Thursday , September 28 2023

Muncitori duși în Germania și păcăliți de un interlop sucevean

Valentin Donu, fost Jaronka, este acuzat de angajații săi că le datorează bani. El le-a plătit drumul până în Germania, unde oamenii au lucrat la firma lui de anvelopat clădiri. Muncitorii reclamă acum că Donu mai are să le dea bani, unora 100-200 de euro, altora 800 de euro și îi tot amână. Condamnat astă toamnă la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul interlopilor Serșeniuc, Nițulai și Porcu, Donu a făcut parte din gruparea trimisă în judecată pentru că în perioada 2003 – 2004 a racolat și exploatat mai mulți minori pe care i-a obligat să comită furturi și tâlhării în Germania și Austria  muncitori

Valentin Donu, un individ cunoscut cu antecedente penale, este acuzat de mai mulți foști angajați de-ai săi că i-ar fi țepuit. Donu, fost Jaronka a fost condamnat în toamna anului trecut la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat și trafic de minori în dosarul grupării care, în perioada 2003 – 2004, a racolat și exploatat mai mulți minori pe care i-a obligat să comită furturi și tâlhării pe teritoriul Germaniei și Austriei.

Mai mulți foști angajați de-ai lui Valentin Donu ne-au spus că au fost luați la muncă în Germania de către acesta, fiind ademeniți cu promisiunea că le era plătit transportul spre această țară. Acolo ei munceau pe șantiere, însă nu le-au fost plătiți toți banii. Dacă unii susțin că nu li s-au achitat sume de 100 sau 200 de euro, alții spun că ar avea de primit de la Valentin Donu și sume ce ajung la 800 de euro. Oamenii erau angajați la firma Donu GmbH, care se ocupă cu anveloparea exterioară a clădirilor.

„Trebuie să îmi dea 800 de euro. Tot m-a amânat că îmi dă banii ba în trei săptămâni, ba în două și nu am mai primit niciun leu. Nu sunt singurul în această situație”, ne-a spus unul dintre oamenii țepuiți de Valentin Donu.

O parte dintre muncitorii neplătiți de Donu și-au primit banii de la socrul acestuia, un om de afaceri oarecum cunoscut din Suceava, după ce s-au plâns la acesta și i-au povestit ce au pățit.

Amintim faptul că în toamna anului trecut, Curtea de Apel Suceava a dat decizia finală în dosarul în care au fost judecați cinci indivizi, cunoscuți ca și interlopi pe raza județului Suceava, cercetați pentru țepe și trafic de persoane. Astfel, Adrian Thiel, fost Serșeniuc, de 47 de ani, din Suceava, a primit cinci ani de închisoare față de 10 la instanța anterioară, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și trafic de persoane. Neculai Strujan, zis „Nițulai”, de 51 de ani, și Sever Sutu, fost Leonte, de 47 de ani, au fost condamnați la câte cinci ani și șase luni de închisoare, iar Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu”, de 44 de ani, s-a ales cu șase ani de detenție. Toți trei sunt din Suceava și au fost condamnați pentru comiterea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și înșelăciune. Pedepsele lor au fost micșorate considerabil, după ce Tribunalul Suceava i-a condamnat pe fiecare la câte 10 ani de închisoare. Valentin Donu, fost Jaronka, de 42 de ani, din Suceava, a scăpat de gratii, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce în primă instanță s-a ales cu șase ani de închisoare pentru aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat și trafic de minori.

 Minori racolați și obligați să comită furturi și tâlhării în Germania și Austria

La sfârșitul anului 2011, 17 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de persoane, vechi de șapte ani, cu un traseu sinuos, în care principalii autori sunt Sever Sutu, Adrian Thiel, fost Serșeniuc, Dumitru Bârtoiu, cunoscut ca Dan Popovici, Daniel Bidalah, Cristian Mihail Robu, Mihai Ilie Băbuță, Neculai Strujan, Valentin Donu, Cristian Valentin Dancu, Dumitru Marius Ciubotariu, Nicolae Mugurel Pastor, Florina Petru Pîrvu, Stefăniță Bujorean, Viorel Bordei, Marian Ciprian Pentelescu, Marian Herghelegiu, Cornel Daniel Dobroghii.

Conform rechizitoriului, aceștia au fost dați pe mâna instanței de judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni – de la constituire de grup infracțional organizat la trafic de persoane, trafic de minori și înșelăciune.

In luna mai a anului 2004, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul IPJ Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada 2003 – 2004, Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu” împreună cu Sever Sutu, Neculai Strujan și Mihai Ilie Băbuță au inițiat și constituit o grupare infracțională organizată, în scopul comiterii de infracțiuni de trafic de minori, în vederea obținerii de beneficii din exploatarea acestora, sprijiniți fiind în activitățile infracționale de Adrian Thiel, fost Serșeniuc, Valentin Donu, fost Jaronska, Cristian Constantin Dancu, toți din municipiul Suceava, racolând și asigurând transportul până în Germania și Austria, unde cazau mai mulți tineri, o parte dintre ei fiind minori, în vederea exploatării prin obligarea la săvârșirea de infracțiuni (furturi și tâlhării), traficanții însușindu-și ulterior toate bunurile și valorile astfel obținute. Pe de altă parte, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a fost înregistrat în luna iunie a anului 2005 un dosar penal cu privire la faptul că Cristian Mihail Robu, Dumitru Bârtoiu, Mihai Ilie Băbuță, Stefăniță Bujorean, Dumitru Marius Ciobotaru, Viorel Bordei, Florian Petru Pîrvu, Marian Herghelegiu, Daniel Bidalah, Sever Sutu, Nicolae Mugurel Pastor, Marius Cătălin Rusu, Marian Ciprian Pentelescu și alții s-au constituit într-o asociere cu scopul de a comite infracțiuni de înșelăciune.

Aceștia, la diferite intervale de timp, au săvârșit mai multe acte materiale de înșelăciune, inducând în eroare mai mulți transportatori de persoane în regim internațional, respectiv 11 părți vătămate prin aceea că, după ce le cereau acestora să îi transporte în străinătate, spre diverse destinații – Germania, Austria sau Italia -, le solicitau cu titlu de împrumut diferite sume de bani în valută, sub pretextul necesității prezentării acestora la vamă ori la un eventual control al Poliției de Frontieră, sume de bani pe care nu le mai restituiau.

 Hoții erau găzduiți la locuința lui Serșeniuc din Viena

Ulterior, au apărut indicii cu privire la săvârșirea de noi fapte penale, polițiștii de la BCCOA sesizându-se din oficiu pentru efectuarea de cercetări față de Adrian Thiel, fost Serșeniuc, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „trafic de persoane” și „trafic de minori”, cu privire la faptul că, în cursul lunii septembrie 2004, acesta, rezident la acea dată în Viena – Austria, a racolat doi minori și alți doi tineri majori din Suceava pe care i-a transportat personal sau pe cheltuiala sa în Austria, i-a găzduit în locuința sa și i-a exploatat prin obligarea sau determinarea la comiterea de furturi din magazine, în folosul său. In cursul anului 2005, în urma unei monitorizări într-o altă cauză, Dumitru Bîrtoiu a fost arestat și trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „trafic de migranți”, iar din cercetări au rezultat date și indicii concretizate ulterior în probe, sub aspectul săvârșirii de către inculpatul Bîrtoiu Dumitru, fost Popovici, și a infracțiunilor de „complicitate la infracțiunea de înșelăciune” și „asociere pentru săvârșirea de infracțiuni”, s-au extins cercetările față de inculpat, iar printr-o ordonanță din 16 aprilie 2006 s-a dispus disjungerea cercetărilor sub acest aspect și conexarea la această nouă cauză. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

O licitație pentru lucrările la A7 va avea loc anul viitor. Variantă optimistă: autostrada de la Pașcani la Suceava va fi gata în 2027

Primăria Municipiului Suceava a organizat, marți, de la ora 16:30, dezbaterea publică a raportului privind …

2 comments

  1. Nu cunosc pe nimeni din acest articol si nici nu vreau sa am de a face cu cineva din cei enumerati dar se vede de la o posta ca e o razbunare. De ce nu se pun dovezi sa stie lumea ce angajati au de primit bani? Eu vad doar nume de interlopi care sunt unde trebuie sa fie acum.
    In alta ordine de idei, Domnule Danut, ca sa ajungi sa ai un GmbH in Germania ai treaba multa si daca are firma acolo si a angajat oameni acolo pot sa-i faca plangere la politie in DE si cu siguranta acolo legea este lege pentru toti.

    https://www.gmbh-guide.de/gruendung.html

  2. Ce articol bine fundamentat !!!!!!De ce nu dati si numele asa zisilor ” tepuiti “ca asa pare doar o poveste pentru copii,sau de fapt ca sa fim mai exacti o razbunare pusa la cale de fostul asociat al persoanei de mai sus,platita bine catre redactie!