar li s-a explicat că e normal, că e nou-născut și are suflu sistolic până i se închid valvele. Doar că starea lui s-a înrăutățit de la zi la zi și marți, 16 august, s-au întors la spital. Micuțul a fost internat împreună cu mama lui la secția de Pediatrie, unde i s-au făcut o serie de analize și a fost pus în incubator. Miercuri dimineață, 17 august, în jurul orelor 06.00, părinții au fost informați că băiețelul lor începe să-și revină, pentru ca la ora 12.00 să fie declarat decesul.
Nu au primit explicații clare din partea nimănui privind cauza care ar fi dus la acea pneumonie acută, dar povestea lor tristă seamănă izbitor de mult cu cea a soților Manea, care și-au pierdut copilul la doar 11 zile de la naștere. “Copilul a fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgențe după alte șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul “Sf. Maria” din Iași. Stim doar că a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iași, fiind diagnosticat cu Pseudomonas. Copilul a fost ținut de familie acasă în tot acest timp. Stim că este o familie din mediul rural, cu o situație materială precară. Nu putem fi siguri în ce condiții a stat nou-născutul. Aceste două decese s-au produs la începutul lunii martie, iar de atunci nu a mai apărut niciun caz. Din acest motiv credem că nu există nicio legătură între aceste două decese”, declara pe data de 14 martie medicul Tiberius Brădățan, purtător de cuvânt la acea vreme al Spitalului Județean. Ca și în cazul bebelușului Manea, și în cazul băiețelului Lucas Alexandru Paparuș calvarul a început după o săptămână de la externare, când cei doi tineri învățau cum e să fie părinți. Nu au apucat, din păcate, să se bucure de zâmbetele îngerașului lor. “Totul s-a declanșat la o săptămână de la externarea după naștere. Ne-am dus imediat cu copilașul la pediatrul care o are în grijă și pe fetița noastră, mai avem acasă o fetiță în vârstă de trei ani. După ce l-a consultat, ne-a trimis de urgență la spital. Am ajuns la UPU pe la ora 19,00. Ne-au luat rapid când am spus că este vorba despre un nou-născut. I-au luat febra, i-au pus mască pentru oxigen. Era chiar între schimburi. Era agitație, îi vedeam pe medici că nu știu ce să facă. Am început să pun întrebări, dar nu primeam răspunsuri. La un moment dat le-am spus că dacă nu pot face nimic, să mă trimită în altă parte. Plec oriunde, la Iași, la București, la Cluj. Nimeni nu-mi răspundea nimic. Au venit o grămadă de doctori, l-au consultat, au ridicat din umeri și au plecat. Atunci a intervenit soțul și a spus că vrem să plecăm la un alt spital, dar răspunsul celor din UPU ne-a șocat. Cică este nevoie de o comisie care să decidă dacă se poate. Au încercat să ne convingă că în primul rând trebuie să-l stabilizeze, după care să-i ia puncție din coloană. Atunci am refuzat categoric și am spus că vreau să plec la alt spital”, ne-a povestit atunci Ana Maria Manea.
Dacă pe acești părinți medicii suceveni nu i-au putut convinge să rămână la Spitalul Județean, se pare că atât pe soții Haidamac, cât și pe fami­lia Paparuș au încercat să-i convingă să incinereze copiii. “M-am dus la morgă să-mi iau băiețelul, aveam totul pregătit să-l înmormântez creștinește, dar acolo era un bărbat al cărui nume nu mi-l amintesc și doamna doctor Botezan. S-au arătat mirați că am venit să-l iau și m-au întrebat de ce nu-l las la ei. In amarul meu nici nu am înțeles la ce se referă și am mai întrebat o dată. Mi s-a explicat că ar fi mai bine să-l las ca să-l ardă. M-am îngrozit, eu sunt creștin și am vrut să-mi înmormântez pruncul. Văzând că nu mă pot convinge, au scos o cutie din congelator. Era băiețelul meu înghețat. L-am văzut tăiat la cap de la dreapta la stânga și de la gât până între picioare. Mi-au cerut hainele și l-au îmbrăcat în fața mea pe o masă de inox. Incă am acele imagini în fața ochilor. A fost crunt. După ce l-au îmbrăcat, l-au pus în sicriu și mi l-au dat”, și-a amintit răvășit de durere Tudor Haidamac.
Contactată telefonic de reporterii “Obiectiv”, medicul Andreea Botezan a negat că ar fi încercat să-i convingă pe părinți să-și incinereze copilul, dar a menționat că aceasta este o modalitate legală pentru care de obicei mama trebuie să semneze.
Coincidență sau nu, soțul doctoriței Botezan, medicul Adrian Botezan, a fost membru al comisiei disciplinare din cadrul Colegiului Medicilor care a analizat circumstanțele în care a murit nou-născutul Haidamac.
Președintele Colegiului Medicilor, medicul Sorin Hîncu, nu a vrut să comenteze în vreun fel faptul că subalternii săi au considerat ca nefondate acuzațiile părinților Haidamac, în timp ce un al treilea nou-născut a murit și s-a arătat mai interesat de imaginea pe care o are el în fața sucevenilor. “Mie nu-mi terfelește nimeni imaginea. Nu e treaba mea cine și cum moare”, se încurca ieri în declarații medicul  Sorin Hîncu.
Ce nu e în regulă la Spitalul Județean? Cine poate face ordine?
Al treilea caz de prunc mort, cel mai probabil, din cauza unei infecții luate din Spitalul Județean ar trebui să stârnească mult mai multă îngrijorare celor care diriguiesc activitatea unității.
Indiferent cu câtă îndârjire șefimea de acolo se luptă pentru a banaliza aceste decese, până la urmă, așa cum OBIECTIV a arătat în ultimele luni, părinții acestor micuți reușesc să obțină actele care demonstrează că, de fapt, cel puțin în cazul celor doi copii morți la începutul primăverii, infecțiile s-au datorat microbilor din Spital. Chiar dacă “investigatorii” din colegiul Medicilor Suceava au considerat că nu există nicio culpă și șeful acestui Colegiu  declară senin că nu e treaba lui să afle CUM se sting sufletele micuților născuți în Maternitatea suceveană, mamele și tații care și-au văzut copiii murind vor cere instanțelor de judecată să spună care-i adevărul.
Până atunci însă, așa cum pare să arate acest nou caz, situația nu se îmbunătățește. O mare frăție face tot posibilul ca aceste cazuri să nu ajungă la urechile opiniei publice, iar atunci când presa dezvăluie aceste drame, tragerea de timp, pasarea responsabilității și negarea adevărului sunt principalele preocupări ale șefimii din SJU.
Instituția, subordonată în acte Consiliului Județean pare să nu mai dea socoteală nimănui. Situația este, de câțiva ani de zile, scăpată total de sub controlul autorităților locale. Singurele raporturi cu oficilitățile ale conducerii Spitalului apar doar atunci când mai e de tăiat vreo panglică, nedând însă în niciun fel socoteală pentru modul cum sunt tratați și îngrijiți sucevenii care au ghinionul să se îmbolnăvească și să se interneze la Spitalul Județean. Din această cauză, cifrele reale ale cazurilor de pacienți care au suferit infecții intraspitalicești la Suceava probabil că nu vor fi aflate prea repede. Insă, cei care au în subordine, cel puțin teoretic, activitatea acestei unități sunt obligați să încerce curmarea acestei mizerii, măcar acum, când niște oameni nenorociți pe viață demonstrează cu acte că le-au fost uciși pruncii în Spital. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Un incendiu puternic pornit de la un cablu defect a afectat două locuinţe din Voroneţ (FOTO, VIDEO)

  Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15.00, un incendiu a izbucnit la  o gospodărie din …

9 comments

  1. Pai fac scandal sa nu intre nimeni pe salon si nu intra. Au deja b acteriile lor care colcăie in pereti. Nu pot scapa de ele doar prin demolarea spitalului. E un risc. Dei mai slabi se îmbolnăvesc, altii mai puternici supraviețuiesc.

  2. Și cu ce drept a universității luat organele interne ale copilului? Dacă l-ai lăsat să moară cu zile pentru a vinde organele?! Dacă ți se întâmplă ție așa ceva?

  3. Spunea cineva ca “si-au ros coatele pt a salva vieți ” ei bine nu e chiar așa, am o fetița de 7 luni care medicii de la Suceava mi-o inmormantau la nici o zi de la naștere. Sa trăiești șocul vieții, sa îți dorești un copil enorm, iar când naști sa îți spună scurt pe doi ca acest copil moare !! Nu întotdeauna facultatea te ajuta ! E ușor sa spui, si sa panichezi oamenii, dar mai trebuie sa ai si o certitudine.. Ca sa nu spun ca sa născut cu in picioruș mai scurt iar când am întrebat care e cauza nu au știut sa imi spună, ca sa aflam mai târziu ca de fapt e o luxație congenitală care se poate remedia!!

  4. poate cei trei bebelusi au fost imbolnaviti intentionat. ar fi interesant de aflat daca aveau toate organele interne cind i-au luat parintii acasa…
    poate parea teoria conspiratiei, dar azi nimic nu mai e imposibil….

  5. Au murit de la vaccinuri, nu de la altceva. Nimeni nu gândește?

  6. Intre cele 3 cazuri nu vad decat o legatura, toti trei erau bebelusi si aveau aceeasi cauza a mortii. Daca intre primul si al doilea caz poti spune clar ca ar putea fi o legatura, si ca exista date, eu nu vad ce treaba are asta cu un copil nascut dupa 5 luni. Intre timp nu au fost nasteri la spitalul judetean Suceava? Cati copii au murit de aceeasi cauza?
    Va place sa panicati populatia si sunt convinsa ca nici nu aveti toate datele. Dar panicati printr-un articol viitori parinti, femei insarcinate…O viata de om e nepretuita, si acest copilas nu merita sa moara… Parintii stiu cel mai bine ce e de facut.. daca sa acuze sau nu… Infectii se pot lua si in afara spitalului, iar daca copilul era externat de o saptamana exista si posibilitatea asta…

  7. poate se sfirseste cumva taifunul acesta bacterilogic…,se poate sau nu se vrea sa se poata…,domnilor doctori sunteti semizei sau ucigasi pentru copii nostri?e greu si a duce lingura la gura,daraaminte sa duci 9 luni in pintec un copil pe care sa-l faci scopul vietii tale!!!rugativa va rog frumos sa nu inebunesc…,va rog frumos:HAIDAMAC VASILE EMILIAN!!!!!

  8. oameni buni nu mai dati vina numai pe doctori si pe spitalul judetean……voi chiar nu stiti sa respectati pe cineva care si-a ros coatele pe bancile facultatii pt a salva vieti….la neonatologie urla infirmierele ca nu ai voie sa intri in sectii dar nu le respecta nimeni,,cum sa nu fie bacterii si tot felul de boli.iti da papuci de nailon sa iti iei in picioare dar populatia nu ia ca de le e rusine…aruncati cu pietre in cadrele medicale dar aruncati in oamenii de rand care nu respecta regulile spitalului….stiu ca voi fi huiduita ca tin cu doctorii dar nu putem da vina numai pe ei….eu am o luna jumate dde cand am nascut si au facut curatenie era super curata si la materinate si la neonatologie….in salon dadeau cu mopul dar tot pacientii isi bateau joc de bai….am vazut eu mai multe tampoane de sange puse pe chiuveta…nu e nimeni obligat sa iti ia vata de la fund sa ti-o puna in cos…putin respect…..

  9. Eu nu stiu ce se întâmpla in spitalul asta din Suceava ca eu am născut in luna Februarie 2015 iar la aproximativ 2 sapt băiețelul meu a început cu febra si am fost internata cu el in spital tot cu pneumonie doar ca interstitiala…Ma gândesc cu groaza ca daca puiul meu ar fi pățit ceva cred ca eram in stare sa le dau foc…nu pot CONCEPE cum e posibil asa ceva in anul 2016 cand sunt mii de tratamente si injectabile sa nu poată salva un copil..atunci înseamnă ca nu sunt nici măcar competenti medicii care se ocupa de cazuri de ii trimite pe la Iași si nu stiu unde…Oricum mii frica sa mai aud cuvântul spital atata vreme cât copii mor cu zile din cauza prostiei unor asa zis ” medici”!!