Monday , May 20 2024

Toate excepțiile de neconstituționalitate invocate de Fondul Bisericesc în dosarul pădurilor Bucovinei au fost respinse de Curtea Constituțională

CCR mai avea de judecat șase dosare prin care se invoca excepția de neconstituționalita­te a două articole din OUG 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România și a unuia din Codul Civil românesc din 1864 

CCR

Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) a pierdut bătălia cu Statul Român și la Curtea Constituțională, în istovitorul proces prin care revendică 166.000 de hec­tare de pădure.

Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a României (CCR) a respins ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate a prevederilor articolului 1, alineatul 9 și a articolului 4, alineatul 2 din OUG 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România în toate cele șase dosare ce se mai aflau pe rolul CCR. S-a respins de asemenea ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate vizând articolul 1202 din Codul Civil românesc din 1864. A fost respinsă de asemenea ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile articolului 1, alineat 9, din OUG 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România și ale articolulului 328, alineatul 2 din Codul de Procedură Civilă, sunt constituționale în raport cu criticile  formulate. Decizia CCR este definitivă și general obligatorie, în toate cele șase cauze care mai rămăseseră de judecat la Curtea Constituțională în diferendul dintre Fundația Fon­dul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin IPS Pimen, pe de o parte și Statul Român, pe de altă parte, reprezentat la început de Regia Autonomă Romsilva – Direcția Silvică Suceava, dar și de Ministerul Finanțelor, prin Administrația Jude­țeană a Finanțelor Publice Suceava,  respectiv Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din Ro­mânia. Au fost în total depuse la CCR 84 de solicitări care au fost, după decizia de pe data de 7 martie a.c., integral respinse.

Obiectul sesizării a fost și în ulti­me­le cauze judecate la Curtea Consti­­tuțională “excepția de ne­­­con­stitu­ționalitate a disp. art.1, alin.(1) și (9) – „în măsura în care sunt excluse de la restituire proprietățile fundaționale ale cultelor religioase” și art.1, alin.(9) și art.4 – „în măsura în care registrele de carte funciară și extrasele de carte funciară nu constituie acte doveditoare suficiente pentru admiterea cererii de restituire, iar ce­rerile depuse prin centrul eparhial și de cult nu permit restituirea proprietăților fundaționale” din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, precum și ale art.1202 din Codul Civil din 1864 și art.328, alin.(2) din Codul de Procedură Civilă – „în măsura în care nu permit reexaminarea prezumției legale absolute în baza unor elemente de noutate, a unor circumstanțe noi, inclusiv pe calea excepției de neconstituționalitate”. Disputa  între entită­țile implicate vizează dreptul de pro­prietate a circa 166.000 de hectare de teren cu vegetație forestieră  revendicate de FBORB în județul Suceava, terenuri aflate în proprietatea statului și în administrarea Romsilva, prin Direcția Silvică Suceava. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …

One comment

  1. Lasati dvs. nea Pimen, ca mai sint procese. Acum aveti cu Acatreni pentru manastirea, pe care au ridicat-o. Ei au bagat banii si construit. Iar dvs. ati sfiintit si insusit. Cine are dreptate? Va spune justitia. Deja ati luat o palma cu padurile. Daca va ma da una si cu Acatrei va duceti invirtindu-va la Rimnicu Sarat de unde ati venit sa ne chinuiti pe noi cu ideile dvs. Va doresc multa sanatate, ca minte de acum nu mai e cazul!