Saturday , April 27 2024

Moment istoric pentru pamanteni: Prima intalnire cu Pluto

pluto

O sonda a NASA care trece marti pe langa Pluto cu peste 45.000 de kilometri pe ora a produs deja surprize oamenilor de stiinta. Planeta pitica este mai mare decat se credea pana acum, potrivit datelor furnizate de New Horizons.

New Horizons este prima sonda spatiala care ajunge la Pluto, la limita sistemului nostru solar. In urma datelor furnizate de aceasta, s-a calculat ca Pluto are un diametru de 2.370 de kilometri, adica aproximativ doua treimi din dimensiunea Lunii noastre, scrie The Guardian.

Alan Stern, conducatorul misiunii in valoare de 700 de milioane de dolari, a aratat ca dimensiunile mai mari demonstreaza ca Pluto are mai multa gheata si mai putina roca sub suprafata decat se asteptau pana acum oamenii de stiinta.

Dimensiunile corecte ale planetei Pluto au fost dificil de calculat cu precizie de pe Pamant pana acum, din cauza departarii si a atmosferei acestei planete pitice, care creeaza miraje ce pot pacali telescoapele pamantene.

Alte instrumente aflate la bordul New Horizons au confirmat ca polul nord al lui Pluto are calota glaciara. Cele mai noi date furnizate de sonda mai releva si semnaturile chimice ale metanului si nitrogenului in calota polara.

O imagine trimisa de New Horizons saptamana trecuta arata ca Pluto este un glob portocaliu, cu un punct luminos in forma de inima, iar imagini mai recente au dezvaluit ca planeta pitica are stanci, cratere si canioane mai mari decat Marele Canion.

“Datele stiintifice pe care le-am obtinut deja ne lasa gura apa. Sistemul Pluto este incantator in ciudatenia si frumusetea sa extraterestra”, s-a entuziasmat Stern.

New Horizons va face zborul istoric pe langa Pluto la 11.49 GMT, marti, insa oamenii de stiinta au de asteptat pana miercuri la 1 GMT pentru ca sonda sa contacteze Pamantul si sa confirme ca a “supravietuit” dupa intalnirea istorica.

Cele mai periculoase pentru New Horizons sunt particulele de praf prinse in orbita planetei, dupa ce au fost dislocate de pe lunile sale de catre meteoriti. Pana si o lovitura din partea unei particule de praf de dimensiunea unui bob de orez poate distruge sonda, insa riscul producerii unui asemenea eveniment este redus, cam de unul la 10.000.

New Horizons a petrecut peste noua ani in calatoria de 4,8 miliarde de kilometri catre Pluto. La bordul sau se afla instrumente sofisticate si cenusa lui Clyde Tombaugh, astronomul care a descoperit planeta in 1930.

Sonda spatiala va face sute de fotografii planetei pitice, precum si lunilor sale, Charon, Hydra, Nix, Styx si Kerberos. Primele imagini preluate cand sonda trece pe langa Pluto vor fi disponibile miercuri, insa instrumentele vor colecta atatea date incat va fi nevoie de 16 luni ca toate sa fie trimise pe Pamant.

ziare.com

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …

One comment

  1. stefana ,pensionara

    Doar 700.000 milioane de dolari , dupa 9 ani de zburdat prin Cosmos si atatea minti luminate care au pus la cale aceasta istorica intalnire ?
    Pai ce au facut descendentii lui Arhimede,Euclid, Pitagora,Aristarh de au cheltuit nesabuit atatea sute de miliarde de Euro, in aceias perioada (ma rog…aproximativ !) ?
    Isi fac inaintasii de ras, de rasul lumii si al Universului !