Saturday , May 18 2024

Strugurii si soia, arme eficiente în lupta contra hipertensiunii arteriale

Strugurii, boga]i în potasiu [i antioxidan]i, [i soia sunt considerate “arme” eficiente pentru a preveni declan[area hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular, au anun]at autorii a dou\ studii ce au fost prezentate duminic\ la un important forum din domeniul cardiologiei.
Cele dou\ studii au fost prezentate la cea de-a 61-a conferin]\ anual\ organizat\ de American College of Cardiology, la Chicago, la sfâr[itul s\pt\mânii trecute, informeaz\ AFP.
În ceea ce prive[te strugurii, acesta a fost primul studiu controlat din punct de vedere [tiin]ific, care a monitorizat efectul avut de consumul zilnic al acestor fructe asupra tensiunii arteriale la pacien]i hipertensivi.
Studiul a fost realizat pe 46 de femei [i b\rba]i, din care jum\tate mâncau struguri de trei ori pe zi, iar cealalt\ jum\tate – grupul ]int\ – a avut o diet\ ce nu con]inea fructe [i legume.
Pentru soia, cercet\torii au analizat datele provenind dintr-un studiu început în 1985 pentru a cuantifica riscul de maladii coronariene la tinerii adul]i americani.
Acest studiu, finan]at de National Institutes of Health (NIH), a fost realizat pe 5.115 americani caucazieni [i de culoare, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-30 de ani, care au fost monitoriza]i [i examina]i la diverse intervale.
Studiul care a fost prezentat duminic\ s-a concentrat asupra efectelor avute de isoflavone (fitoestrogeni), care exist\ în concentra]ii ridicate în soia, asupra tensiunii arteriale.
Fitoestrogenii sunt substan]e apropiate de estrogenul uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducând astfel tensiunea arterial\.
Persoanele pre-hipertensive au o presiune arterial\ sistolic\ situat\ între 120 [i 139 mm/ Hg [i o presiune diastolic\ între 80 [i 89 mm/ Hg.
Aproape o treime dintre americanii adul]i se încadreaz\ în aceast\ categorie, potrivit datelor oferite de Centrul federal de control [i prevenire a bolilor (CDC).
Studiul a fost coordonat de medicul Harold Bays, directorul Centrului de cercet\ri în domeniul aterosclerozei [i metabolismului din ora[ul Louiseville din statul american Kentucky.
Rezultatele au ar\tat c\ pacien]ii care au mâncat struguri au beneficiat de o sc\dere consistent\ a presiunii sistolice, în a patra, a opta [i a 12-a s\pt\mân\ (-4,8%, -7,2% [i cu 6-10,2 mm/ Hg).
Medicii nu au putut s\ identifice mecanismul prin care strugurii ac]ioneaz\ asupra presiunii arteriale, dar au subliniat c\ aceste fructe sunt bogate în potasiu [i antioxidan]i – polifenoli.
În grupul de studiu despre isoflavone, persoanele care au primit aceast\ substan]\ în dieta lor zilnic\ (peste 2,5 miligrame) au avut o tensiune arterial\ sistolic\ considerabil mai mic\ (-5,5 mm/ Hg în medie) în compara]ie cu persoanele care au absorbit mai pu]in de 0,33 miligrame.
Un pahar cu lapte de soia con]ine 22 de miligrame de isoflavone, precizeaz\ Safiya Richardson, medic la Universitatea Columbia din New York, coordonatoarea acestui studiu.
Acela[i studiu a ar\tat pentru prima dat\ faptul c\ afroamericanii, un grup etnic în care hipertensiunea înregistreaz\ frecven]e ridicate, au beneficiat de efectele isoflavonelor.

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …