Tuesday , May 21 2024

Adultii care beau trei cesti de cafea pe zi beneficiaza de o scadere a riscului de deces

Adul]ii cu vârstele cuprinse în intervalul 50 – 71 de ani care beau cel pu]in trei ce[ti de cafea pe zi beneficiaz\ de o reducere cu 10% a riscului de deces în compara]ie cu persoanele care nu beau cafea, potrivit unui studiu realizat de National Cancer Institute din Statele Unite, informeaz\ AFP.
Acest studiu a fost realizat pe baza unui chestionar expediat unui grup de 400.000 de persoane din acest interval de vârst\, în perioada 1995-1996. Participan]ii au fost monitoriza]i pân\ pe 31 decembrie 2008.
Rezultatele, publicate în revista New England Journal of Medicine (NEJM), arat\ c\ persoanele care beau, în medie, trei ce[ti de cafea pe zi – cafea obi[nuit\ sau f\r\ cofein\ – prezint\ mai pu]ine riscuri de a deceda din cauza unor maladii cardiovasculare [i respiratorii, atacuri cerebrale, r\ni, accidente, diabet sau infec]ii, în compara]ie cu persoanele care nu beau cafea.
Cercet\torii americani au remarcat totu[i o u[oar\ cre[tere a riscului de cancer la b\rba]ii care beau cafea în cantit\]i mari. În schimb, la femei, savan]ii nu au constatat nicio leg\tur\ direct\ între consumul de cafea [i decesul cauzat de cancer.
Autorii studiului au ]inut cont [i de al]i factori ai mortalit\]ii, precum fumatul [i consumul excesiv de alcool.
Ei au transmis totu[i avertismentul c\ cercet\torii nu pot fi siguri, din punct de vedere [tiin]ific, în privin]a ipotezei potrivit c\reia consumul de cafea ar prelungi via]a.
“Cafeaua este b\utura cu cel mai mare consum în America, dar leg\tura dintre consumul ei [i riscul de deces nu este foarte clar\”, a precizat medicul Neal Freedman, de la departamentul de genetic\ [i epidemiologie a cancerului din cadrul National Cancer Institute (NCI), coordonatorul studiului.
“Consumul de cafea – a[a cum am descoperit noi – este asociat cu un risc mai mic de mortalitate în general”, a ad\ugat el.
“De[i nu putem trage concluzia c\ exist\ o leg\tur\ cauz\-efect între consumul de cafea [i un risc mai mic de mortalitate, credem totu[i c\ aceste rezultate ofer\ anumite asigur\ri în privin]a faptului c\ aceast\ b\utur\ nu este d\un\toare pentru s\n\tate”, a spus medicul Freedman.
Potrivit acelora[i cercet\tori, obiceiurile privind consumul de cafea ale participan]ilor au fost estimate pornind de la un chestionar pentru o anumit\ perioad\, dar nu reflect\ obiceiurile acestora pe termen lung.
Ei au precizat, totodat\, c\ nu au avut informa]ii despre felul în care era preparat\ cafeaua (espresso, la filtru etc.) [i, deci, despre concentra]iile ingredientelor cu efecte protectoare.

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …