Monday , May 20 2024

Statisticienii văd în continuare alt film cu industria suceveană decât restul lumii

statistica

De la o lună la alta se consemnează în buletinele statistice lunare creşteri cu zeci de procente ale producţiei industriale şi a cifrei de afaceri în industrie, în condiţiile în care întreprinderile din ramură cad ca popicele. Ultima raportare – cifra de afaceri în industria judeţului a crescut într-un an cu aproape 23%

De la o lună la alta, situaţiile făcute publice de Direcţia Judeţeană de Statistică relevă creşteri spectaculoase atât la producţia industrială, dar şi la cifra de afaceri totală înregistrată de societăţile comerciale din judeţ care îşi desfăşoară activitatea în industrie. Astfel, în ultima lună de raportare – iulie 2013, producţia industrială realizată la nivelul judeţului, pentru unităţile cercetate statistic – eşantion reprezentativ la nivel de ţară, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 7,2% faţă de luna iulie 2012.
In perioada 1 ianuarie – 31 iulie a.c., indicele producţiei industriale, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului 2012, a fost de 110,9%, înregistrând o creştere cu 10,9%.
De asemenea, indicele valoric al cifrei de afaceri realizat de întreprinderile din judeţ, cu activitate principală de industrie, pentru unităţile observate statistic, a fost mai mare cu 24,7% în luna iulie 2013 comparativ cu luna iulie 2012.
Conform Direcţiei Judeţene de Statistică, în perioada 1.01-31.07.2013 indicele cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de industrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, a fost de 123,3. Am mai scris despre faptul că înregistrările făcute de statisticieni ne dau total peste cap imaginea pe care o avem despre industria suceveană.
Privind retrospectiv, constatăm din buletinele statistice lunare făcute publice de Direcţia Judeţeană de Statistică că lună de lună s-au înregistrat creşteri cu de până la 10 ori mai mari decât creşterile economice naţionale. Parcurgând pe sărite situaţiile publicate de DJS, constatăm că aceste creşteri formidabile, pe hârtie, desigur s-a menţinut pe tot parcursul acestui an. In lunile iunie, mai, aprilie, martie, etc, creşterile indicatorilor au fost de asemenea excepţionale, dar luna aprilie a fost, într-adevăr una de referinţă. In intervalul amintit, producţia industrială realizată la nivelul judeţului Suceava pentru unităţile cercetate a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 23,7% faţă de luna aprilie 2012. Iar indicele producţiei industriale, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului 2012, a fost de 114,9%, înregistrând o creştere cu 14,9%.
In aprilie a.c., indicele valoric al cifrei de afaceri realizat de întreprinderile din judeţ cu activitate principală de industrie, pentru unităţile observate statistic, a fost mai mare cu 47,1% comparativ cu luna aprilie 2012.
Am mai arătat că aceste cifre ajung la guvern, prin intermediul Comisiei Naţionale de Statistică şi pe baza centralizării acestora la nivelul întregii ţări se trag concluzii, se stabilesc prognoze, se emit strategii pentru dezvoltarea ulterioară a ţării. La nivel naţional s-a declarat o creştere economică în primul tsemestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent dar de 2,5%, iar nu de peste10% cât s-a realizat în judeţul Suceava, adică de peste patru ori mai mare decât media în România. Acest lucru în condiţiile în care de fiecare dată suntem aşezaţi printre judeţele cele mai slabe din punct de vedere economic, din ţară cu angajaţii printre cei mai prost plătiţi. Scuza statisticienilor este aceea că aceste calcule pe care le fac se referă doar la unităţile industriale cercetate statistic, iar nu la toate întreprinderile de producţie din judeţ.
Si cum principala activitate industrială din Suceava este exploatarea şi exportarea lemnului, cu centru de greutate pe platforma industrială asustriacă de la Dorneşti, nu este exclus ca datele făcute publice de către Direcţia Judeţeană de Statistică să ascundă în spate adevărul simplu că, în primele şapte luni ale acestui an au crescut consistent exploatările forestiere şi prelucrările de masă lemnoasă din care au rezultat cifrele discutate.
Dacă am mai adăuga faptul că în arhiva de texte pe această temă a cotidianului Obiectiv de Suceava, indentificăm creşteri de la o lună la alta a indicatorilor privind producţia industrială şi cifra de afaceri în industrie încă din anul 2010 (când au redevenit publice datele de acest gen), filmul la care se uită statisticienii, este cu totul altul decât cel pe care îl vizionăm noi, toţi ceilalţi, zi de zi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …

One comment

  1. UNDE ESTE OAREA INDUSTRIA LA CARE SE REFERA STATISTICILE ????
    PROBABIL S-AU INTERSECTAT CU CELE, CU PESTE 20 ANI IN URMA ……
    INAINTE DE 1989 ZONA INDUSTRIALA A SUCEVEI AVEA PESTE 20.000 DE LOCURI DE MUNCA, ACUM MAI ARE CATEVA SUTE, DIN CARE IN MAJORITATE VANZATORI !!!!!!