Wednesday , May 22 2024

Olimpiada: Admirarea sportivilor si “fructul interzis”

 

Mai multe cotidiene occidentale scriu despre “aspectele trupe[ti” ale Jocurilor Olimpice de la Londra. Astfel, Voz de Galicia formuleaz\ tradi]ionala deja întrebare cu privire la rolul pe care abstinen]a sexual\ l-ar avea la înregistrarea unor mai mari succese în sport, iar The Guardian discut\ dac\ este cuviincios sau nu s\ admiri corpurile frumoase ale sportivelor [i sportivilor.

Primul dintre articolele din The Guardian dedicat acestei teme se nume[te “London 2012: E p\cat oare s\…\-\-\… admiri corpurile sportivilor?” “Doar pe timpul Olimpiadei este anun]at\ o aministiere la tratarea oamenilor ca pe ni[te obiecte neînsufle]ite, este admis s\ faci o compara]ie între înot [i filmele XXX pentru homosexuali, s\ realizezi ratinguri ale sportivilor în func]ie de sex-appeal-ul lor. Chiar [i feministele nu vor protesta dac\ se va spune c\ ciclista Lizzie Armitstead seam\n\ cu o “atipic de puternic\ zân\ a florilor cu casc\”, noteaz\ Zoe Williams.
~n vremuri de demult, admirarea atle]ilor era recunoscut\ drept unul dintre obiectivele principale ale Olimpiadei. În Grecia antic\, înaintea Jocurilor, sportivii trebuiau s\ m\r[\luiasc\ pe str\zi în pielea goal\, ca un fel de “înc\lzire” pentru spectatori, a c\ror principal\ distrac]ie era de a urm\ri, mai târziu, competi]iile dintre ace[tia desf\[urate tot în pielea goal\. Se spune c\ tradi]ia ca sportivii s\ concureze goi a ap\rut atunci când un alerg\tor de pe care a c\zut bucata de pânz\ ce îi acoperea [oldurile i-a dep\[it pe to]i ceilal]i.
De ce autoarea articolului din The Guardian nu consider\ jignitoare aten]ia acordat\ trupurilor sportivilor? Pentru c\ la Olimpiad\ sunt studia]i b\rba]i [i femei în propor]ii egale. “Cum po]i s\ nu te ui]i? Este ca [i cum din polite]e nu te-ai uita la o comet\!”, se spune în articol.
În afar\ de aceasta, sportivii chiar au nevoie de aceste corpuri ideale. Corpul unei sportive nu poate fi separat de menirea ei, el este mândria [i bucuria ei, iar a caracteriza trupul unei sportive drept perfect este ca [i cum ai face complimentul “Ave]i copii frumo[i”. Remarcile despre înf\]i[area sportivilor – nici jignitoare, nici exagerat de flatante – nu pot s\-i lezeze: “un superman nu poate fi r\nit, dup\ cum frunzele nu pot r\ni vântul”, noteaz\ Williams.
Analista Chloe George polemizeaz\ oarecum cu Williams. Articolul s\u din The Guardian este intitulat “Devorarea cu ochii a olimpicilor: de ce la femei acest lucru nu se întâmpl\ la fel ca la b\rba]i”. Corpurile sportivilor nu sunt obiecte neînsufle]ite ale dorin]ei, ci instrumente în spatele c\rora se afl\ pove[ti însufle]itoare despre perseveren]\ [i antrenamente îndelungate, subliniaz\ George.
De aceea, este extrem de ciudat s\ vezi “corpuri b\rb\te[ti f\r\ cap” în transmisiile de la competi]iile de volei de plaj\: astfel, “biografia sportivului este astfel t\iat\, în schimb se arat\ în gros-plan organele sale sexuale”. Potrivit autoarei, aceasta este antiteza întregii esen]e a Olimpiadei: o antitez\ a individualit\]ii, a reu[itelor personale ale unui om concret. Desigur, de-a lungul secolelor b\rba]ii nu au fost asupri]i trupe[te, astfel c\ efectul este mai degrab\ unul comic. Oricum, acest lucru este enervant, consider\ Chloe George.
Admira]ia [i dorin]a nu sunt unul [i acela[i lucru, continu\ analista. Mul]i b\rba]i nu în]eleg de ce femeile se sup\r\ atunci când li se fac complimente legate de aspectul lor fizic. “În vremurile de azi, când exist\ femei pre[edin]i, cercet\tori [i poe]i, societatea s-a s\turat ca acestea s\ fie prezentate în calitate de corpuri neînsufle]ite. De aceea, permanentele gros-planuri ale unor funduri în timpul transmisiei competi]iei de volei de plaj\ sunt iritante, jignitoare [i plictisitoare”, explic\ autoarea.
Totu[i, într-un “context corect” s\ devorezi cu ochii nu este gre[it, continu\ jurnalista, precizând ce în]elege ea prin “context corect”: atunci când un cuplu se uit\ la Jocurile Olimpice [i când femeia se “holbeaz\” la Michael Phelps, iar b\rbatul, pentru a se r\zbuna, se uit\ la hocheiste.
Sexul este drumul spre medalia de aur? Aceast\ etern\ întrebare r\mâne [i acum f\r\ un r\spuns precis, anun]\ La Voz de Galicia. Mul]i antrenori sunt de p\rere c\ interzicerea contactelor intime înainte de competi]ii îi fac pe sportivi mai agresivi [i ace[tia au performan]e mai bune. Îns\, unii aten]ioneaz\: sportivii prea agresivi pierd din vedere momente importante [i se dedic\ mai pu]in sportului.
De altfel, majoritatea olimpicilor nu ]in cont de sfaturile exper]ilor. Astfel, 70-75% dintre locuitorii “satelor olimpice” nu se ab]in deloc de la sex, afirm\ înot\torul american Ryan Lochte.
“Sexul, urmat de un somn bun, pot avea un efect pozitiv notabil”, este de p\rere David Bischoff de la Universitatea Victoria (Australia). De altfel, potrivit oamenilor de [tiin]\, un experiment de control este imposibil de realizat: aproape nimeni nu r\spunde sincer la întreb\ri legate de via]a sexual\. (Agerpres)

Vezi si

FC Şoimii Gura Humorului a devenit campioană județeană la categoria U17

FC Şoimii Gura Humorului a devenit campioană județeană la categoria juniori sub 17 ani. Echipa …