Sunday , December 4 2022

Primarul Săvel Botezatu s-a pricopsit cu a treia lună de arest preventiv

Tribunalul Suceava a admis propunerea procurorilor anticorupţie şi a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis pe numele primarului din Udeşti – Săvel Botezatu

savel botezatu la DNA 2 [800x600]


Tribunalul Suceava a admis propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţe – Serviciul Teritorial Suceava şi a dispus prelungirea pentru încă 30 de zile a măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Săvel – Viorel Botezatu, fostul primar al comunei Udeşti, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de influenţarea declaraţiilor, şantaj şi prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. De asemenea, judecătorii suceveni au respins, ca neîntemeiată, cererea lui Săvel Botezatu, de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Acesta are drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.
Fostul primar al comunei Udeşti, Săvel Botezatu, a fost arestat preventiv la începutul lunii decembrie 2014, alături de casiera primăriei, Marilena Borza, care între timp a scăpat de Arestul IPJ Suceava, fiind arestată la domiciliu. Procurorii anticorupţie suceveni susţin că Săvel Botezatu a încercat prin ameninţare să influenţeze depoziţiile unor martori, pentru ca prin actele de control întocmite de APIA-DACIS într-un dosar să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşuni (ACAUP) “Oadici” din Udeşti şi împlicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală. El este acuzat că a ameninţat şi constrâns conducerea APIA Suceava şi angajatele instituţiei (direct şi prin intermediul unor factori politici), inclusiv cu demiterea din funcţie, să aprobe plata subvenţiilor din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, în campaniile 2010-2012, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udeşti.
Totodată, primarul a pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul european prin FEGA, cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campaniile 2010 şi 2011, în numele Consiliului Local Udeşti, în cuantum de 532.082 lei.
DNA Suceava mai susţine că prin intermediul angajatei Mariana Ciutac, în numele Consiliului Local Udeşti, au fost prezentate la APIA Suceava, pentru campania 2012 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314 lei din Fondul European pentru Garantare în Agricultură.
Totodată, primarul a sprijinit-o pe Marilena Borza (funcţionar la Primăria Udeşti) să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782 lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite este Săvel Botezatu. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Călăreț rănit de un șofer băut, pe DN 18, la Ciocănești

Sâmbătă seara, la ora 17.32, un bărbat de 36 ani, din comuna Ciocănești, în timp …