Friday , May 17 2024

Ambasadorul Marii Britanii: Este extraordinar ca în Parlamentul României sunt infractori condamnati

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, declar\ c\ politicienii români de la toate partidele sunt responsabili pentru constat\rile din raportul CE privind MCV, el comentând c\ “este extraordinar c\ în Parlament sunt infractori condamna]i”.

“Politicienii din România, de la toate partidele, au o responsabilitate în mod deosebit. Parlamentul trebuie s\ fac\ o cur\]enie intern\. Este extraordinar c\ infractori condamna]i sunt înc\ parlamentari”, afirm\ Harris, într-un comentariu postat joi pe blogul s\u.
El arat\ c\ în raportul Comisiei Europene sunt exprimate îngrijor\ri privind criza politic\ recent\ din România, fiind semnalate ca binevenite asigur\rile [i ac]iunile premierului Victor Ponta de a r\spunde acestor îngrijor\ri.
Harris precizeaz\ c\ în raport sunt men]ionate îns\ [i performan]a DNA, mai buna gestionare a duratei proceselor de c\tre Înalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie, precum [i faptul c\ CSM [i-a jucat rolul când a trebuit s\ r\spund\ amenin]\rilor la adresa justi]iei.
Ambasadorul britanic mai arat\ c\ o abordare coerent\ a tuturor institu]iilor implicate, din domeniile juridic, executiv [i legislativ, este cheia pentru asigurarea succesului reformei justi]iei.
“Raportul nu este doar despre evenimentele recente. Analizeaz\ perspectiva mai larg\ [i progresele pe care România le-a f\cut de când a aderat la UE în urm\ cu cinci ani. Câteva puncte merit\ men]ionate în mod deosebit. În primul rând, faptul c\ pa[i hot\râ]i sunt f\cu]i pentru a-i urm\ri [i condamna pe cei vinova]i de corup]ie. Comisia European\ are dreptate s\ sublinieze performan]a procurorilor DNA ca «una dintre cele mai importante realiz\ri de la aderarea României». În al doilea rând, dac\ în rapoartele precedente Comisia era îngrijorat\ de amân\rile proceselor din instan]e, de data aceasta ICCJ este remarcat\ pe bun\ dreptate pentru c\ bunele practici [i eficien]a gestion\rii proceselor. Consiliul Superior al Magistraturii [i-a jucat [i el rolul în ap\rarea independen]ei sistemului judiciar de fiecare dat\ când aceasta a fost amenin]at\”, noteaz\ ambasadorul Harris.
El arat\ c\ România trebuie s\ construiasc\ pe progresele deja acumulate, s\ implementeze reformele restante solicitate de obiectivele stabilite prin MCV [i s\ pun\ la punct un parcurs clar, sustenabil [i ireversibil de combatere a corup]iei. Potrivit lui Harris, este important ca institu]iile s\ colaboreze pentru atingerea acestui obiectiv, el dând exemplul necesit\]ii ca rezolvarea dosarelor identificate de ANI s\ fie continuate de procurori [i de instan]e.
“Noi recunoa[tem efortul presupus de aceste provoc\ri [i vom continua s\ sprijinim puternic Ministerul Justi]iei, sistemul juridic [i societatea civil\ atât în privin]a reformei justi]iei cât [i în lupta împotriva corup]iei prin consiliere [i asisten]\ tehnic\. Cele mai recente proiecte ale noastre în acest sens sunt finan]area a dou\ platforme online unde pot fi reclamate corup]ia din sistemul sanitar [i t\ierile ilegale din p\duri. Noi sprijinim de asemenea România, prin intermediul Agen]iei britanice de Combatere a Crimei Organizate, s\ pun\ la punct un cadru eficient de confiscare a bunurilor dobândite prin infrac]iune”, mai arat\ ambasadorul Harris în comentariul s\u de pe blog.

Vezi si

Ciolacu, despre gluma privind Moldova: Din funcția de prim-ministru n-ar fi trebuit să o fac

 Marcel Ciolacu a spus vineri, la Iași, că regretă gluma făcută despre Moldova și susține …