Friday , May 14 2021

Cazul bebelușilor morți în 2016 la Spitalul Județean: coloana de apă era contaminată cu piocianic

La 5 ani de la moartea a trei nou-născuți infectați la Spitalul Județean Suceava, despre care „Obiectiv de Suceava” a făcut dezvăluiri la acea vreme, dosarul nu a fost încă finalizat de procurori, dar Libertatea a intrat în posesia unor detalii din suplimentul expertizei realizate de IML Iași, în care se precizează drept cauză neluarea măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou Suceava”. 

Toți copiii au fost infectați, iar unul dintre ei, Alexandru Tudor Manea, a fost contaminat cu 3 germeni.

În 2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. Aceștia sunt: Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore); Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile); Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).

Expertiza ajunsă la dosarul cauzei este semnată de medicul legist Beatrice Ioan de la IML Iași. Documentul conține 9 pagini și subliniază că moartea primilor doi bebeluși, Vasile Emilian Haidamac și Alexandru Teodor Manea, a fost produsă după infectarea cu „aceeași bacterie (tulpină comună)”, citează Libertatea.

Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza susține că „există o legătură de cauzalitate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava și infectarea celor doi nou-născuți, stabilindu-se că infectarea celor doi cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”.

Expertiza spune și de ce s-a ajuns aici. Dezinfecția și asigurarea mediului sanitar s-au efectuat în mod necorespunzător, „procedura de depistare, înregistrare și raportare fiind lacunară”, se punctează în document. Cei care au descoperit că sursa de contaminare cu Pseudomonas aeruginosa este coloana de apă sunt cei de la DSP Suceava, care au informat conducerea clinicii să dezinfecteze de urgență coloana.

Concluziile IML Iași mai detaliază că unul dintre micuți, Teodor Alexandru Manea, a fost infectat cu trei germeni. E vorba despre Pseudomonas aeruginosa (piocianic), Streptococ beta hemolitic și Klebsiella pneumoniae. Cauza morții a fost septicemia cu meningită purulentă și insuficiență respiratorie acută, iar medicii punctează că aceasta putea fi declanșată de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-născut”. Conform Libertatea, specialiștii susțin că evoluția inițială după nașterea prin cezariană fusese favorabilă.

Directorul medical de atunci, Tiberius Brădățan, și-a dat demisia după dezvăluirea acestor cazuri.

Vezi si

Programul vizitei premierului la Suceava

Premierul Florin Cîțu va sosi, vineri, 14 mai, în Suceava urmând să facă mai multe …