Monday , May 20 2024

Punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pe agenda de lucru a șefilor Consiliului Județean Suceava și regiunii Cernăuți

Redeschiderea punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus și modernizarea Vămii Siret, subiecte de discuție la întâlnirea președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, cu președintele regiunii Cernăuți, Ivan Muntean, precum și cu Guvernatorul Regiunii Cernăuți, Alexandr Fisciuk . 

flutur - 19 august 2016

Gheorghe Flutur a anunțat că a dezbătut într-o întâlnire avută joi după-amiază cu președintele regiunii Cernăuți, Ivan Muntean, precum și cu Guvernatorul Regiunii Cernăuți, Alexandr Fisciuk, deblocarea unor proiecte comune între cele județul Suceava și regiunea Cernăuți.
Gheorghe Flutur a arătat că Consiliul Județean Suceava este partener cu Regiunea Cernăuți, în cadrul unor proiecte de cooperare transfrontalieră cu Ucraina. “Unul dintre proiectele blocate este punctul de trecere a frontierei de la Krasnoilsk, omologul Vicovului de Sus, cu o valoare de peste patru milioane de euro, unde o firmă de construcții nu a reușit să finalizeze lucrările, iar în acest moment există riscul de a se pierde proiectul. Dorim din tot sufletul să deschidem punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus și legătura cu Ucraina, care ar simplifica o bună parte din trafic. Existând acest blocaj pe partea ucraineană, am discutat și am solicitat deblocarea problemei”, a arătat Gheorghe Flutur. In opi­nia sa, cei  care se ocupă de gestionarea proiectului sunt cei de la Direcția Finanțelor din Ucra­ina. El a arătat că “am profitat de întâlnirea repre­zen­­tanților vămilor din România, Ucraina și Re­pu­blica Moldova ce a avut loc la Cernăuți și i-am cerut șefulului vămilor din România, dar și vice­președintelui ANAF să ridice această problemă în atenția organismelor fiscale ucrainene în cadrul întrunirii ce a avut loc, pentru a debloca proiectul deschiderii noului punct de trecere a frontiere de la granița româno-ucraineană. Dacă nu se deblochează acest proiect, există pericolul să se piardă și lucrările făcute la modernizarea drumului către granița româno- ucraineană”.
Președintele Consiliului Județean a mai spus că în cadrul ședinței comune Suceava-Cernăuți, ce va avea loc în luna octombrie, la Cernăuți, vor fi discutate opt puncte: colaborarea în domeniul sănătății, probleme legate de învățământ, aspecte ce țin de infrastructură, ecologie și turism, descentralizare instituțională, dezvoltare regională, dezvoltare economică, dar și introducerea unor curse care să facă legătura între Cernăuți și Aeroportul “Stefan cel Mare”, Suceava.
In ceea ce privește problemele ce țin de infrastructură, Gheorghe Flutur a ținut să precizeze: “Am discutat reluarea demersurilor privind necesitatea modernizării drumului care vine de la Cernăuți spre București. Consiliul Județean Su­ceava va pregăti o scrisoare co­mună cu administrația Cernăuți, pe ca­re o va înainta premierului Româ­niei. Partea ucraineană va face de­mer­suri și în ceea ce privește legătura cu Liov-ul și cu Polonia. Dorim mo­dernizarea pe fonduri europene a co­ridorului de cale ferată Varșovia-Liov-Cernăuți-Suceava-București. Transportul pe cale ferată este transpor­tul viitorului, care ar putea să des­con­gestioneze traficul rutier.” Președintele Consiliului Județean Su­ceava a mai arătat că dorește moder­nizarea Vămii Siret, care “este un punct de trecere a frontierei care nu ne face cinste, fiind nemodernizat, nefinanțat. Iar modernizarea acestui punct de frontieră se poate face prin Programul Operațional de Infrastructură.” (Alexandra IONICA)
 

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …

One comment

  1. Multă vrăjeala e campanie electorală?