Wednesday , May 22 2024

Morhan nu mai vrea să fie judecat în judeţul de baştină

După modele mai notorii, afaceristul sucevean, preşedinte al UDUR, acuză presiunea mass-media locale asupra sa şi subiectivismul judecătorilor suceveni. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judecat cererea de strămutare a dosarului în care Dumitru Morhan a primit un spor de un an de pedeapsă din partea magistraţilor Tribunalului Suceava pe data de 9 decembrie  
Morhan lovit 001 [800x600]


Dumitru Morhan, afaceristul sucevean  preşedinte al  Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, (UDUR) nu mai vrea să fie judecat în judeţul natal, în procesul penal în care, după ce judecătorii din Botoşani au fost îngăduitori cu el şi i-au contopit pedepsele, la Tribunalul Suceava, pedeapsa i-a fost majorată cu un an. Prin apărători, Morhan a cerut săptămâna trecută Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea dosarului în care a depus contestaţia la executarea pedepsei. Am arătat cu un alt prilej că demersurile avocaţilor lui Dumitru Morhan de a-l scăpa de reintrarea în penitenciar i-au încurcat socotelile afaceristului refugiat de teama braţului legii româneşti pe undeva prin Ucraina.
O hotărâre luată la începutul verii acestui an privind contopirea unor pedepse cu închisoarea depusă la Judecătoria Botoşani, a fost contestată la Tribunalul Suceava de apărătorii fostului preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România. Aici însă această decizie judecătorească a fost amplificată cu un supliment de pedeapsă de un an, la totalul rezultant al condamnărilor pronunţate pe numele său, astfel încât, dacă soluţia dată de Tribunalul Suceava va rămâne definitivă, cu voie sau fără voie, autorităţile romăne vor trebui să emită în cele din urmă un mandat de executare a pedepsei, care să fie pus în aplicare inclusiv prin Interpol.
In luna octombrie a acestui an Tribunalul Suceava, într-un dosar transmis de la Judecătoria Botoşani, a admis cererea de contopire pedepsei formulată de Dumitru Morhan. Instanţa suceveană a din dosarul de înşelăciune în care afaceristul a fost condamnat la  2 ani şi 6 luni închisoare printr-o sentinţă penală din noiembrie 2010, pronunţată de Tribunalul Suceava şi rămasă definitivă, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune, pentru care a fost condamnat în total la 8 ani de închisoare, el trebuind să efectueze pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 6 luni de penitenciar. Tribunalul Suceava a dispus totodată descontopirea pedepsei rezultante de 2 ani închisoare aplicată lui Dumitru Morhan prin sentinţa penală din 12.10.2011 pronunţată de Tribunalul Suceava, a repus în individualitate pedepsele de  1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune,  1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la participaţie improprie la evaziune fiscală.  Tribunalul a constatat că infracţiunile pentru care Dumitru Morhan a fost condamnat prin sentinţele penale mai sus menţionate sunt concurente şi a dispus contopirea pedepselor  din cele două sentinţe penale şi a dispus aplicarea pedepsei cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare, care însă a fost sporită cu 1  an, inculpatul urmând să execute pedeapsa de 3  ani şi 6 luni cu interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de 3 ani, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale. Instanţa suceveană a dispus deducerea din pedeapsa aplicată lui Dumitru Morhan perioada executată de la data de 5 noiembrie 2012 la data de 15 aprilie 2014. La această hotărâre s-a făcut contestaţie la instanţa superioară – Curtea de Apel Suceava şi, concomitent, s-a depus o cerere de strămutare a procesului, la Curtea Supremă. Motivele invocate, sunt cele cunoscute deja, după mode-le cu mai multă notorietate, de la şefi de poliţie judeţeană la foşti primari şi persoane de conducere din executivul municipiului reşedinţă de judeţ.    Afaceristul sucevean, preşedinte al UDUR acuză presiunea mass-media locală asupra sa şi presupusul subiectivism al judecătorilor suceveni.
Obiectiv a arătat şi cu un alt prilej că noua legislaţie în materie penală oferă oportunităţi pe care infractorii nici nu le-ar fi visat înainte de 1 fe-bruarie 2014, când au intrat în vigoare Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală. Potrivit prevede-rilor noilor acte normative în materie penală este mai avantajos să săvârşeşti mai multe infraţiuni de acelaşi gen,  pentru că  acestea se contopesc şi până la urmă, pedeapsa rămâne cea dată în primul dosar de condamnare, chiar şi redusă, la două treimi. Dumitru Morhan a fost condamnat definitiv în primăvara acestui an la doi ani de închisoare pentru înşelăciune de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a decis să plece din ţară “la tratament” în Ucraina, imediat ce a aflat că instanţa supremă l-a condamnat la o nouă pedeapsă. Perspectiva de a se reîntoarce în penitenciar l-a determinat să îşi pună în valoare ultimele resurse şi să apeleze la apărători cu prestigiu regional, care i-au dat cele mai bune sfaturi, în situaţia dată. Ei au pus la cale o strategie bună de amânare a punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele său de biroul executări penale a Tribunalului Suceava. Mai rapizi decât poliţiştii de la IPJ Ilfov, unde a fost transmis mandatul respectiv, avocaţii lui Dumitru Morhan l-au trimis pe acesta “la tratament” în Ucraina şi concomitent au depus la Judecătoria Botoşani, instanţă ce are în arondisment Penitenciarul din judeţul vecin, o acţiune vizând aplicarea prevederilor articolului 585 din Noul Cod de Procedură Penală privind “alte modificări ale pedepsei”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Studentă a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării de la USV, premiul I la un concurs de traduceri

Luni, 13 mai a.c., Facultatea de Litere a Universității din Craiova, în parteneriat cu Institutul …