Thursday , December 1 2022

Iohannis a anuntat ca a trimis Parlamentului cele doua teme ale referendumului

Președintele României a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a declarat că a trimis scrisoarea la Parlament cu privire la temele dezbătute la referendumul de pe 26 mai.

”Azi am trimis Parlamentului scrisoarea cu privire la cele două probleme de interes național, care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului care va fi organizat pe 26 mai.

Prima: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Cea dea doua se referă la interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Aceste două teme vor fi supuse consultării publice.

Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li se șteargă efectele condamnărilor și tot odată dacă vor ca Guvernul să mai adopte OUG în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar.

Românii au arătat că nu acceptă corupția și furtul din banii publci, cu atât mai mult aceste fapte sunt inacceptabile atunci când ele sunt săvârșite chiar de cei aleși de cetățeni ca să le apere interesele și banul public. Da, toleranță 0 față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistiei și grațierii infracțiunilor din acest domenii reprezintă calea cea mai bună pentru continuarea luptei împotriva corupției, dar în egală măsură este și o garanție pentru asigurarea itegrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

Ceea ce se întâmplă în actuală guvernare pesedistă este fără precedent de mai bine de doi ani asistăm la un permanent asalt asupra justiției purtat cu ordonanțe de urgență.

Acest asalt al pesediștilor a presupus întotdeauna evaluarea șanselor, pregătirea mijloacelor și căutarea momentului prielnic pentru a acționa, pervertind astfel și deturnând un mecanism constituțional pe care noi, socitetatea românească, trebuie să îl gândim.”, a declarat Iohannis.

Vezi si

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023; indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se plafonează

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie …