Sunday , June 16 2024

Pentru prima dată în ultimii ani, mieii din piață – mai ieftini decât cei din supermarket

Oferta de miei din Piața Centrală – 20 de lei kilogramul  de carne. In supermarket, prețul mediu este de 25 de lei kilogramul. Sucevenii nu se înghesuie deocamdată la cumpărat miei u spre sfârșitul săptămânii e posibil ca prețul lor să crească. Ciobanii se plâng că mielul s-a ieftinit în viu, dar costă la fel în magazine. In toată țara cererea pentru carnea de miel este mult mai mică față de cea înregistrată în 2016, în timp ce prețul mielului în viu a scăzut cu 20% față de anul trecut, până la 8 lei pe kilogram. Cu toate acestea, carnea de miel comercializată în magazine costă tot 24-25 de lei/kg, la fel ca anul trecut

 miei

Mieii deja sacrificați, jupuiți și atârnați în hala de miei din Piața Centrală a municipiului Suceava își așteaptă  cumpărătorii. Ieri, în prima zi în care o astfel de ofertă a fost scoasă pe tarabe,  sucevenii nu s-au înghesuit. De dimineață și până la orele după-amiezii un producător local abia vânduse 8 miei din cei cam 20 pe care îi scosese la vânzare. Alții, cam tot atâta. Slaba vânzare este cu atât mai greu de înțeles cu cât kilogramul de miel autentic, din Burdujeni, Scheia ori din alte localități din apropierea municipiului Suceava, se vindea ieri cu 20 de lei kilogramul, în condițiile în care în supermarket prețul propus era de 25 de lei pe kilogram. Este drept că producătorii autohtoni nu vând mieii decât la bucată, sugerând sucevenilor să se asocieze, dacă nu vor să cumpere unul întreg, câte doi ori mai mulți la un singur miel. Astfel, un miel de 10 kilograme, fără organe interne putea fi cumpărat ieri cu 200 de lei. De remarcat că în spațiul destinat vânzării cărnii de miel oferta era ieri după-amiază rezonabilă, dar cumpărători erau foarte puțini.  Aceștia mai mult întrebau decât cumpărau. Se așteaptă ca în zilele următoare solicitanții de carne de miel din fermele sucevene să fie tot mai mulți, apreciază Aurel Dolceanu, din Burdujeni, care are pregătiți spre valorificare în aceste zile cam 100 de miei. Din cei  sacrificați și oferiți spre vânzare ieri, nu s-au vândut toți, dar vor fi puși la frigider și oferiți spre vânzare în zilele următoare. Fermierii au arătat că, cel puțin în prima zi în care s-a deschis în Piața Mare a municipiului Suceava Târgul de miei, prețurile  de vânzare sunt sub așteptările lor. Anul trecut, în aceeași perioadă, carnea de miel în carcasă  se vindea de către crescătorii de oi autohtoni cu 24-25 de lei kilogramul, la fel ca în supermarketuri. Anul acesta s-a început de la 20 de lei kilogramul. Se așteaptă însă ca în zilele următoare prețul să crească, pe măsură ce sucevenii vor afla că există și pe piața tradițională ofertă la carnea de miel specifică mesei pascale, alta decât cea promovată de supermarketuri.

Ciobani: Mielul s-a ieftinit în viu, dar costă la fel în magazine

Crescătorii de oi reuniți într-o asociație de profil susțin că, în acest an, cererea pentru carnea de miel este mult mai mică față de cea înregistrată în 2016, în timp ce prețul mielului în viu a scăzut cu 20% față de anul trecut, până la 8 lei pe kilogram. Cu toate acestea, carnea de miel comercializată în magazine costă tot 24-25 de lei/kg, la fel ca anul trecut. “Deocamdată cererea pentru anul această este mult mai mică față de cea din 2016. În acest an prețurile cerute de crescători sunt între 8 lei și 8,5 lei pe kilogram în viu”, a declarat președintele Asociației de Ovine Dacia, Dumitru Andreșoi. Pentru crescătorii de ovine, cererea slabă le generează vânzări mult sub așteptări.

“Am 2.000 de miei și 1.000 de iezi și nu am negociat nicio vânzare până acum (luni, n.r.). ­Ce­rerea este mult mai mică față de anul trecut”, a spus, la rândul sau, crescătorul Stefan Poienaru. În prezent, mielul în viu este vândut cu 8-9 lei pe kilogram, în timp ce anul trecut, înainte de Paște, prețul ajungea la 10 lei/kg. Fermierul spune că anul viitor ia în calcul să reducă efectivul de miei.

Specialișții estimeaz c în acest an sacrificările înainte de Paște nu vor depăși 3,2 ­mi­lioane de miei, față de 5-6 milioane de miei în urmă cu 3-4 ani.

Una dintre explicațiile crescătorilor este schimbarea preferințelor de consum pentru masă de Paște, în favoarea produselor de pui, curcan sau porc, și reducerea cantităților de carne de miel cumpărate.

“În fiecare an, în România se sacrifică în jur de 3 — 3,2 milioane de miei, inclusiv în gospodăriile populației, în condițiile în care acum 4-5 ani se sacrificau și 5 — 6 milioane de miei. La țară fiecare taie un miel în această perioadă și noi îi luăm și pe aceștia în calcul. Tăierile scad din cauza consumului și puterii financiare scăzute pentru că marea majoritate a pensionarilor — care respectau gustul și tradiția de Paște — se orientează spre alte tipuri de carne, de regulă de pasăre, pentru că este mai ieftină, iar cei care își mai permit, cumpără mai puțin, nu cu mielul, ci cu bucata, doar ca să își satisfacă gustul. Din păcate, tinerii nu sunt îndreptați spre această carne și nici nu avem politici care să susțină creșterea consumului de carne de miel, deși studii științifice riguroase recomandă ca, atunci când se schimbă alimentația copilului de la laptele matern, prima carne să fie cea de miel, nu cea de pasăre”,  susține președintele Federației Oierilor de Munte din România, Eugen Gonțea.

În privința prețului cărnii de miel, reprezentantul ciobanilor susține că în prezent totul depinde de cerere și ofertă, dar achizițiile din ferme s-au făcut în acest an la prețuri derizorii, sub costul de producție, și în scădere față de anul 2016.

“Prețurile depind foarte mult de cerere și ofertă, dar achizițiile s-au făcut la prețuri derizorii, adică sub prețul de producție. Mielul între 10 și 18 kilograme s-a achiziționat cu 8 — 8,5 lei pe kilogram în viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 — 7,5 lei/kg. Repet, sunt prețuri derizorii în condițiile în care, mai ales, în zona de munte, condițiile sunt aspre și producțiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat și la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vândut mielul în viu la 10 — 11 lei pe kilogram”, a explicat Gonțea.

Potrivit datelor statistice furnizate de Ministerul Agriculturii, consumul de carne de ovine în anul 2016 a fost în medie de 2,6 kg/cap locuitor, în ușoară creștere față de 2015 când se înregistra un consum de 2,3 kg/locuitor în 2015, dar semnificativ față de 2014 de 0,7 kg/locuitor anual. În perioada Paștelui necesarul de carne de miel este acoperit în mare parte din producția autohtonă.

În comparație, media consumului în UE a fost de 2 kilograme pe locuitor anual în 2015, față de 1,9 în 2014, iar Franța și Irlanda aveau cel mai mare consum de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor anual.

Ciobanii români susțin că mielul care se aduce din import nu numai că este mai scump, dar are și un gust diferit și este mai fad decât mielul românesc.   (N.R.)

Vezi si

Purtând un tricou ”Make Suceava Great Again”, premierul Ciolacu i-a felicitat în mod deosebit pe Gheorghe Șoldan și Vasile Rîmbu pentru victoriile obținute în alegerile de la Suceava

Vineri, 14 iunie, la Sâmbăta de Sus a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic …

One comment

  1. Super tare articolul. De mare efect…. sigur pe nimeni nu mai interesează că doi copii, mă refer la băieții doctoriței inconștiente Bîrleanu, au rămas în continuare pradă drogurilor pe care i le injectau. Halal justiție, halal protecția copilului, halal poliție, rușine să vă fie la toți.

error: