Alte stiri
Admitere liceu. Număr record de elevi înscriși la profilul pedagogic de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava
acum 3 hours
Adul]ii cu vârstele cuprinse în intervalul 50 – 71 de ani care beau cel pu]in trei ce[ti de cafea pe zi beneficiaz\ de o reducere cu 10% a riscului de deces în compara]ie cu persoanele care nu beau cafea, potrivit unui studiu realizat de National Cancer Institute din Statele Unite, informeaz\ AFP.
Acest studiu a fost realizat pe baza unui chestionar expediat unui grup de 400.000 de persoane din acest interval de vârst\, în perioada 1995-1996. Participan]ii au fost monitoriza]i pân\ pe 31 decembrie 2008.
Rezultatele, publicate în revista New England Journal of Medicine (NEJM), arat\ c\ persoanele care beau, în medie, trei ce[ti de cafea pe zi – cafea obi[nuit\ sau f\r\ cofein\ – prezint\ mai pu]ine riscuri de a deceda din cauza unor maladii cardiovasculare [i respiratorii, atacuri cerebrale, r\ni, accidente, diabet sau infec]ii, în compara]ie cu persoanele care nu beau cafea.
Cercet\torii americani au remarcat totu[i o u[oar\ cre[tere a riscului de cancer la b\rba]ii care beau cafea în cantit\]i mari. În schimb, la femei, savan]ii nu au constatat nicio leg\tur\ direct\ între consumul de cafea [i decesul cauzat de cancer.
Autorii studiului au ]inut cont [i de al]i factori ai mortalit\]ii, precum fumatul [i consumul excesiv de alcool.
Ei au transmis totu[i avertismentul c\ cercet\torii nu pot fi siguri, din punct de vedere [tiin]ific, în privin]a ipotezei potrivit c\reia consumul de cafea ar prelungi via]a.
“Cafeaua este b\utura cu cel mai mare consum în America, dar leg\tura dintre consumul ei [i riscul de deces nu este foarte clar\”, a precizat medicul Neal Freedman, de la departamentul de genetic\ [i epidemiologie a cancerului din cadrul National Cancer Institute (NCI), coordonatorul studiului.
“Consumul de cafea – a[a cum am descoperit noi – este asociat cu un risc mai mic de mortalitate în general”, a ad\ugat el.
“De[i nu putem trage concluzia c\ exist\ o leg\tur\ cauz\-efect între consumul de cafea [i un risc mai mic de mortalitate, credem totu[i c\ aceste rezultate ofer\ anumite asigur\ri în privin]a faptului c\ aceast\ b\utur\ nu este d\un\toare pentru s\n\tate”, a spus medicul Freedman.
Potrivit acelora[i cercet\tori, obiceiurile privind consumul de cafea ale participan]ilor au fost estimate pornind de la un chestionar pentru o anumit\ perioad\, dar nu reflect\ obiceiurile acestora pe termen lung.
Ei au precizat, totodat\, c\ nu au avut informa]ii despre felul în care era preparat\ cafeaua (espresso, la filtru etc.) [i, deci, despre concentra]iile ingredientelor cu efecte protectoare.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …