Tuesday , January 31 2023

Consilierul judeţean Ioan Piticari, găsit în conflict de interese de ANI

 Ioan Piticari este acuzat că, pe vremea când era consilier local al municipiului Câmpulung Moldovenesc, a încheiat un contract cu Primăria Câmpulung Moldovenesc privind închirierea a 173 dehectare de păşune 

ioan piticari [800x600]

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul consilierului judeţean Ioan Piticari (foto), fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc. In sarcina sa s-a reţinut că în calitate de consilier local, a participat la data de 29 aprilie 2010 la dezbaterea şi adoptarea hotărârii Consiliului Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc cu privire la închirierea prin licitaţie publică a unor trupuri de păşune, proprietatea privată a municipiului Câmpulung Moldovenesc, neanunţând la începutul şedinţei că are un interes de natură patrimonială în problema supusă dezbaterii.
Ulterior adoptării hotărârii Consiliului Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc din data de 29 aprilie 2010, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, în calitate de proprietar, a încheiat la data de 13 mai 2010 cu Ioan Piticari, în calitatea de chiriaş, un contract având ca obiect închirierea trupului de păşune şi păşune împădurită Obcioara II, în suprafaţă de 173 de hectare, pe o perioadă de şase ani, începând cu data de 20 mai 2010 şi până la data de 20 septembrie 2015.
Ioan Piticari a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elemente identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului de apărare.
Familia Piticari abonată la scandaluri privind concesionarea de păşuni
In 2014, un scandal mare a avut loc la Câmpulung Moldovenesc, între locuitorii din cartierul Bodea şi concesionarul păşunii din zonă, Intreprinderea Individuală Alvirescu, condusă de Ioana Tatiana Alvirescu, nimeni alta decât fiica consilierului judeţean Ioan Piticari, anchetat de DNA pentru obţinerea de subvenţii agricole necuvenite din bani europeni. Circa 40 de gospodării din zonă au ajuns în situaţia de a nu mai avea unde să păşuneze animalele după ce izlazul pe care îl foloseau în acest scop din moşi-strămoşi, a fost concesionată de primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc întreprinderii individuale sus-amintite. Contractul de concesiune, care vizează suprafaţa de 92,34 de hectare a izlazului Bodea a fost semnat în data de 17 mai 2013. Tot de atunci par să fi apărut şi problemele. Anterior, izlazul fusese preluat în concesiune de către tatăl Tatianei Alvirescu, Ioan Piticari, care, deşi cunoscut între locuitorii din zonă ca o persoană cu nasul pe sus, ce nu îi considera gospodari pe cei care au în grajd doar un cal şi o vită – două, a acceptat ca animalele din gosopdăriile rive-rane să poată păşuna pe izlazul ce îl avea în concesiune, cu şicanele de rigoare. Anul trecut, lucrurile s-au schimbat radical, după ce concesiunea a fost preluată de fiica lui. Din start, Ioana Alvirescu a intrat în conflict cu proprietarii de cai, vreo 17 la număr, cărora le-a transmis că nu mai au voie să lase caii să păşuneze pe izlazul de peste 92 de hectare.
Consilierul Piticari a devenit mai cunoscut sucevenilor acum un an, fiind implicat în celebrul dosar al subvenţiilor ilegale acordate de APIA Suceava. Pe data de 4 iunie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi l-au reţinut pentru 24 de ore pe Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Soimului şi consilier judeţean în CJ Suceava, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (componenta fondurilor europene) şi înşelăciune, în formă continuată(componenta fondurilor de la bugetul de stat).  (C.Z.)

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …