Thursday , April 25 2024

Institutul “Cantacuzino” confirmă: Doi nou-născuți au murit luna trecută din cauza unor infecții contractate în Spitalul Județean

Unul dintre copii a murit la 27 de ore de la naștere, altul la 11 zile, cel de-al doilea fiind transferat în ultima lui zi de viață la Iași. Ambii prezentau simptomele infecției cu bacteria Pseudomonas. Probe recoltate din Spitalul Județean Suceava și de la bebelușul transferat și decedat la Iași au fost trimise și la Institutul “Cantacuzino” din Capitală. Specialiștii de la București au confirmat prezența bacteriei Pseudomonas atât în probele recoltate de pe suprafețe din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie, cât și în probele recoltate de medici de la copilul decedat la Spitalul “Sf. Maria” Iași. Dincolo de gravitatea faptului că au murit doi nou-născuți din cauza unei infecții intraspitalicești și dincolo de faptul că cei din conducerea spitalului încearcă să ascundă sub preș problema și să țină rezultatele analizelor departe de ochii părinților – primii îndreptățiți să le afle – și ai presei, cel mai lipsit de umanitate gest vine chiar din partea directorului medical al spitalului, doctorul Tiberius Brădățan, care a încercat să arunce vina asupra unei mame oricum îndurerate că și-a pierdut pruncul. Brădățan a declarat public că el bănuiește că micuțul mort ar fi fost contaminat de mamă. “Am vrut să-i arăt soțului că băiețelul nu a murit din cauza mea. Mi-am făcut analiza, iar rezultatul a confirmat ceea ce bănuiam, că nu am această bacterie, ceea ce înseamnă că băiețelul meu a luat-o din spital. Doctorul Brădățan m-a acuzat că mi-am omorât copilul, dar ei l-au omorât”, ne-a declarat Elena Haidamac, mama unuia dintre copiii morți 

 Spitalul judetean Sueava, 17 nov 2011 (26) [800x600]


Institutul “Cantacuzino” a confirmat ceea ce părinții celor doi copii  decedați la începutul lunii martie au bănuit de la început, și anume faptul că bebelușii au fost infectați cu o bacterie intraspitalicească periculoasă și foarte rezistentă la antibiotice, cei doi nou-născuți fiind diagnosticați pozitiv cu bacteria Pseudomonas. Unul dintre bebeluși a murit la doar 27 de ore de la naștere. “Acest copil a fost diagnosticat încă de la naștere cu bronhopneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas, dar se bănuiește că a fost contaminat de către mamă, încă din viața intrauterină”, ne-a explicat atunci doctorul Tiberius Brădățan, director medical în cadrul spitalului sucevean. Cel de-al doilea copil a murit la doar 11 zile de la naștere. “A fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgențe după alte șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul “Sf. Maria” din Iași. Stim că a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iași, fiind diagnosticat cu Pseudomonas. Aceste două decese s-au produs la începutul lunii martie, iar de atunci nu a mai apărut niciun caz. Din acest motiv credem că nu există nicio legătură între aceste două decese”, a completat doctorul Tiberius Brădățan. In timp ce medicii ieșeni au recoltat probe de la copilul decedat, urmărind în acest fel să nu existe nicio urmă de îndoială în ceea ce privește cauza decesului, medicii de la spitalul sucevean nu au considerat necesar acest lucru, iar singurele probe care au ajuns la Institutul “Cantacuzino” spre analiză au fost cele recoltate de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică de pe suprafețele din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie. Ambele buletine de analize trimise de către institutul bucureștean la DSP Suceava au confirmat prezența acestei bacterii periculoase și multirezistente la antibiotice, și anume Pseudomonas.
tiberius bradatan
Tiberius Bradatan, directorul medical al Spitalului Judetean

Reprezentanții Spitalului Județean Suceava refuză să accepte că din cauza neglijenței lor au murit doi copii și au solicitat conducerii Direcției de Sănătate Publică să nu comunice părinților și reprezentanților presei rezultatele, până ce acestea nu vor fi evaluate de către un alt specialist, motivând că “buletinul de analize e prea alambicat”. Directorul medical al spitalului sucevean a refuzat să comenteze în vreun fel rezultatele emise de Institutul “Cantacuzino”, motivând că “nu avem încă toate informațiile”. Oare ce informații mai așteaptă medicii suceveni, după ce Institutul “Cantacuzino”, singurul abilitat din România să efectueze astfel de analize, a confirmat prezența bacteriei Pseudomonas la copilul decedat la spitalul ieșean, prin două buletine de rezultate emise de către instituția bucureșteană la data de 16 martie, pentru ca pe data de 29 martie să fie emise alte două buletine care au confirmat din nou prezența acestei bacterii și în probele recoltate de pe suprafețele din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Suceava?

Familia Haidamac, părinții care și-au pierdut copilul la doar 27 de ore de la naștere, încă așteaptă ca cineva să le explice ce s-a întâmplat cu copilul lor. Imediat după declararea decesului, medicii nu au contestat prezența bacteriei Pseudomonas, dar au spus, prin  vocea purtătorului de cuvânt, doctorul Tiberius Brădățan, că bebelușul a luat această bacterie de la mamă, și nu din spital. “Am insistat la doctorul Brădățan să-i facă analize soției, să văd dacă din cauza ei a murit copilul meu, dar a refuzat categoric, mi-a explicat că ei nu lucrează așa. Am așteptat mult acest copil. Ne-am pregătit, am cumpărat pătuț, haine, jucării”, ne-a povestit cu lacrimi în ochi Vasile Haidamac. “Am bătut drumul pe la o grămadă de laboratoare de analize. Am vrut să-i arăt soțului că băiețelul nu a murit din cauza mea. Peste tot era scumpă această analiză și pentru că în spital au refuzat să mă testeze, am încercat și la DSP. Mi-au făcut analiza, iar rezultatul a confirmat ceea ce bănuiam, că nu am această bacterie, ceea ce înseamnă că băiețelul meu a luat-o din spital. Doctorul Brădățan m-a acuzat că mi-am omorât copilul, dar ei l-au omorât, pentru că pe certificatul de deces scrie negru pe alb – Pseudomonas”, a completat îndurerată Elena Haidamac.
Dobândită de cele mai multe ori în spital, bacteria Pseudomonas spp este foarte periculoasă pentru că este rezistentă la cele mai multe antibiotice.
Specialiștii spun că de regulă bacteria se găsește în cele mai comune locuri, în special în zone umede. Pseudomonas este o specie cu potențial periculos atunci când este găsită în mediul spitalicesc, iar personalul spitalului poate avea un rol în vehicularea bacteriei. Aceasta se dezvoltă foarte bine acolo unde găsește umezeală: în jurul chiuvetelor, la băi, în lavetele păstrate. Are o capacitate extraordinară de dezvoltare chiar și în medii considerate neprielnice, cum ar fi dezinfectanți, alcool sau chiar apă distilată. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …