Tuesday , May 21 2024

Consumul moderat de vin ar putea contribui la mentinerea siluetei!

De-a lungul timpului, alcoolul a fost considerat de c\tre nutri]ioni[ti drept o surs\ de calorii „goale”, adic\ ce nu con]in nutrien]i utile corpului, fiind considerat unul dintre factorii ce influen]eaz\ cre[terea în greutate. Recent, îns\, un studiu efectuat în Spania arat\ c\ persoanele care consum\ vin în cantit\]i moderate se îngra[\ mai pu]in dec`t popula]ia general\.
Obezitatea este considerat\ drept un factor de risc important ce conduce la o serie de boli cronice, iar oamenii de [tiin]\ caut\ noi c\i de a preveni aceast\ epidemie. În ultimele 4 decenii, consumul de alcool în ]\rile dezvoltate s-a dublat, iar un studiu publicat recent în SUA arat\ c\ dou\ treimi dintre americani s`nt supraponderali sau obezi.
Momentan, cercet\torii nu au descoperit dac\ alcoolul influen]eaz\ în mod direct obezitatea, îns\ studiul efectuat de cercet\torii spanioli sugereaz\ c\ da. Un gram de alcool este echivalentul a 7,1 kilocalorii, av`nd o densitate caloric\ ceva mai mic\ dec`t cea a gr\similor, dar mai mare dec`t cea a proteinelor [i a carbohidra]ilor. Pentru majoritatea oamenilor, alcoolul reprezint\ o surs\ suplimentar\ de calorii, al\turi de m`ncarea zilnic\, lucru ce poate contribui la cre[terea în greutate.
În cadrul studiului efectuat de oamenii de [tiin]\ spanioli, s-a observat c\ în cazul persoanelor care consumau bere sau t\rie, alcoolul contribuia la cre[terea în greutate. Spre surprinderea cercet\torilor, participan]ii la studiu cu un consum moderat de vin (1-2 pahare pe zi) prezentau un ritm de îngr\[are mai mic dec`t al popula]iei generale. În cazul celor care beau mai mult de 3 pahare de vin, influen]a alcoolului asupra cre[terii în greutate era similar\ cu cea observat\ la consumatorii de bere sau t\rie.
Cercet\torii nu [tiu de ce persoanele cu un consum moderat de vin fac excep]ie de la regul\. “Este posibil ca b\utorii de vin s\ aib\, în general, o diet\ mai s\n\toas\”, au speculat cercet\torii. Unii oameni de [tiin]\ sugereaz\ c\ vinul ro[u ajut\ anumite enzime s\ produc\ un metabolism ridicat al celulelor din ]esutul adipos. Al]ii sugereaz\ c\ resveratrolul, component\ a vinului, îngreuneaz\ transformarea zaharurilor în gr\sime. Cercet\torii spanioli afirm\ c\ num\rul mare de antioxidan]i existen]i în vin ar putea reduce inflama]ia asociat\ obezit\]ii.
Studiul a fost efectuat pe 9.318 persoane, fiind publicat în edi]ia din august a jurnalului Nutrition.
În ciuda rezultatelor, oamenii de [tiin]\ nu recomand\ oamenilor s\ consume vin. “Dac\ be]i alcool, atunci cel mai bine este s\ be]i vin. Dar în niciun caz nu recomand\m oamenilor s\ înceap\ s\ bea vin pentru a-[i men]ine silueta”, a afirmat Carmen Sayon-Orea, conduc\torul studiului. (descopera.ro)

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …