Monday , May 20 2024

Terminalul 2 al Aeroportului Suceava a devenit operațional. Flutur anunță că deja se lucrează pentru realizarea Terminalului 3

Terminalul 2 al Aeroportului Internațional ”Ştefan cel Mare” Suceava a devenit operațional începând de luni, 31 iulie 2023. Practic, odată cu inaugurarea acestui terminal se dublează capacitatea aeroportului sucevean de procesare a pasagerilor, fiind acum posibilă operarea simultană a două curse externe și a unei curse interne. “Am urmărit să creăm un confort pentru pasageri. Ajungem la o capacitate de procesare de circa 1,5 milioane de pasageri anual. Mă văd obligat să încep o ofensivă pentru a găsi noi clienți, operatori pentru Suceava”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Terminalul 2 al Aeroportului Internațional ”Ștefan cel Mare” Suceava a devenit operațional începând de luni, 31 iulie 2023. Practic, odată cu inaugurarea acestui teminal se dublează capacitatea aeroportului sucevean de procesare a pasagerilor, fiind acum posibilă operarea simultană a două curse externe și a unei curse interne.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că realizarea acestui terminal a presupus o o investiție de circa 4 milioane de euro din surse proprii ale Consiliului Județean. ”Am urmărit să creăm un confort pentru pasageri. Ajungem la o capacitate de procesare de circa 1,5 milioane de pasageri. Aș vrea să vedeți un pic evoluția lucrurilor la Aeroportul ”Ștefan cel Mare” din Suceava. În urmă cu 7 ani, în 2016, de aici zburau circa 47.000 de pasageri pe an. Acum, astăzi avem 500.000 de pasageri la șapte luni. Estimăm să ne ducem undeva la 850.000. Anul trecut am avut 764.000 de pasageri. Până acum, 18% sunt pasageri ucraineni”, a declarat președintele CJ Suceava.

El a explicat că prin darea în funcțiune a Terminalului 2 este rezolvată în totalitate problema plecărilor externe. ”Avem o plecare extern în terminalul unu și o plecare externă în acest terminal nou. Este rezolvată problema sosirilor, unde se pot procesa circa 200, din câte știu, de pasageri pe oră. Capacitatea e rezolvată, problema bagajelor s-a rezolvat – pentru că au fost niște lucruri la care, trebuie să recunoaștem, n-am mers foarte bine, pentru că numărul de pasageri a crescut, iar capacitatea la Suceava nu a fost pe măsura ritmului de creștere a numărului de pasageri. Rezolvăm și problema plecărilor interne prin acea extindere de pasageri pe curse interne, peste 160 mp, este o construcție nouă și acolo sunt condiții civilizate”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Acesta a anunțat și că, ținând cont de fluxul mare de curse și călători, deja se lucrează la studiul de fezabilitate pentru terminalul trei al Aeroportului. ”De astăzi am dat ordin de demolare a unei clădiri, unde va fi construit terminalul trei, care va avea ieșiri direct spre mașini, la parcare”, a mai spus Flutur.

”Nu pot să nu amintesc că am avut o sincopă, după ce s-a reziliat cu prima firmă contractul. A fost o procedură anul trecut care ne-a prelungit toată așteptarea. N-a fost ușor să lucrăm în containere, dar a fost o situație care n-a venit din cauza noastră. În sfârșit, e rezolvată și de aici mă văd obligat să încep o ofensivă pentru a găsi noi clienți, operatori pentru Suceava. Vă aduc aminte că noi avem în momentul de față șapte țări cu destinații pe toată perioada anului – 11 destinații – și mai avem patru țări cu patru destinații pe sezonul de vară. Deci 15 destinații în 11 țări, plus cursa internă”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

Pentru buna desfășurare a activității pe Aeroportul sucevean, acesta a cerut Ministerului de Interne să mai aloce 20 de posturi de polițiști de frontieră, fiind vorba de un aeroport de graniță, cu un volum mare de pasageri. ”Sunt convins că o să găsească soluții dl. ministru Predoiu”, a mai spus Gheorghe Flutur.

În ceea ce privește problema parcărilor din zona Aeroportului, președintele CJ Suceava a anunțat că a fost închiriată o suprafață de 3.000 de metri pătrați de teren de la  Parcul Industrial ”Bucovina”, din apropierea Aeroportului, dublându-se astfel numărul de locuri de parcare. ”Ne-am extins, iar acum se mută containerele de kerosen. De aici se mută mai în spate și mai extindem încă un perimetru important de parcări, pentru că presiunea pe aeroport a fost foarte mare, unii au parcat în neregulă prin câmp, pe marginea drumului județean. Dar și parcarea este rezolvată în momentul de față”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Referindu-se la problemele legate de sistemul de ghidare ILS a avioanelor pe timp de ceață, Gheorghe Flutur a explicat că acum ROMATSA face măsurători și există promisiunea ca sistemul actual de la Suceava să fie înlocuit cu unul mai performant. ”Noi eram categorisiți în categoria T2, categoria a 2-a pentru vizibilitate, care se duce, din câte îmi amintesc, la 300 de de metri. Avem promisiunea de la ROMATSA și am să mă țin de capul lor să ne doteze și pe noi cu aparatură care să ne aducă la 75-100 m longitudinal, distanța la care poate ateriza un avion. Acum se fac niște măsurători. Ei au avut studiu pregătit pentru 2025. Eu n-am putut să fiu de acord cu asta. Zilele trecute m-au sunat și au trimis deja un specialist pentru noi măsurători. Eu sper ca până la sfârșitul acestui an să avem această nouă dotare”,a spus Gheorghe Flutur.

La ianugurarea oficială a noului terminal au participat, alături de Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan, vicepreședinții CJ Vasile Tofan și Niculai Barbă, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, parlamentarii PNL Angelica Fădor, Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, primarul orașului Salcea, Ezechiel Belțic, consilieri județeni, precum și directorul Aeroportului, Ioan Măriuța. (O.S.)

 

 

Vezi si

Giulia Chiriac, de la Colegiul Național ”Petru Rareș”, locul II la International Public Speaking Competition, de la Londra

Finala International Public Speaking Competition s-a desfăurat la finalul săptămânii trecute, la Londra. 40 de …

5 comments

  1. Mä mir cä nu au apärut un sobor de popi . sä de-a cu aghiazmä peste tot , eventual sä se urce pe aripa avionului si sä de-a cu aghiazmä , restul o treabä frumoasä fäcutä de dl Flutur . Bravo lui

  2. Maximilian Musat

    Pai nu, ca Flutur tine loc de popa, le tot zicea hai mai repede si nu mai merge nimeni,el vrea totul moca…

  3. Va faceti ca uitati de Viena!?
    Nu este simplu sa scapati, am auzit ca ne vor eii!
    Sunt si acuma, drumuri petruite, in buna stare, chiar si prin paduri!

  4. Inainte de imbarcare, tot intr-un container se sta, mai rau ca animalele?

  5. Da… Soborul de preoti unde se afla?