Tuesday , May 21 2024

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune diareice etc.); crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături alimentare, arsuri retrosternale etc.); acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior, greţuri şi uneori vărsături, amar în gură, balonări, diaree etc.); infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc.), atrage atenția DSP Suceava.

Direcția de Sănătate Publică Suceava informează că în perioada sărbătorilor pascale asistența de specialitate va fi asigurată în regim de urgență prin liniile de gardă și UPU/CPU ale unităților sanitare publice din județ și prin intermediul centrelor de permanență cu sediul în localitățile: Ipotești, Straja și Fântâna Mare.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanență sunt gratuite și se adresează tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de statutul de asigurat al acestora și indiferent pe lista cărui medic de familie sunt înscrise.

Singura secție care va fi închisă de sărbători va fi secția de Neurologie a Spitalului Orășenesc Gura Humorului, eventualele cazuri cu patologie neurologică vor fi dirijate către Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.

În vederea prevenirii unor situații neplăcute cauzate de excesele alimentare sau pregătirea necorespunzătoare a alimentelor în această perioadă DSP recomandă să nu fie efectuate cumpărături de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate, verificarea valabilității produselor și a modului de depozitare, mai ales când este vorba de produse perisabile, precum lactate, ouă, carne; prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare. Persoanele care până la sărbători au consumat doar alimente de origine vegetală este recomandat să introducă treptat, în alimentaţie, produsele de origine animală şi să le consume cu moderaţie.

Potrivit DSP, ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi, alături de legume proaspete de sezon; carnea de miel (drob, friptură etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste; alcoolul în exces constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun! După o masă bogată se recomandă mișcare (mers pe jos, sport).

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune diareice etc.); crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături alimentare, arsuri retrosternale etc.); acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior, greţuri şi uneori vărsături, amar în gură, balonări, diaree etc.); infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc.). În cazul prezentării acestor simptome, se impune prezentarea de urgenţă la medic. (O. N.)

 

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …