Thursday , June 13 2024

Trei indivizi arestați pentru violență în familie

Polițiștii au atras atenția în mod constant asupra modificărilor legislative și urmărilor în plan juridic și personal generate de agresivitatea în familie. Au fost desfășurate campanii de responsabilizare și informare, fiind promovate în permanență acțiunile de prevenire și combatere a violenței intrafamiliale, asigurându-se totodată mediatizarea unor instrumente legislative moderne, precum ordinul de protecție și ordinul provizoriu de protecție, ce conferă potențialelor victime suportul pentru prevenirea unor situații de risc infracțional și victimal. Ordinul provizoriu de protecție și ordinul de protecție sunt instrumente legislative extrem de eficiente și utile care dau posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.  Totodată, polițiștii au intensificat și activitățile de cercetare penală și asigurare a unui probatoriu solid în cauze în care agresorii au pus în real pericol liniștea și sănătatea membrilor familiei. Doar în ultimele zile, trei agresori din județul Suceava au fost reținuți, iar ulterior arestați de către instanțele competente, în baza materialului probator asigurat de către polițiști.

Astfel, joi, 23 mai 2024, la ora 23.32, Poliția orașului Frasin a fost sesizată prin 112 de către o minoră cu privire la faptul că mama sa este amenințată cu un cuțit de către tatăl ei. Echipajul de serviciu s-a deplasat în regim de urgență în zona indicată, stabilind că victima, o femeie de 36 ani, din Stulpicani, este căsătorită cu un bărbat, având împreună 8 copii, însă nu mai locuiesc împreună de aproximativ 2 luni de zile, femeia locuind împreună cu copiii la o altă casă. În noaptea de joi spre vineri, bărbatul a intrat în imobilul unde locuiește soția sa împreună cu copiii, având în mână un cuțit, amenințând-o și bruscând-o. În conflict, pentru a-și apăra mama, a intervenit și un băiat de 11 ani, fiul celor doi, moment în care a fost și el agresat de tată.

Polițiștii au stabilit că există risc iminent, conform constatărilor rezultate prin prisma răspunsurilor oferite de către victime. În urma celor constatate a fost emis ordin de protecție provizoriu, față de bărbat, prin care s-a dispus ca agresorul să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de soție și copii și față de locuința acestora.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „violență în familie” „amenințare” și „violarea de domiciliu”.  Vineri, polițiștii din cadrul Poliței orașului Frasin au dispus măsura preventivă a reținerii  pe o perioadă de 24 de ore față de bărbatul agresor, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. Ulterior, bărbatul a fost prezentat în fața magistraților Judecătoriei Gura Humorului cu propunerea de arestare preventivă, instanța dispunând arestarea pentru 30 de zile.

Un alt caz privind fapte de violență în familie a fost instrumentat de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, sub coordonarea procurorilor din cadrul unității de parchet. Pe 21 mai, o tânără de 19 ani, din Fălticeni, a formulat o plângere, prin care a sesizat faptul că fostul ei prieten, de 24 ani, din Cornu Luncii, a încălcat obligațiile impuse printr-un ordin de protecție, a lovit-o și i-a transmis amenințări cu acte de violență, fiindu-i creată o stare de temere. Cu privire la aspectele sesizate, s-a constatat faptul că acestea fac obiectul unui dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, în care bărbatul de 24 de ani este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție, lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Cu privire la ordinul de protecție încălcat, s-a stabilit faptul că, în luna noiembrie 2023, Judecătoria Fălticeni a emis un ordin de protecție, în favoarea tinerei, prin care fostul ei prieten a fost obligat la păstrarea unei distanțe de minimum 200 metri față de victimă și locuința acesteia, fiindu-i interzis orice contact cu aceasta, inclusiv, telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod. Cu toate acestea, bărbatul de 24 de ani, la data de 18 mai 2024, a transmis tinerei prin intermediul unei aplicații on-line, mesaje de amenințare cu acte de violență. Polițiștii au efectuat acte de cercetare penală și au completat materialul probator, dispunând inclusiv reținerea bărbatului de 24 de ani, ulterior, vineri, 24 mai 2024, Judecătoria Fălticeni  emițând mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile, acesta fiind depus în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.

Polițiștii au dispus reținerea și față de un bărbat de 46 de ani din comuna Ipotești, pentru fapte de violență în familie, ulterior instanța competentă emițând mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Pe 21 mai, la ora 21.23, polițiștii au fost sesizați prin  112 de către o femeie de 38 ani, din Ipotești, despre faptul că fostul soț, de 46 ani, provoacă scandal la domiciliu.

Cu ocazia cercetărilor efectuate au fost identificați cei doi, precum și cele două fiice minore ale lor, de 15 ani și de 10 ani. Femeia de 38 de ani a declarat verbal faptul că a divorțat de fostul soț din anul 2023, luna august, și încă din acel moment situația dintre aceștia este una tensionată ca urmare faptului că procedura de partaj privind bunurile acestora nu a avut loc.

S-a stabilit că bărbatul s-a deplasat la imobilul unde locuiește fosta soție, iar în urma unor discuții contradictorii și a consumului de alcool, între cei doi a izbucnit un conflict spontan. Ca urmare a conflictului verbal dintre cei doi, bărbatul a amenințat-o pe fosta soție și a distrus ușa de acces din partea din spate a imobilului.  În urma conflictului dintre cei doi soți, bărbatul de 46 de ani a încercat să discute cu cele două fiice ale sale, iar ca urmare a faptului că acestea nu au dorit să poarte un dialog cu tatăl lor aflat în stare de ebrietate, le-a lovit. A fost întocmit formular de evaluare al riscului, iar în urma răspunsurilor oferite, s-a stabilit că există risc iminent asupra vieții și integrității victimelor, fiind emis ordin de protecție provizoriu. A fost întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de ,,distrugere”, ,,amenințare” și ,,violență în familie”. În urma continuării cercetărilor, vineri, 22024, bărbatul a fost prezentat în fața instanței de judecată, iar față de acesta s-a dispus măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de „violență în familie”, „amenințare”,  „distrugere” și „tulburare a ordinii și liniștii publice”.  Bărbatul a fost depus în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.

Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

 Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2024. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!

Vezi si

Peste 30 de gospodării afectate de inundații la Vicovu de Sus. Primarul Vasile Iliuț a intervenit cot la cot cu pompierii pentru evacuarea apei din curțile localnicilor

Ploile torențiale căzute marți după-amiază au afectat peste 30 de gospodării de pe raza orașului …