Tuesday , May 21 2024

Zece trucuri pentru scaderea nivelului de colesterol

Ce faci dac\ e[ti o persoan\ gurmand\, dar ai un nivel ridicat al colesterolului? Speciali[tii în nutri]ie prezint\ zece trucuri care pot fi aplicate în buc\t\rie, la magazin [i la restaurant, informeaz\ linternaute.fr.

În buc\t\rie

Folosi]i mai degrab\ o margarin\ de bun\ calitate în locul untului. Persoanele care sufer\ din cauza unui nivel ridicat al colesterolului r\u (lipoproteine cu densitate mic\/ LDL) trebuie s\ evite gr\simile saturate de origine animal\ – brânzeturi, mezeluri, smântân\, unt. Diminuarea consumului acestora duce la sc\derea nivelului de colesterol r\u. Aten]ie, îns\: nu toate margarinele sunt de calitate, ele trebuie s\ con]in\ gr\simi saturate în propor]ie de maximum 17%.
De[i este de preferat untului, uleiul este un aliment gras [i plin de calorii, deci nu face]i abuz. Pentru g\tit folosi]i uleiurile de origine vegetal\, de preferat cele de m\sline, soia, floarea soarelui, rapi]\. Evita]i uleiul de palmier, care, de[i este de origine vegetal\, con]ine acizi gra[i satura]i (gr\simi rele) în propor]ie de 50%, spre deosebire de celelalte uleiuri (5% – 15%).
În c\mar\ ar trebui s\ ave]i mereu câteva conserve cu ton, macrou, an[oa, sardine – ace[ti pe[ti con]in gr\simi bune, mai ales Omega 3, benefic pentru aparatul cardiovascular. Sunt practice pentru persoanele care nu au timp s\ g\teasc\, dar sunt [i economice [i delicioase acompaniate de o salat\.
G\ti]i f\r\ gr\simi. De[i legumele sau carnea sunt delicioase preparate cu unt sau smântân\, exist\ numeroase moduri de a prepara bucatele astfel încât s\ fie u[oare [i s\ încânte papilele gustative. Legumele se pot g\ti pe baie de aburi, înn\bu[it, la cuptor, f\r\ gr\simi. Acestea se pot carameliza ulterior într-o tigaie antiaderent\ [i orna cu felii de l\mâie, piper, usturoi, ierburi fine, condimente.

La magazin

Produsele lactate sunt foarte bogate în gr\simi rele. Pentru un aport regulat de calciu, se recomand\ laptele [i produsele lactate degresate [i semidegresate. În ceea ce prive[te iaurturile, cele grece[ti sunt foarte grase, fiind recomandate iaurturile cu 0% gr\simi. Ideal ar fi ca gr\simile saturate s\ nu dep\[easc\ 2%.
Produsele alimentare aflate la reduceri nu sunt întodeauna mai pu]in bune pentru s\n\tate. Trebuie s\ înv\]a]i s\ citi]i etichetele, la început va fi destul de dificil, dar cu timpul poate deveni o bun\ practic\. La ce trebuie s\ fi]i aten]i: procentul total de gr\simi – maximum 2% materii grase; produsul nu trebuie s\ con]in\ ulei de palmier sau gr\simi hidrogenate. De asemenea, evita]i s\ cump\ra]i mâncare g\tit\, de obicei con]ine multe gr\simi [i sare în exces.
Evita]i raionul de dulciuri – pain au chocolat, pr\jituri, ciocolate, creme tartinabile, biscui]i etc., în general sunt pline de gr\simi, mai ales de gr\simi ascunse. Cele mai nocive sunt gr\simile hidrogenate (de ex., ulei de palmier hidrogenat). Hidrogenarea este un procedeu industrial care are ca scop cre[terea consisten]ei uleiurilor [i a termenului de valabilitate. Compozi]ia gr\similor dintr-un ulei par]ial hidrogenat nu este aceea[i cu cea a unui ulei presat la rece.

La restaurant

Dac\ mânca]i frecvent la restaurant sau la cantin\, face]i-v\ un obicei din a comanda pe[te – ideal, de dou\ trei ori pe s\pt\mân\. Con]ine gr\simi bune, spre deosebire de carnea ro[ie, [i cel mai adesea este acompaniat de legume sau orez, deci nu are multe calorii.
Face]i modific\ri ale platourilor în func]ie de nevoile dumneavoastr\. De[i poate fi tentant, ieftin [i servit repede, felul zilei ar putea s\ nu fie o bun\ op]iune. Evita]i s\ comanda]i cartofi pr\ji]i – pot fi înlocui]i, de exemplu, cu fasole verde sau cu o salat\ verde – [i carne ro[ie.
Plimbarea pentru o bun\ digestie
Plimb\rile sau exerci]iile de rezisten]\ sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru sc\derea nivelului de colesterol r\u. În plus, mi[carea este benefic\ pentru prevenirea cre[terii în greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc. Este recomandat\ efectuarea unor exerci]ii fizice de intensitate moderat\ zilnic, timp de m\car un sfert de or\.  (Mediafax)

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …