Saturday , May 18 2024

Bugetul Primăriei Suceava pe 2013 va fi axat pe dezvoltare, dar şi pe austeritate la cheltuielile materiale

Primarul Ion Lungu a declarat că valoarea lucrărilor de investiţii care ar urma să fie realizate de muncipalitate prin eforturi proprii sau din alte surse de finanţare ar fi de minimum 50 de milioane de euro
Bugetul local pentru 2013 va fi unul al dezvoltării şi al austerităţii maxime în ceea ce priveşte cheltuielile materiale. Anunţul a fost făcut, ieri, în conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu. El a precizat, totuşi, că îşi menţine afirmaţiile precedente conform cărora bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Suceava pe anul acesta va fi mai mic în comparaţie cu cel din 2012, scăderea  având drept cauză directă prevederile legale în conformitate cu care nivelul maximal fundamentat pentru noul an fiscal, nu trebuie să îl depăşească pe cel al gradului de colectare a taxelor şi impozitelor din exerciţiul bugetar precedent. „Din păcate, după cinci ani de creştere, veniturile proprii ale municipiului din anul 2012 au fost mai mici cu aproximativ şapte milioane de lei, în comparaţie cu anul 2011”, a spus Ion Lungu. Deşi per total, în 2012, veniturile la bugetul municipiului au fost de circa 259 de milioane de lei, faţă de 224 de milioane de lei în 2011, aceasta s-a datorat nu încasărilor din taxe şi impozite, ci obţinerii de fonduri europene pentru finalizarea sau continuarea unor proiecte.
~n pofida faptului că proiecţia bugetară pe acest an ar trebui să fie mai mică decât în 2012, primarul a dat asigurări că bugetul va fi şi în acest an unul pentru dezvoltare, explicând că accentul va fi pus pe co-finanţarea unor proiecte aflate în derulare şi unde finanţarea principală este din fonduri nerambursabile. Primarul a mai spus că totalul investiţiilor preconizate a se face în acest an va fi de măcar 50 de milioane de euro, reprezentând atât proiecte preconizate a se finaliza anul acesta, cât şi proiecte care vor fi definitivate în anii următori.
Ion Lungu a menţionat printre proiectele unde vor fi alocate fonduri europene şi de la bugetul local este cel de reabilitare a Cetăţii de Scaun, de finalizare a clădirii Centrului Cultural Bucovina, de finalizare a amenajărilor de la Centrul Tradiţiilor Populare, finalizarea proiectului cu fonduri europene de modernizare a infrastructurii rutiere prin asfaltarea a trei străzi din Iţcani şi de începere a celui de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare pe vreo 80 de străzi, începând cu cel din Iţcani.
~n ceea ce priveşte proiectul privind Cetatea de Scaun a Sucevei, Ion Lungu a spus că va discuta şi cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, pentru a organiza comandamente săptămânale. Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a fost iniţiat de municipalitate, dar titularul a ajuns, ulterior, CJ Suceava.
~n ceea ce priveşte lucrările noi pe care primarul ar vrea să le înceapă în acest an, alături de cele de extindere şi reabilitarea reţelelor de apă şi de canalizare, sunt cele pentru Curtea Domnească şi cele pentru alte străzi importante unde se încearcă a se obţine finanţare europeană. Izolarea termică a unor blocuri ar putea fi o altă zonă unde să fie alocate fonduri, dar Ion Lungu s-a arătat sceptic în această privinţă pe motiv că până la această dată nu s-au depus multe cereri. Pe de altă parte, introducerea utilităţilor în Cartierul „Europa” de pe Dealul Tătăraşi, dar şi construirea unei piste de role în zona Patinoarului de pe strada Universităţii sunt considerate de primar proiecte care au şanse mai mari a demara în acest an, chiar a se finaliza în ceea ce priveşte pista de role.
Demararea proiectelor cu fonduri elveţiene nerambursabile este o altă perspectrivă în planul bugetar pe acest an, Primăria depunând în data de 11 ianuarie un proiect la Ministerul Finanţelor. Tot în acest an Primăria vrea să continue şi să finalizeze lucrările pentru extinderea noului adăpost pentru câinii fără stăpân.
~n ceea ce priveşte investiţiile pentru care Primăria nu este nici finanţator şi nici co-finanţator cum au fost cele anterior menţionate, dar are calitate de beneficiar sau de partener, Ion Lungu a făcut trimitere la doar două considerate a fi însă de mare importanţă. Prima este cea privitoare la şoseaua de centură a Sucevei, un obiectiv de investiţii finanţat de la bugetul de stat prin Compania Naţională de Drumuri Naţionale. Lucrarea a fost sistată în mai 2012, deşi gradul de finalizare a acesteia era de 75%. Primarul Ion Lungu a ţinut să mulţumească liderilor USL de la Suceava – Cătălin Nechifor şi {tefan Alexandru Băişanu – care l-ar fi asigurat că vor face demersuri la nivel central pentru alocarea de fonduri în scopul finalizării lucrărilor la şoseaua de centură. Cel de-al doilea proiect la care, de asemenea, municipalitatea nu contribuie cu fonduri, dar la care este partener ar fi cel legat de construirea unei noi centrale electrice de termoficare (CET) de către firma Bioenergie Suceava, parte a grupului de firme bucureştean Adrem. Primarul Ion Lungu a spus că în mod sigur în acest an vor fi finalizate măcar componentele pe gaz metan de la noua centrală care ar urma să aibă şi unităţi de producţie energie electrică şi termică pe bază de biomasă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

120 de studenți participă la FIA Food Fest 2024

Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava organizează, sâmbătă, 18 …