Friday , May 17 2024

Din fistic s-ar putea face o cafea decofeinizata


Cafeaua produs\ dintr-un anumit tip de fistic ar putea oferi o alternativ\ decofeinizat\ [i s\n\toas\ la b\utura fierbinte atât de r\spândit\, potrivit cercet\rilor unor oameni de [tiin]\, men]ionate de Daily Telegraph.
Ei sus]in c\, atent m\cinat, fructul arborelui Pistacia terebinthus (terebintul, arbore r\[inos cunoscut ca arborele de terebentin\), care este mult mai mic decât fisticul normal, ar putea avea toat\ aroma cafelei [i ar fi mult mai ieftin. Poate p\rea exagerat, deoarece acest tip special de fistic provine de la un arbore ce d\ o sev\ din care se produce terebentina.
Îns\ chimi[tii de la Universitatea York spun c\ acest fistic are aceea[i ‘semn\tur\’ chimic\ ca cea a adev\ratei cafele – ea poate fi f\cut\ s\ aib\ acela[i gust [i aceea[i arom\. Ei arat\ c\, atunci când fructul Pistacia terebinthus este pr\jit 20 de minute la 200 de grade, acesta începe s\ aib\ un profil chimic volatil asem\n\tor cu al boabelor de cafea pr\jit\. Prin coacere, fisticul cap\t\ arome de caramel [i zah\r ars, cu urme fine de l\mâie [i ananas.
Boabele verzi de cafea trebuie s\ fie pr\jite circa 10-15 minute, iar procesul de pr\jire schimb\ aroma cafelei finale. Cercet\torii sper\ s\ îmbun\t\]easc\ metoda de pr\jire [i s\ mic[oreze cantitatea de ulei din fructul de baz\ al Pistacia terebinthus, în vedera comercializ\rii.
Pistacia terebinthus cre[te natural în unele regiuni ale Turciei. Dr Mustafa Ozel, de la Universitatea York, arat\ c\ ‘procesul de pr\jire poate fi dirijat în a[a fel încât s\ se ajung\ la diferite arome [i s\ se reduc\ componentele nocive’.

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …