Monday , May 20 2024

Basescu: Trebuie eliminate inechitatile din sectorul public, prin raporturi corecte de salarizare

Pre[edintele Traian B\sescu a declarat, mar]i, în fa]a Parlamentului, ca trebuie eliminate inechit\]ile din sectorul public printr-o lege care sa stabileasca raporturile corecte de salarizare între diferitele categorii de bugetari, iar austeritatea sa fie pentru toata lumea.
Pre[edintele Traian B\sescu a criticat, mar]i, în Parlament “risipa resurselor” [i “administrarea ineficient\” a fondurilor deja existente în sisteme precum cel sanitar [i cel de educa]ie.
“Sistemul de educa]ie [i sistemul sanitar sunt înca nefinan]ate corespunz\tor. Dar, înainte de a vorbi despre subfinan]are, ar trebui sa ne asigur\m ca resursele existen]e sunt corect utilizate. Mare parte din resurse se g\sesc în interiorul sistemelor [i nu este nevoie decât de o onesta realocare a acestora”, a spus B\sescu.
[eful statului a apreciat drept “inadmisibil” faptul ca în ultimii zece ani alocarea bugetara pentru sistemul sanitar a crescut de aproximativ patru ori, iar calitatea serviciilor nu s-a îmbun\t\]it.
“Guvernul trebuie sa continue reforma acestor sisteme, sa descentralizeze, sa optimizeze, sa redimensioneze [i sa clasifice unit\]ile de înv\]\mânt [i cele sanitare sa ajunga acolo unde putem avea performan]e. Altfel, nu vom face decât sa risipim resurse f\ra a avea rezultate”, a spus pre[edintele.
“Trebuie eliminate inechit\]ile din sectorul public printr-o lege care sa stabileasca raporturile corecte de salarizare între diferitele categorii de bugetari. Iar, daca ast\zi discut\m despre austeritate, atunci ea trebuie sa fie pentru to]i”, a mai spus B\sescu.
El a apreciat totodata ca trebuie reduse cheltuielile sociale. Pre[edintele a spus ca 46% din veniturile bugetului de stat “merg pe programele de asisten]a social\, pe toata asisten]a social\, inclusiv pensii, iar 30% pe salariile sectorului bugetar”.
“Deci 76 % din veniturile sistemului bugetar se duc în cele doua zone de pl\]i bugetare – asisten]a sociala [i salarii pentru aparatul bugetar. Cu ce se mai pot face investi]ii? Cu ce se mai pot face cheltuieli materiale pentru s\n\tate, pentru educa]ie, pentru interne, pentru Ministerul Ap\r\rii”, a comentat el.
“O analiza atenta arata ca nu avem atât de multa s\r\cie în România cât avem nemunca [i abuzuri în sistem. Constat\rile Ministerului Muncii din ultima perioad\, cu mii de pensiona]i f\ra justificare (…) sunt relevante”, a mai spus el.
Nu se poate concepe modernizarea f\ra o Constitu]ie înnoit\, adaptata realit\]ilor vremii
Pre[edintele Traian B\sescu a declarat, mar]i, în fa]a plenului reunit al Parlamentului, ca nu se poate începe modernizarea statului în viitorii ani f\ra a se gândi la o Constitu]ie “înnoit\, adaptata realit\]ilor vremii”.
“Institu]iile nu pot ac]iona coerent daca nu au un cadru constitu]ional care sa le defineasca cu precizie rolul, atribu]iile [i limitele. O Constitu]ie moderna trebuie sa puna institu]iile cu adev\rat în slujba cet\]eanului [i a binelui public”, a sus]inut [eful statului.
El a men]ionat c\, pornind de la voin]a românilor exprimata la referendumul din noiembrie 2009, a sosit momentul ca [i Parlamentul sa participe activ la procesul de reformare a statului, regândindu-[i propria structur\.
Pre[edintele le-a amintit parlamentarilor ca în propor]ie de peste 80 la suta românii au votat pentru Parlament unicameral.
“Este [i un bun început [i pentru o discu]ie privind revizuirea constitu]ional\”, a spus B\sescu.
Pe de alta parte, Traian B\sescu a declarat ca România are nevoie de un sistem electoral generator de majorit\]i ferme, iar acesta nu poate fi asigurat decât de votul uninominal într-un singur tur sau în doua tururi de scrutin.
“Convigerea mea este ca trebuie sa fie continuata [i modernizarea sistemului politic”, a spus [eful statului.

Vezi si

Temperaturi de vară și ploi însemnate cantitativ. Prognoza meteo pe regiuni, până pe 2 iunie

Prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că regimul termic estimat de …