Saturday , May 18 2024

Termica nu face faţă plăţilor, rostogoleşte datoriile de la o lună la alta, iar oraşul riscă să rămână fără căldură dacă nu sunt plătite debitele

datorii intretinere [800x600]

Faţă de firma Bioenergy – producătorul de energie termică – societatea Termica are datorii neplătite aferente încă lunii noiembrie iar în eventualitatea pronunţării falimentului, societatea care administrează noua centrală riscă să îşi ia o ţeapă de milioane. Nici cetăţenii nu sunt mai breji, datoriile acestora la energia termică au ajuns la 22 de milioane de lei, cu tot cu penalităţi, dar şi cu luna ianuarie

 
Una din cele mai presante probleme din ultimele zile pentru municipalitarea suceveană este aceea că nu doar cetăţenii nu au putut să achite la SC Termica încălzirea şi apa caldă, ci şi societatea furnizoare a acestor servicii nu a achitat la societatea producătoare – Bioenergy – fondurile care le datorează. Riscul unei ţepe de la Termica creşte de la o zi la alta pentru cei de la Bioenergy care nu a încasat nici măcar în întregime energia furnizată în luna noiembrie.
Administraţiei locale i s-a comunicat situaţia şi se aşteaptă la măsuri pentru a nu se ajunge la o situaţie şi mai neplăcută, care ar putea duce la oprirea căldurii şi apei calde în oraş. Asta mai ales în condiţiile în care perspectiva falimentului este tot mai mare la Termica, iar odată pronunţat falimentul şansele pentru Bioenergy de a-şi mai recupera bani de la Termica scad.
Astfel, faţă de firma care deţine noua centrală termică a Sucevei se înregistrează datorii scadente de 5,7 milioane de lei aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2013, fără factura pe luna ianuarie 2014. De aceea, Ion Lungu a făcut apel la Termica SA să achite proporţional din ce încasează către Bioenergy SRL Suceava. Asta în condiţiile în care, potrivit celor precizate de Ion Lungu, din sumele încasate de Termica în noiembrie, decembrie şi ianuarie, de la populaţie şi de la primărie au ajuns la Bioenergy doar 18.5% până la 3 februarie.
Primăria municipiului Suceava a plătit vineri, 31 ianuarie, cinci sute de mii de lei pentru subvenţiile în contul agentului termic furnizat locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termoficare. Potrivit celor spuse de primarul Ion Lungu, în luna ianuarie, municipalitatea a plătit pentru încălzire 2,5 milioane de lei, în contul subvenţiei, în timp ce populaţia a achitat doar 1,5 milioane de lei. De aceea, Ion Lungu a făcut din nou apel la suceveni să-şi plătească facturile, pentru că altfel există pericolul sistării furnizării agentului termic.
„In măsura în care nu se vor achita facturile la termoficare, există riscul ca întregul sistem de producere, transport şi distribuţie al energiei termice din municipiul Suceava să se blocheze şi riscăm să rămânem fără căldură şi apă caldă în oraş”, a declarat primarul Ion Lungu. Datoriile populatiei la încălzire şi apă caldă, la data de 3 februarie, sunt de aproximativ 22 de milioane de lei, inclusiv factura lunii ianuarie 2014.
Reamintim că la Suceava preţul gigacaloriei este de 185 lei/gigacalorie, unul dintre cele mai mici din ţară, în condiţiile în care producerea energiei termice este asigurată de un investitor privat – firma Bioenergy – care a dat în funcţiune, în prima partea a lunii noiembrie, o centrală nouă, modernă pe biomasă. De aceea, preţul de producţie al unei gigacalorii este de 116 lei ^ TVA, la care se adaugă cel pentru transport şi distribuţie de 99 lei ^ TVA pentru o gigacalorie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

120 de studenți participă la FIA Food Fest 2024

Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava organizează, sâmbătă, 18 …