Friday , June 14 2024

Ion Lungu nu renunță la proiectul unui nou stadion municipal

Visul de a face un nou stadion la ieșirea din Suceava nu a fost abandonat de primarul Ion Lungu și fiindcă pentru terenul pe care l-a obținut cu ani în urmă nu a reușit să aducă, până acum, finanțare decât pentru sala polivalentă și terenul de pregătire sportivă, primarul a avansat o altă variantă: în jurul acestui teren omologat UEFA va fi construit viitorul stadion municipal. Un vis la care nu a renunțat. Ba dimpotrivă, în cursul zilei de miercuri, Ion Lungu a anunțat că se montează nocturna la baza sportivă tip I de dimensiuni UEFA în viitorul complex sportiv al municipalității, adăugând că acest teren de pregătire (prevăzut nu doar cu nocturnă, ci și cu o tribună de 500 de locuri) va fi transformat în noul stadion municipal de 10.000 de locuri.

„S-au montat primele lămpi de la nocturna Bazei sportive tip I, unde se construiește un teren de dimensiuni UEFA, care va fi finalizat în următoarele 3 luni. Această bază sportivă va fi transformată în viitor în noul stadion municipal cu o capacitate de 10.000 de locuri”, a spus Ion Lungu.

Reamintim că în anul 2011 Primăria Municipiului Suceava a obținut, datorită demersurilor primarului Ion Lungu, susținute de Sanda Maria Ardeleanu (la acea vreme deputat) un teren de 15 hectare de la Agenția Do­meniilor Statului. 12 hectare erau situate la ieșirea din Suceava spre Făl­ticeni, iar alte trei hectare în cartierul Ițcani.

După mai multe demersuri birocratice (au fost câteva lucruri de revizuit cu privire la parcela de teren de la Ițcani) s-a reușit însă ca pentru terenul de 12 hectare să se adopte un plan de urbanism zonal care să prevadă realizarea unui complex sportiv.

Acesta urma să includă: un nou stadion, o sală polivalentă, un bazin olimpic și un teren de pregătire sportivă. Din 2012 până în jurul anului 2020 a fost un periplu la toate instituțiile centrale posibile pentru obținerea de fonduri ca să fie realizat măcar unul din aceste patru obiective.

Două din ele au fost, într-un final, finanțate prin Compania Națională de Investiții: sala polivalentă cu 5.000 de locuri și terenul de pregătire sportivă omologat UEFA.

În privința bazinului olimpic municipalitatea și-a modificat optica și în ultimii ani se fac demersuri (studiul de fezabilitate fiind într-o stare avansată) pentru a se obține fonduri europene în scopul realizării unui aqua-park.

Rămăsese nerezolvată problema stadionului și, probabil pentru că semnalele cu privire la o finanțare de la nivel central în perioada următoare erau destul de modeste, Ion Lungu a anunțat încă din 2023 că vrea ca în jurul terenului de pregătire sportivă să facă amenajările necesare pentru a-l transforma în stadion. (Dan P.)

 

Vezi si

Purtând un tricou ”Make Suceava Great Again”, premierul Ciolacu i-a felicitat în mod deosebit pe Gheorghe Șoldan și Vasile Rîmbu pentru victoriile obținute în alegerile de la Suceava

Vineri, 14 iunie, la Sâmbăta de Sus a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic …

error: