Monday , May 20 2024

Intre bani si fericirea, cei mai multi oameni aleg banii

Potrivit unui studiu realizat de speciali[ti de la Cornell University, majoritatea oamenilor, care se pomenesc la o r\scruce între fericire [i bani, opteaz\ pentru bani, noteaz\ cotidianul rus Utro.
În cadrul studiului, 2.500 de persoane au fost întrebate ce i-ar face fericite: un loc de munc\ lini[tit, cu un câ[tig de 82.500 de dolari pe an [i posibilitatea de a dormi cel pu]in 7,5 ore pe zi sau un loc de munc\ stresant, cu un salariu de circa 150.000 de dolari [i un somn de numai 6 ore. Majoritatea covâr[itoare a ales salariul mai mare, chiar dac\ a recunoscut c\ un ritm de munc\ tensionat nu le va oferi lini[te sufleteasc\ [i, în final, îi va face mai pu]in ferici]i.
Încercând s\ descopere motivele care i-au determinat pe cei intervieva]i s\ aleag\ banii în detrimentul propriei fericiri, speciali[tii au ajuns la concluzia c\, de multe ori, oamenii sunt ghida]i de… altruism. Mul]i dintre participan]ii la sondaj au declarat c\ sunt gata s\-[i sacrifice propria fericire pentru a-i putea face ferici]i pe membrii familiei lor. Al]ii consider\ fericirea de neatins în lipsa unui scop precis, iar un statut social ridicat le-ar conferi hot\rârea necesar\.
La finalul studiului, autorii au tras concluzii politice cu b\taie lung\. ‘Studiul pe care l-am desf\[urat demonstreaz\ c\, în cazul în care guvernele ar dori s\-i fac\ pe oameni ferici]i luând în calcul doar criteriile lor, în final oamenii vor fi nevoi]i s\ renun]e la ceea ce le ofer\ cu adev\rat senza]ia de fericire’, a declarat Alex Rees-Jones, unul dintre autorii studiului.
Rezultatele acestui experiment au fost prezentate în cadrul Conferin]ei Economice Interna]ionale ce se desf\[oar\ zilele acestea în Austria, iar în viitorul apropiat ele vor fi publicate [i în revista American Economic Review.
Între timp, oameni de [tiin]\ americani au ajuns la concluzia c\ fericirea altora poate îndemna anumite persoane la sinucidere. Dup\ ce au calculat gradul de fericire de care se bucur\ cona]ionalii lor în diverse regiuni ale ]\rii, speciali[ti din cadrul Colegiului Hamilton din New York au descoperit c\ tocmai în regiunile prospere [i fericite se înregistreaz\ cel mai mare num\r de sinucideri.
Potrivit autorilor studiului, în regiunile în care majoritatea oamenilor sunt mul]umi]i de via]\, cei neferici]i nutresc dese gânduri de sinucidere, pentru c\ se v\d înconjura]i de oameni ferici]i, iar compara]ia cu ei le provoac\ un profund sentiment de triste]e. (Agerpres)

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …