Saturday , May 18 2024

Regizorul James Cameron, primul om care a explorat, de unul singur, Groapa Marianelor

Cineastul canadian James Cameron, regizorul filmelor “Titanic” [i “Avatar”, a devenit primul om din istorie care a explorat, de unul singur, timp de câteva ore, la bordul unui minisubmarin, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, care este cel mai adânc loc de pe Terra, relateaz\ AFP.

Cineastul canadian a petrecut mai multe ore luni (ora local\), în apele adânci ale Pacificului, de unde a adus la suprafa]\ imagini [i specimene, “pentru a cunoa[te [i în]elege mai bine aceast\ zon\ necunoscut\ a planetei”, au declarat reprezentan]ii societ\]ii National Geographic, care coordoneaz\ expedi]ia Deepsea Challenge.
James Cameron este “prima persoan\ din lume care a atins fundul oceanului, singur, în cea mai adânc\ zon\ din scoar]a terestr\, la o adâncime record de 10.898 de metri, luni, 26 martie, la ora local\ 07.52 (duminic\, 25 martie, ora 22.52 GMT)”, a anun]at, de la Washington, acest grup american specializat geografie [i [tiin]e naturale.
Dup\ o urcare care a fost mai rapid\ decât era prev\zut, în circa 70 de minute, minisubmarinul regizorului canadian, c\ruia membrii expedi]iei i-au spus “torpila vertical\”, a reap\rut la suprafa]\ în jurul orei 03.00 GMT, la o distan]\ de circa 500 de kilometri de insula american\ Guam.
Groapa Marianelor, care apare pe h\r]i sub forma unei cicatrice, având lungimea de 2.550 de kilometri, în Oceanul Pacific, ajunge la adâncimea de 11.200 de metri în punctul numit Challenger Deep, o groap\ care ar putea “înghi]i” Muntele Everest (8.850 de metri). Este locul cel mai ostil de pe P\mânt, cufundat într-un întuneric permanent.
Precedentul record de scufundare oceanic\ dateaz\ din 23 iunie 1960, când locotenentul din marina american\ Don Walsh [i oceanograful elve]ian Jacques Piccard s-au scufundat la bordul batiscafului militar american Trieste, în Groapa Marianelor, [i au atins scoar]a terestr\ la adâncimea de 10.916 metri. Îns\ ei au putut s\ petreac\ acolo doar 20 de minute.
Regizorul James Cameron, în vârst\ de 57 de ani, care are deja 72 de scufund\ri la activ, dintre care 12 au fost realizate în timpul film\rilor pentru lungmetrajul “Titanic”, a plonjat singur la bordul unui minisubmarin ce are o lungime de opt metri, denumit Deepsea Challenger. Submarinul, care a necesitat opt ani de cercet\ri [tiin]ifice, este înzestrat cu tehnologii elaborate [i este capabil s\ reziste la presiuni uria[e.
Cineastul a f\cut yoga [i jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a se preg\ti pentru aceast\ misiune. Înghesuit într-o cabin\ “la fel de strâmt\ ca o capsul\ Apollo”, potrivit societ\]ii National Geographic, cineastul a avut misiunea s\ filmeze în 3D fundul oceanului, cu ajutorul unor proiectoare puternice, [i s\ aduc\ la suprafa]\ diverse specimene, care vor fi studiate de exper]ii din biologie marin\, astrobiologie, geologie marin\ [i geofizic\.
Ajuns în Groapa Marianelor, exploratorul a confirmat c\ toate sistemele “au func]ionat OK” [i a trimis un mesaj pe Twitter în care spunea c\ abia a[teapt\ s\ împ\rt\[easc\ cu ceilal]i lucrurile pe care le vedea în acel moment.
Aceast\ expedi]ie va fi prezentat\ într-un documentar 3D, difuzat în s\lile de cinema [i pe postul de televiziune National Geographic, descris\ în revista omonim\ [i va servi ca baz\ pentru o serie întreag\ de programe educative.
Submarinul a urmat un traseu creat pentru a explora un num\r cât mai mare posibil de medii – sedimentele din scoar]a terestr\, dar [i rocile înconjur\toare, surse bogate de informa]ii pentru geologi.
Într-un film postat online, National Geographic a explicat felul în care, în timpul scufund\rii sale, James Cameron urma s\ traverseze diverse paliere – mai întâi prin acela în care tr\ie[te 90% din fauna marin\, apoi palierul ultimelor raze de lumin\, iar apoi prin palierul ultimei zone locuite cu forme de via]\ cunoscute.
James Cameron a fost numit în 2011 explorator rezident pentru National Geographic.
Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul film\rilor care folosesc tehnologii revolu]ionare. Lungmetrajele “Avatar” [i Titanic”, regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari încas\ri din istoria cinematografiei – 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …