Saturday , April 27 2024

Profesorii au încasat miercuri salarii majorate. Nemulțumiri încă sunt la personalul didactic auxiliar și nedidactic

”În momentul de față, angajații din școli sunt mulțumiți de nivelul salariilor. Este rezultatul muncii din vara anului trecut. Dacă nu avea loc greva generală, cel mai probabil vorbeam acum de creșteri salariale de maximum 5%. Desigur, mai sunt și categorii de personal nemulțumite, și anume didacticul auxiliar și nedidacticul. Muncim să obținem și pentru ei salarii echitabile, însă miza este Legea salarizării. Dacă vom atinge țintele pentru Legea salarizării, toată lumea va fi mulțumită”, a explicat Giani Leonte.

Miercuri a fost zi de salariu pentru angajații din sistemul de învățământ, fiind încasate majorările salariale aplicate de la 1 ianuarie a.c., conform prevederilor Ordonanței de urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023. Liderul sindical Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, a spus că nu au fost raportate probleme la încasarea drepturilor salariale.

În ce privește nivelul salarizării angajaților din sistem, care a crescut semnificativ pentru unele categorii de personal, comparativ cu perioada de dinaintea grevei generale de anul trecut, mai sunt nemulțumiri. ”În momentul de față, angajații din școli sunt mulțumiți de nivelul salariilor. Este rezultatul muncii din vara anului trecut. Dacă nu avea loc greva generală, cel mai probabil vorbeam acum de creșteri salariale de maximum 5%. Desigur, mai sunt și categorii de personal nemulțumite, și anume didacticul auxiliar și nedidacticul. Muncim să obținem și pentru ei salarii echitabile, însă miza este Legea salarizării. Dacă vom atinge țintele pentru Legea salarizării, toată lumea va fi mulțumită”, a explicat Giani Leonte.

Un profesor debutant a încasat în această lună un salariu brut de 6.080 lei, iar profesorii cu grad didactic I și peste 25 de ani vechime au, din acest an, salariile cuprinse între 7.726 și 9.623 lei brut. Salariul net, încasat efectiv de angajat, este 58% din brut, restul reprezentând impozite și contribuții la stat.

Potrivit calculelor prezentate de Alianța Salariaților din Învățământ Suceava încă de la începutul lunii ianuarie a.c., înainte de greva generală din învățământ, de anul trecut, un profesor debutant S avea un salariu brut de 4.098 lei, iar un profesor S, cu grad didactic I și peste 25 de ani vechime, în funcție de gradație, între 5.517 și 6.869 lei. După grevă salariile au crescut, în medie, cu 30%, conform OUG 57/2023. Drept urmare, salariul profesorului debutant S a ajuns la 5.398 lei, iar cele ale profesorilor S, grad I și peste 25 de ani vechime între 6.817 și 8.492 lei.

În luna iunie a.c., salariile cadrelor didactice ar urma să crească la 6.446 lei pentru debutanți și între 8.215 și 10.232 lei pentru profesorii cu vechime și grade didactice. Drept urmare, evoluția salarizării cadrelor didactice într-un an de zile arată o creștere de 57% a salariului profesorului debutant, 50% în cazul profesorilor cu vechime de peste 25 de ani. Pentru inspectorul școlar general creșterea ar fi de peste 44%, între 52 și 55% pentru directorii școlari, iar pentru un secretar-șef sau un contabil-șef creșterile sunt între 41-50%. Personalul didactic auxiliar va avea în luna iunie a acestui an salarii cu circa 50% mai mari, iar personalul administrativ cu 22-28%. (O. NUȚU)

 

Vezi si

Motociclist rănit într-un accident petrecut la Bunești (FOTO)

Sâmbătă după-amiază, pe raza localității Bunești, a avut loc un accident rutier între un autoturism …

5 comments

  1. Oare știți ce face o îngrijitoare în creșă,schimba copilul îi dă de mancare plus curățenia în grupa și curățenia în unitate și salariu lasă de dorit pe puțin ar trebui sa ia în mana 4000 de lei.

  2. Dar pentru personalul nedidactic nu se face nimic?

  3. Oricum sunt ffff mari salarii !!!!
    Alții ,in sănătate , in privat cu triplu job au jumătate și vrem să fim sănătoși!

  4. Un cadru suparat

    Minciuni!!! Numai minciuni!
    Salariile au crescut numai pe fluturași foarte mult, dar cum spune și articolul, numai 57-58% se primește în mână. La un salariu brut de 8400, netul este 4800.
    Când se face bugetul, se calculează după brut bănuiesc, unde se duce atâta amar de bani?!?! În pensiile speciale ale unor nenorociți care au distrus o țară, un sistem de învățământ pepinieră pentru străinătate, au distrus credința și moralitatea, respectul și bunului-simț șamd.?!

  5. Nu e o majorare, ci indexare, cu 18%, fix rata inflatiei pe ultima luna !!!!