Saturday , May 18 2024

Un istoric mexican contrazice presupusele profetii maya despre sfârsitul lumii

Calendare care merg pân\ dincolo de anul 4000 sunt reprezentate pe stele din piatr\ din imperiul maya descoperite în Mexic [i Guatemala, contrazicând astfel predic]iile despre venirea apocalipsei în 2012, atribuite acestei civiliza]ii, afirm\ un expert mexican, citat de AFP.

 

“Lumea de ast\zi are o viziune apocaliptic\ mo[tenit\ de la religia iudeo-cre[tin\. Maya[ii nu o aveau, pentru ei nu exista sfâr[itul lumii, ei aveau un sistem de num\rare infinit al anilor. Putem s\ dormim lini[ti]i, ei evoc\ date aflata la mai multe mii de ani în fa]a noastr\”, a explicat într-o conferin]\ de pres\ Erik Velasquez, istoric [i expert în descifrarea textelor maya.
În filmul american “2012”, inspirat dintr-un bestseller vândut în 10 milioane de exemplare al scriitorului american Steve Alten, dar [i în alte c\r]i, se vorbe[te despre o predic]ie care spune c\ sfâr[itul lumii va veni în decembrie 2012.
Maya[ii au creat calendare uria[e pentru a marca datele importante din trecutul [i viitorul lor, iar acestea erau gravate în piatr\.
Pân\ în prezent, reamintesc istoricii, o singur\ piatr\ gravat\ descoperit\ la Tortuguero, în statul mexican Tabasco, indic\ faptul c\ în anul 2012 se va încheia era actual\ a calendarului maya, întocmit cu 3.144 de ani înainte de calendarul roman.
Pentru mai mul]i istorici mexicani, aceast\ dat\ reprezint\ doar sfâr[itul unui ciclu [i începutul unei a 14-a perioade a calendarului.
“Acel text semnific\ doar încheierea celui de-al 13-lea «baak t’uunes» (ciclu), dar acest lucru nu înseamn\ deloc sfâr[itul sistemului de num\rare din calendarul maya, care este infinit, chiar dac\ este divizat în segmente. Un nou ciclu va începe, asta e tot”, a declarat acela[i istoric, reluând tezele mai multor colegi ai s\i.
Erik Velasquez a reamintit faptul c\ o stel\ din Palenque, o zon\ arheologic\ din sud-estul Mexicului, citeaz\ o dat\ mult mai îndep\rtat\ în viitor: comemorarea unui conduc\tor din acest ora[, în anul 4.772 din calendarul roman.
Ap\rut\ la sfâr[itul mileniului al III-lea î.e.n., aceast\ civiliza]ie precolumbian\ s-a dezvoltat din sud-estul Mexicului pân\ în vestul Hondurasului [i Salvadorului, cuprinzând actualele teritorii ocupate de Belize [i Guatemala. Imperiul maya [i-a atins apogeul între secolele al VI-lea [i IX-lea e.n., înainte de a începe s\ decad\ [i s\ dispar\ în timpul cuceririi spaniole, în secolul al XVI-lea.
În zilele noastre, 40% din cei 13 milioane de locuitori din Guatemala apar]in comunit\]ii maya, potrivit estim\rilor oficiale, [i aproape 1,5 milioane de mexicani, concentra]i în peninsula Yucatan, sunt mo[tenitori ai acestei popula]ii str\vechi.

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …