Monday , May 20 2024

Primă condamnare dată de judecătorii suceveni îîn dosarul grupării ce alimenta cu etnobotanice peste 600 de tineri din Suceava

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ilie Popovici, capul rețelei, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Alți șase inculpați s-au ales cu pedepse cuprinse între doi ani și patru ani și șase luni de închisoare, în timp ce alți trei indivizi au fost condamnați la câte un an de închisoare cu suspendare. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru că au pus bazele unei grupări care aproviziona cu etnobotanice peste 600 de tineri din Suceava

 

popovici
Bogdan Andrei Nastasi

Tribunalul Suceava a dat o pri­mă condamnare în cazul grupării de traficanți de droguri ce aprovi­ziona cu etnobotanice peste 600 de tineri din Suceava.

Ilie Popovici, de 45 de ani, din municipiul Suceava, capul rețelei, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de „inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat”, „trafic de droguri de risc” în modalitățile „procurare, deținere, punere în vânzare și vânzare de droguri de risc, fă­ră drept” și „efectuarea de opera­țiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Ionuț Păstrăv zis „Recu”, de 28 de ani, din municipiul Suceava, mâ­na dreaptă a lui Ilie Popovici, s-a ales cu o condamnare de patru ani de închisoare pentru „inițierea și constituirea unui grup infracțional or­­­ga­­­­nizat”, „trafic de droguri de risc” în modalitățile „procurare, deținere, punere în vânzare și vânzare de droguri de risc, fără drept” și „efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Inculpatul Bogdan Andrei Nastasi, de 32 de ani, din Suceava, a fost condamnat la patru ani și cinci luni de închisoare pentru „inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat”, „deținere de droguri de risc pentru consum propriu fără drept”, „trafic de droguri de mare risc” în modalitățile „procurare, deți­nere, punere în vânzare și vânzare de droguri de mare risc, fără drept” și „efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Andrei Diaconu zis „Dică”, de 27 de ani, din Suceava, s-a ales cu un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani pentru comiterea infracțiunilor de „aderare la un grup infracțional organizat” și „efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Inculpatul ștefan Florin Papuc, de 26 de ani, din Suceava, a fost și el condamnat la un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani pentru săvârșirea infracțiunilor de „sprijinire a unui grup infracțional or­g­a­nizat” și „efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Ovidiu – Gheorghe Ursachi zis „GJ”, din orașul Vicovu de Sus, a pri­mit o condamnare de doi ani de în­chisoare pentru comi­terea infrac­țiunii de „efectuarea de opera­țiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Constantin Georgiță zis „Ciuperi”, din Vicovu de Sus, a fost condamnat la doi ani și trei luni de închisoare pentru săvârșirea infrac­țiunii de „efectuarea de ope­rațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Inculpatul Ioan Popovici zis „Ionel”, din municipiul Suceava, s-a ales cu o condamnare de trei ani de în­chisoare pentru comiterea infrac­țiunilor de „asociere în vederea să­vârșirii de infracțiuni” și „efectuarea de ope­ra­­țiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Cristian Apăvăloaie zis „Făr­ma­tu” a primit o condamnare de patru ani și șase luni de închisoare pentru „asociere în vederea săvârșirii de infrac­țiuni” și „efectuarea de opera­țiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Inculpatul Sergiu Alexandru Iftimie a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare sub supra­veghere pe un termen de încercare de patru ani pentru „efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Inculpații din dosar trebuie să plătească statului suma de 45.500 de lei cu cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Decizia dată de judecătorii suceveni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Peste 600 de tineri din județul Suceava alimentați cu etnobotanice de gruparea coordonată de Ilie Popovici

Indivizii sunt acuzați că au pus bazele unei rețele care se ocupa cu traficul de droguri și etnobotanice. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Cri­minalității Organizate (BCCO) Su­ceava, sprijiniți de polițiști din ca­drul Inspectoratului de Poliție Ju­dețean Suceava – Serviciul Acțiuni Speciale și lucrători de la Inspectoratul Ju­de­țean de Jandarmi Sucea­va, sub coordonarea unui procuror, au făcut în data de 24 iulie 2013, 16 per­che­ziții domiciliare în județul Suceava. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au investigat activitatea unui grup infracțional organizat, specializat în procurarea și vânzarea de droguri de risc și mare risc, precum și de substanțe cu efect psihoactiv cunoscute sub numele de etnobota­nice. Drogurile și etno­bota­nicele erau achiziționate vrac de la diferiți furnizori din țară, ambalate în pliculețe de 0,25 – 0,50 grame și revândute cu prețuri între 30 și 60 de lei. Cercetările au stabilit că, zilnic, membrii rețelei vindeau între 20 și 30 de plicuri cu astfel de substanțe.

Pe parcursul anchetei au fost depistați peste 600 de tineri din județul Su­ceava care consumau frecvent substanțe cu efect psihoactiv cum­părate de la membrii grupării. Anchetatorii au prins în flagrant 33 de consumatori, care aveau asupra lor 171 de plicuri de substanțe cu efect psihoactiv, în valoare de aproximativ 9.000 de lei, fiind întocmite 20 de dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv, în care se efectuează cer­­­cetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de inițierea și constituirea unui grup infracțional or­­­ganizat, asocierea pentru săvâr­șirea de infracțiuni, trafic de droguri de risc și mare risc, precum și operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …