Saturday , May 18 2024

In continuare există riscul de a rămâne fără căldură în această iarnă, dacă sucevenii nu-şi achită datoriile

„Fără banii de la populaţie nu se închide cercul. S-a făcut un pas în negocierile cu furnizorul de cărbune, dar graficul nu are nicio valoare dacă nu se va respecta. De aceea, fac un apel de suflet la populaţie, chiar un apel de disperare, s-ar putea spune, pentru ca populaţia să-şi plătească datoriile la Termica. Riscăm în alte condiţii să nu putem asigura căldura şi apa caldă până la sfârşitul iernii”, a spus primarul Ion Lungu

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut, miercuri, un „apel de disperare” către locuitorii municipiului să îşi achite facturile la încălzire, susţinând că este pentru prima dată când datoriile populaţiei către Termica sunt mai mari decât cele ale Primăriei. Primarul Ion Lungu a declarat, într-o conferinţă de presă, că acordul semnat cu furnizorul de cărbune pentru Termica SA privind eşalonarea plăţilor de 40 de milioane de lei până la sfârşitul lunii mai nu are nicio valoare, dacă nu este respectat şi că, pentru aceasta, populaţia va trebui să achite câte trei milioane de lei lunar în perioada ianuarie-mai.
„Acel contract nu are nicio valoare dacă nu este respectat”, a spus Lungu, care a menţionat că pentru plata datoriilor de 40 de milioane de lei către furnizorul de cărbune contribuie şi municipalitatea cu plata subvenţiei, dar şi Termica SA din încasările pentru energia electrică furnizată, însă trebuie să participe şi asociaţiile de proprietari. El a menţionat că dacă locuitorii nu achită contravaloarea agentului termic, există riscul să fie întreruptă furnizarea de cărbune şi, implicit, să fie sistată furnizarea căldurii în sistemul centralizat.
„Este pentru prima dată când datoriile populaţiei la Termica SA sunt mai mari decât ale Primăriei”, a spus primarul, precizând că populaţia are datorii către societatea de termoficare de 21,5 milioane de lei, în timp ce Primăria are datorii de 15 milioane de lei, dar în acelaşi timp municipalitatea are angajamente faţă de terţi, în favoarea Termica, de 35 de milioane de lei. „~n măsura în care populaţia nu va plăti minim 30 de miliarde de lei vechi pe lună în ianuarie, februarie, martie, aprilie există riscul să nu primim cărbune şi să nu mai putem asigura căldura şi apa caldă până la sfârşitul lunii. Este pentru prima dată când datoriile populaţiei depăşesc pe cele ale municipalităţii care are, astăzi, o datorie de 150 de miliarde de lei vechi de plătit la Termica, dar mai avem de plătit angajamente de 350 de miliarde de lei vechi în contul unor datorii viitoare. Sunt angajamente pe care le-am făcut pentru energia electrică, gazul metan, la furnizorul de apă – ACET şi la bănci. Fără plata populaţiei nu se închide cercul. ~ntr-adevăr, ieri (marţi – n.red.), s-a făcut un pas şi îi mulţumesc domnului prefect care ne-a ajutat în aceste negocieri cu furnizorul de cărbune, dar acest grafic nu are nicio valoare dacă nu se va respecta. De aceea, fac un apel de suflet la populaţie, chiar un apel de disperare, s-ar putea spune, pentru ca populaţia să-şi plătească datoriile la Termica. Riscăm în alte condiţii să nu putem asigura căldura şi apa caldă până la sfârşitul iernii”, a spus primarul.
Furnizorul de cărbune al Termica Suceava a acceptat, marţi, o eşalonare, până în luna mai, a plăţii cărbunelui livrat societăţii de termoficare, datoriile firmei sucevene fiind de peste 40 de milioane de lei reprezentând contravaloarea cărbunelui livrat. Primăria Suceava ar urma, până în mai, să achite 15 milioane de lei societăţii de termoficare în contul datoriei pe care o are, în cea mai mare parte pentru subvenţiile la energia termică. De asemenea, populaţia ar trebui să mai achite sume importante de bani pentru a mai stinge din debitele uriaşe pe care le are la energia termică, iar Termica să încaseze, de asemenea, sume de bani din energia electrică furnizată în sistemul energetic naţional, iar aceşti bani să fie daţi furnizorului de cărbune Unicom Holding. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Marian Andronache: De ce abia acum pot fi făcute locuri de joacă în municipiul Suceava?

Firmele de salubrizare trebuie să facă an de an locuri de joacă, nu doar în …