Friday , April 12 2024

Germania a legalizat cultivarea și posesia canabisului pentru uz personal

Bundestagul a adoptat o lege care permite persoanelor fizice şi asociaţiilor de voluntari să cultive şi să deţină cantităţi limitate de canabis, Germania devenind astfel cea mai recentă ţară dintr-un grup restrâns care au legalizat acest drog, cel puţin în parte. Malta și Luxemburg sunt alte două țări din UE în care e permisă folosirea canabisului pentru uz personal.

Astfel, legea permite cultivarea a până la trei plante pentru consumul privat, deţinerea a 50 g de canabis acasă sau a 25 g în public, relatează The Guardian. Decizia adoptată de coaliţia tripartită aflată la guvernare, condusă de cancelarul Olaf Scholz, a fost luată în urma unei dezbateri aprinse despre avantajele şi dezavantajele unui acces mai uşor la acest drog. „Avem două obiective: reducerea pieţei negre şi o mai bună protecţie a copiilor şi tinerilor”, a declarat ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, la începutul unei dezbateri zgomotoase în care opoziţia l-a acuzat că promovează consumul de droguri.

Consumul de canabis nu numai că a crescut vertiginos în rândul tinerilor, al căror creier în curs de dezvoltare este deosebit de periclitat, dar drogurile de pe străzi sunt şi mai puternice şi mai impure în zilele noastre, ceea ce le sporeşte considerabil nocivitatea. Se estimează că aproximativ 7 milioane de germani consumă în mod regulat canabis. Guvernul a declarat anterior că mulţi consumatori se bazează pe acest drog din motive medicinale şi că noua lege va îmbunătăţi, de asemenea, calitatea canabisului consumat de un număr tot mai mare de tineri.

Medicii care se opun modificării legii au avertizat că aceasta va pune în pericol sănătatea tinerilor prin faptul că va face drogul mai accesibil şi va creşte astfel riscul de dependenţă. Coaliţia formată din social-democraţi, Verzi şi FDP, partid pro-business, a convenit în noiembrie să continue modificarea, după ce a inclus-o în acordul lor de coaliţie pentru împărţirea puterii.

Adulţilor li se va permite să cultive până la trei plante şi să deţină cantităţi mici de canabis de la 1 aprilie, iar trei luni mai târziu va fi disponibil şi în cluburi autorizate fără scop lucrativ înfiinţate pentru a cultiva şi distribui planta de canabis. Consumul de canabis pentru persoanele sub 18 ani va fi în continuare interzis.

Opoziţia a venit din partea unora dintre cele 16 landuri germane, care vor avea responsabilitatea de a supraveghea aplicarea legii, inclusiv landul Bavaria din sudul ţării, condus de Uniunea Creştin-Socială, conservatoare, care a cerut guvernului să se mai gândească.

 

Vezi si

Parlamentul de la Kiev a adoptat controversata lege privind mobilizarea în forțele armate

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăsprește mobilizarea în forțele armate, …