Tuesday , May 21 2024

Condimentele ajuta la reducerea caloriilor din mâncarurile foarte grase

Un recent studiu american, desf\[urat de Universitatea Pennsylvania, arat\ c\ ad\ugarea de condimente în mâncare reduce efectele nefaste ale gr\similor asupra corpului [i recomand\ combaterea gr\similor din farfurie cu condimente, scrie site-ul femina.ch.
Condimentarea mânc\rurilor cu scor]i[oar\, ardei iute sau piper ar putea ajuta la combaterea efectelor negative ale mânc\rurilor bogate în gr\simi, arat\ studiul publicat în cursul acestei luni în revista Journal of Nutrition. Potrivit cercet\torilor de la Pennsylvania State University, ad\ugarea de condimente în mânc\rurile foarte grase contribuie la reducerea trigliceridelor cu 30%. Trigliceridele sunt un tip de gr\simi care se depisteaz\ în sânge.
În cadrul experimentului, cercet\torii au hr\nit [ase persoane supraponderale, s\n\toase, având între 30 [i 65 de ani, cu pui cu curry, pâine italieneasc\ cu verde]uri [i biscui]i cu scor]i[oar\. Al doilea grup a primit acela[i fel de mâncare, dar condimentat cu dou\ linguri]e cu rozmarin, oregano, scor]i[oar\, curcuma, piper, cui[oare, praf de usturoi [i ardei iute. Au fost ales aceste condimente pentru marea lor concentra]ie de antioxidan]i.
Cercet\torii au luat sânge participan]ilor din 30 în 30 de minute timp de trei ore [i au constatat c\ antioxidan]ii prezen]i în condimente au dus la cre[terea activit\]ii sanguine cu 13% [i la sc\derea cu 20% a r\spunsului la insulin\. Ei mai arat\ c\ antioxidan]ii pot contribui la combaterea efectelor nocive ale bolilor cronice, cum ar fi afec]iunile cardiace, artrita sau diabetul, produse de presiunea oxidant\.
Un alt studiu, realizat de Universitatea Georgia, demonstrase deja cum condimente ca scor]i[oara, cui[oarele, oregano [i salvia pot reduce leziunile ]esuturilor [i inflama]iile produse de nivelul ridicat de zah\r din sânge.

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …