Monday , May 20 2024

ACET vrea să încheie un contract pentru modernizarea stației de epurare a Sucevei până la finele anului

Suma estimată a fi necesară pentru lucrările de modernizare a stației de epurare a apelor uzate  trece de 5 milioane de euro fără TVA – bani europeni. „După ce se implementează acest proiect, mirosurile din zona luncii râului Suceava trebuie să dispară”, a declarat Ştefan Groza, directorul ACET SA.

Licitația pentru stația de epurare a Sucevei a fost reluată. ACET a publicat un anunț de participare în acest sens pe SEAP după ce valoarea de la licitația inițială (neatribuite din lipsă de ofertanți) a fost majorată. Suma estimată a fi necesară pentru lucrările de modernizare a stației de epurare a apelor uzate (SEAU) trece de 5 milioane de euro fără TVA – bani europeni accesați printr-un mega proiect la nivel județean de circa 270 de milioane de euro, atrași din Programul Operațional Infrastructură Mare – iar ofertele vor trebui să fie depuse pe 3 iulie, asta dacă nu va fi decalat termenul până atunci.

Procesul care are loc în SEAU Suceava este un proces de epurare biologică cu nitrificare – denitrificare și un proces anaerobic pentru reducerea fosforului. Din punct de vedere al proceselor, proiectul de modernizare propune implementarea unor lucrări de adaptare a proceselor de epurare și înlocuire a unor echipamente existente. În ce privește reabilitarea stației de epurare Suceava, acestea se referă la completarea stației de epurare existente pe malul râului Suceava cu o nouă instalație de aerare mai performantă (vor fi puse turbosuflante care vor împinge aer sub formă de bule foarte fine) pentru a stimula mai bine bacteriile din bazinele de la stația de epurare în procesul de consum al substanței organice. Nămolul primar și biologic în exces este îngroșat și stabilizat anaerob într-un rezervor de fermentare. Biogazul rezultat este folosit pentru încălzire. Namolul „mort” – adică deshidratat după fermentare este tratat cu var și depozitat.

De ce este foarte important acest proiect? Ei bine pentru că în continuare, la diverse intervale de timp, mirosurile pestilențiale din zona luncii râului Suceava continuă să se simtă, uneori pe distanțe de kilometri. „După ce se implementează acest proiect, mirosurile trebuie să dispară. Noi discutăm de epurare biologică (în cazul stației de epurare a apelor din canalizarea orașului). Acolo sunt niște bacterii care mănânce substanțe organică și ulterior apa iese curată din stația de epurare”, a declarat Ștefan Groza, directorul societății ACET SA.

Stația de epurare va primi apa uzată din aglomerarea Suceava, emisarul continuând să rămână ca până acum râul Suceava. Populația echivalentă a stației de epurare Suceava este de 140.000 de locuitori echivalenți (l.e.), dar foarte important este faptul că se pune accent pe respectarea unor normative europene care implică separarea epurării apelor industriale de cele municipale.

„Nu vreau să mă disculp, dar dacă nu ar mai veni ape de la Ambro SA în stația de epurare nu ar mai fi probleme (cu mirosul pestilențial). Aici este o discuție care se va încheia, probabil, când se va implementa și proiectul de modernizare al stației de epurare a municipiului Suceava. Din câte am înțeles, și ei au un plan în care să își regândească toată activitatea aceasta de canalizare și de epurare a apelor industriale. Directivele Uniunii Europene spun că apele uzate orășenești nu trebuie să se amestece cu apele care provin de la industrie și în special cu cele de la industrii puternic poluante cum sunt și cele de la Ambro”, a declarat Ștefan Groza. Și nu întâmplător a adus în discuție și partea cu canalizarea deoarece – așa cum de altfel cotidianul Obiectiv de Suceava a relatat pe această temă într-adevăr Ambro SA Suceava are un proiect cu privire la propria sa stație de epurare, chiar mai valoros decât cel al societății ACET – este necesar și ca racordarea canalizării orașului să nu aibă legătură decât cu stația de epurare a Sucevei, nu și cu cea a societății Ambro sau a altor consumatori industriali.

Indiferent însă cum va decurge proiectul celor de la Ambro SA, cei de la ACET vor ca până la finalul anului să reușească să încheie contractele pe POIM pentru cât mai multe din obiectivele pe care și le-au propus prin mega proiectul la nivelul județului. În ceea ce privește stația de epurare a Sucevei (și a celei de la Salcea, de altfel, dar aici este un alt lot), termenul maximal – rezultat din durata de valabilitate a ofertei, așa cum este cerută ea în documentație – este de 3 ianuarie 2024, dar asta nu înseamnă că un acord cu un potențial câștigător nu s-ar putea încheia mai repede. (D.P.)

 

Vezi si

Suceava rămâne pe locul 5 în clasamentul aeroporturilor din țară

În luna aprilie, Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare Suceava s-a menținut pe poziția 5 la …