Tuesday , June 25 2024

Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a lansat marţi un apel către partenerii occidentali, într-o conferinţă de presă comună cu şefa diplomaţiei germane Analenna Baerbock, să ia în considerare posibilitatea de a ajuta militar Kievul prin interceptarea de pe teritoriul NATO a rachetelor pe care Rusia le dirijează împotriva teritoriului ucrainean, relatează EFE, citata de Agerpres.

“Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să împiedice partenerii noştri să doboare rachete ruseşti pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul lor”, a spus Kuleba (fot0), citat de agenţia publică de presă Ukrinform.

Şeful diplomaţiei ucrainene i-a acuzat de manipulare pe cei care văd în această opţiune un risc de “escaladare” militară.

“Cerem partenerilor noştri să ia în considerare posibilitatea ca rachetele ruseşti – nu avioane ruseşti cu piloţi la bord, ci bucăţi de metal care aduc moarte din Rusia în Ucraina – să fie interceptate de pe teritoriul partenerilor noştri”, a afirmat Kuleba.

Ministrul de externe ucrainean a adăugat că “alternativa” la această măsură constă în a furniza Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană şi avioanele de luptă de care Kievul are nevoie pentru a-şi proteja teritoriul de atacurile aeriene ruseşti.

“Dar poziţia că nici apărare antiaeriană nu vă vom livra şi nici interceptarea de rachete ruseşti de pe teritoriul nostru nu o vom sprijini este o poziţie de liniştire a agresorului”, a afirmat Kuleba, citat de Ukrinform.

Kievul a început să invoce tot mai des ideea ca aliaţii săi să intercepteze din afara Ucrainei rachete ruseşti care vizează teritoriul ucrainean, după ce SUA, Marea Britanie şi Franţa, precum şi alte ţări partenere ale Israelului au ajutat statul israelian de la bazele lor din Orientul Mijlociu să intercepteze o parte din proiectilele trase de Iran în atacul acestuia din 14 aprilie.

Tot legat de apărarea antiaeriană, ministrul german de externe Annalena Baerbock a abordat cu preşedintele Volodimir Zelenski iniţiativa anunţată luni de Berlin privind încercarea de a obţine mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot pentru a consolida protecţia infrastructurii şi oraşelor ucrainene, potrivit EFE.

“Am vorbit despre iniţiativa comună a miniştrilor de externe şi apărării din Germania de a căuta sisteme Patriot suplimentare, precum şi alte sisteme de apărare antiaeriană pentru ţara noastră”, a indicat Zelenski într-o postare pe social media despre conţinutul întâlnirii cu şefa diplomaţiei germane, care a sosit marţi într-o vizită neanunţată la Kiev.

Ministerul german al Apărării a anunţat luni, după întâlnirea organizată de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, că va conduce o nouă coaliţie multinaţională care îşi propune să caute pe piaţa internaţională sisteme de apărare antiaeriană şi rachete pentru Ucraina.

Potrivit acestuia, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia şi Canada vor contribui cu bani la această iniţiativă, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franţa, Spania, România, Belgia şi Lituania vor contribui cu materiale militare şi rachete.

Coaliţia, a declarat şefa diplomaţiei germane, a mobilizat deja aproape un miliard de euro în acest scop.

Ucraina le cere zilnic aliaţilor săi să trimită mai multe sisteme Patriot şi alte tipuri de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja oraşele şi infrastructura critică, precum şi trupele şi poziţiile de pe front de atacurile aeriene ruseşti.

În declaraţiile făcute la Kiev, Annalena Baerbock a spus că ezitările privind ajutorul militar acordat Ucrainei “ameninţă” securitatea occidentalilor, consemnează AFP.

“Orice ezitare şi întârziere în sprijinirea Ucrainei costă vieţi nevinovate. Şi fiecare ezitare de a sprijini Ucraina pune în pericol şi propria noastră securitate”, a spus ministrul german de externe.

Preşedintele rus Vladimir Putin “nu cunoaşte limite” şi a declanşat o campanie de “distrugere” a Ucrainei, a afirmat Baerbock, menţionând bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra reţelei ucrainene de electricitate.AGERPRES

Vezi si

Liderii UE au convenit realegerea Ursuley von der Leyen în fruntea Comisiei Europene (surse)

Liderii europeni au convenit la negocierile pentru împărţirea principalelor funcţii de conducere ale instituţiilor UE …