Wednesday , May 15 2024

Analizele gratuite – o minciuna ambalata `n raportari umflate de CAS Suceava

Fondurile alocate de CAS pentru investiga]ii paraclinice gratuite se epuizeaz\ `n primele dou\ s\pt\m=ni la laboratoarele din Suceava, pacien]ii care vin dup\ aceast\ dat\ fiind nevoi]i s\ se programeze pentru urm\toarea lun\ sau s\-[i pl\teasc\ analizele dac\ afec]iunile pe care le au nu pot fi “puse pe tu[\” `n tot acest timp n spre final de lun\, nu exist\ bani dec=t pentru analizele urgente [i uneori nici pentru acestea n conducerea CAS habar n-are pe ce lume tr\ie[te [i consider\ c\ sunt bani pentru analize, pozi]ia oficial\ CAS fiind una care nu poate st=rni dec=t r=sul dar [i furia `n acela[i timp: la suceava exist\ bani pentru analize gratuite at=ta vreme c=t laboratoarele nu trimit `n[tiin]ari de epuizare a fondurilor n laboratoarele `ns\ nu trimit aceste `n[tiin]\ri deoarece `ntind cum pot s\r\cia [i p\streaz\ fiecare vreo doi leu]i pentru cazurile urgente n

Din a doua jum\tate a lunii, la laboratoarele de analize din Suceava nu mai exist\ bani pentru investiga]iile gratuite solicitate de pacien]ii asigura]i. Ace[tia au op]iunea fie de a se programa pentru primele dou\ s\pt\m=ni ale lunii septembrie, fie de a scoate bani din buzunarul propriu pentru a-[i face analizele `ntr-un timp rezonabil, f\r\ s\ fie nevoi]i s\ caute un alt laborator la care, poate, ar mai fi fonduri disponibile. Este vorba despre o situa]ie care este deja mai mult dec=t cunoscut\, nu numai de c\tre furnizorii care trebuie s\-[i dr\muiasc\ `n fiecare lun\ banii, ci [i de sucevenii care `n fiecare zi sunt nemul]umi]i de faptul c\ li se refuz\ analizele gratuite.
~n func]ie de a[a-zise evalu\ri f\cute de h=r]ogarii numi]i pe criterii politice la conducerea CAS, evalu\ri care s-au desf\[urat la finalul lunii iunie, `nainte de contractare, laboratoarele au primit un punctaj, iar `n func]ie de acest punctaj a fost calculat\ suma lunar\ pe care fiecare dintre ele urmeaz\ s\ o primeasc\ p=n\ `n luna decembrie a acestui an. Cei care au primit bani mai mul]i ar avea, teoretic,  posibilitatea s\ r\spund\ unui num\r mai mare de solicit\ri lunare care vor fi decontate de CAS, iar pentru laboratoarele mici, cu o dotare mai pu]in complex\, plafoanele se epuizeaz\ rapid cu un num\r relativ mic de solicit\ri. Pentru c\ evalu\rile au fost f\cute prost sau pe baza unor interese grase, pe la jum\tatea lunii deja nu mai exist\ bani pentru cei care vin f\r\ programare sau care nu reprezint\ o urgen]\ la niciunul dintre laboratoarele din Suceava.
N La Alpha Servicii Medicale banii s-au epuizat nu mai t=rziu de 4 august
Spre exemplu, la laboratorul de analize medicale din cadrul Policlinicii, Alpha Servicii Medicale, pe u[\ este afi[at urm\torul text: “Din cauza faptului c\ fondurile alocate laboratorului Alpha Servicii Medicale pentru luna `n curs sunt limitate, suntem pu[i `n situa]ia de a putea onora trimiterile pentru investiga]ii paraclinice `n regim de gratuitate cu CAS doar pentru persoanele programate pentru luna august. Din cauza adresabilit\]ii mari facem program\ri pentru luna septembrie 2011”. Dr. Marinela Groza [i dr. Ana Moga, care se ocup\ de laboratorul respectiv, au fost nevoite s\ trimit\ Casei Jude]ene o `n[tiin]are `n leg\tur\ cu faptul c\ fondurile, `n cuantum de 22.850 lei, s-au epuizat pentru luna august din chiar primele zile ale lunii. Mai exact, pe data de 4 august fondurile erau deja acoperite fie de pacien]ii care au fost programa]i `n luna iulie, fie de pacien]ii care au avut o [ans\ `n primele zile ale lunii. Pacien]ii au fost programa]i p=n\ pe data de 20 august, iar `n locul celor care nu s-au prezentat pentru recoltare nici m\car dup\ c=teva zile de la programare au fost primi]i c=]iva noroco[i, care [i-au putut face astfel analizele f\r\ s\ mai a[tepte sau s\ se programeze pentru luna urm\toare. De la `nceputul lunii a fost rezervat un procent [i pentru analizele care constituie urgen]e, ceea ce se `nt=mpl\ la fiecare laborator din ora[, dar [i ace[ti bani erau epuiza]i la `nceputul acestei s\pt\m=ni. Un copil cu o urgen]\, sau un bolnav cronic de cancer sau de diabet care trebuie s\-[i verifice anumite analize la intervale de timp nu are [anse s\-[i fac\, a[adar, analizele gratuit la acest laborator. Unul dintre responsabilii Alpha Servicii Medicale ne-a comunicat c\ `n primele zile ale lunii laboratorul prime[te [i c=te 300 de pacien]i [i c\, de fapt, nevoia real\ de servicii medicale ar fi mult mai mare fa]\ de adresabilitatea actual\, dar c\ mul]i pacien]i renun]\ pur [i simplu pentru c\ nu au bani [i pentru c\ `i descurajeaz\ faptul c\ trebuie s\ a[tepte programarea. “Pentru noi `ncas\rile sunt foarte mici, oricum, iar anul acesta este cel mai prost an din punctul de vedere al sumelor contractate cu CAS. ~n fiecare lun\ facem analize gratuite peste plafonul contractat, adic\ pe banii no[tri, [i ie[im `n pierdere constant, dar la un moment dat trebuie s\ refuz\m pacien]ii pentru c\ sunt at=tea cheltuieli pe care le presupune un laborator [i am ajunge imediat la un blocaj”, a spus doctori]a. Nici suplimentarea care a fost anun]at\ de CAS [i care va aduce bani `n plus pentru fiecare lun\ `ncep=nd cu septembrie nu va u[ura situa]ia pentru laboratoare [i nu va duce la acoperirea tuturor solicit\rilor pentru o lun\ `ntreag\.
~n cazul laboratorului Biotest, banii pentru analize gratuite s-au epuizat pe 23 august. Este vorba despre suma de 30.830 lei. Directorul societ\]ii ne-a declarat c\ au fost p\strate c=teva rezerve pentru analizele de urgen]\ [i pentru analizele pentru gravide. Spre deosebire de un laborator mai mic, cum este cel din cadrul Policlinicii, situa]ia este mai bun\ la Biotest, dat fiind c\ a ob]inut punctajul cel mai mare la evaluare [i a ofertat la CAS pre]ul cel mai redus de decontat pentru analize. Acest lucru `nseamn\ un num\r mai mare de solicit\ri la care poate face fa]\ laboratorul. Cu alte cuvinte, p=n\ la finalul lunii, la Biotest r\m=n bani pentru urgen]e, dar cei care vin pentru analize uzuale trebuie s\ se programeze pentru primele dou\-trei s\pt\m=ni ale lunii septembrie.
Laboratorul Hipocrat [i-a epuizat fondurile lunare, `n cuantum de 9.610 lei, pe data de 18 august. De atunci nu pot face analize gratuite dec=t urgen]ele [i gravidele. Responsabilul laboratorului a declarat c\ oamenii sunt nemul]umi]i de aceast\ situa]ie, dar c\ de fiecare dat\ `ncearc\ s\ le explice c\ laboratorul este o societate privat\ care lucreaz\ `n contact cu CAS [i c\, `n m\sura `n care fondurile CAS se epuizeaz\, gratuitatea nu poate fi asigurat\ pe banii societ\]ii. Chiar `n timpul discu]iei, o doamn\ cu bilet de trimitere solicit\ o serie de analize [i `n momentul `n care afl\ c\ nu le poate face gratuit, alege mai bine s\ le pl\teasc\ dec=t s\ a[tepte p=n\ `n luna septembrie, c=nd, eventual, biletul cu valabilitate de 30 de zile va fi deja expirat. Pre]ul analizelor de care are nevoie este de 74 lei, bani pe care `i scoate din buzunar `n ciuda faptului c\ `n fiecare lun\ cotizeaz\ la asigur\rile de s\n\tate tocmai pentru astfel de servicii. De[i cunosc foarte bine situa]ia din contactul direct cu oamenii [i din num\rul ridicat de solicit\ri, laboratoarele nu au ce s\ fac\, pentru c\ banii sunt administra]i de CNAS, repartiza]i prin Casa Jude]ean\, iar evalu\rile `n func]ie de care sunt stabilite sumele sunt f\cute pe criterii clare [i transparente.
Nici m\car la laboratorul de la Spital nu se mai pot face analize
La Synevo, laboratorul prin care au fost externalizate investiga]iile paraclinice la Spitalul Jude]ean Suceava, fondurile se epuizeaz\ `n aproximativ 15 zile la `nceputul fiec\rei luni. Nici acum acolo nu se pot face analize gratuite, ci numai program\ri pentru luna septembrie. Spre deosebire de alte laboratoare, responsabilii de la Synevo ne-au comunicat c\ o mare parte din bani sunt rezerva]i lunar pentru urgen]e, pentru c\ este vorba despre o adresabilitate foarte mare a pacien]ilor care vin la ambulatoriile de specialitate [i ale celor cu boli grave sau cronice, cum sunt diabeticii, pacien]ii cu afec]iuni oncologice sau cu boli infec]ioase. Pentru astfel de cazuri ieri `nc\ mai erau c=]iva bani. Doctori]a Oprea ne-a explicat c\ `n prima s\pt\m=n\ din fiecare lun\ laboratorul este supra-aglomerat cu pacien]ii care vin “la liber”, cu cei programa]i [i cu urgen]ele, iar banii trebuie dr\mui]i foarte bine. Sunt, de asemenea, zile `n care se fac [i 300 de analize. Pacien]ii cu program\ri uneori nu se prezint\, [i-atunci banii sunt folosi]i pentru alte solicit\ri, sau vin cu c=teva zile `nt=rziere, iar `n fiecare zi cineva face scandal pentru c\ nu poate beneficia de serviciile care i se cuvin. Cu toate acestea, unele analize trecute ca urgente pe biletele de trimitere nu se justific\, iar al]i pacien]i vin cu analize uzuale, dar dup\ c=]iva ani buni `n care nu [i le-au mai f\cut, [i-atunci e mai pu]in comod s\ fie trecu]i pe listele de a[teptare.
N {eful CAS prezint\ raport\ri umflate ca la partid
~ntrebat de ce nu sunt bani pentru analizele medicale, astfel `nc=t s\ acopere toate solicit\rile care apar pe parcursul unei luni de zile, pre[edintele Casei de Asigur\ri de S\n\tate, Cristi Bleor]u, a declarat c\ din punctul de vedere al institu]iei pe care o conduce, un singur laborator de analize din Suceava nu mai are fonduri pentru investiga]ii paraclinice. Este vorba despre singurul laborator care a trimis `n[tiin]area legat\ de epuizarea banilor, Alpha Servicii Medicale. Celelalte laboratoare nu au putut face asta pentru c\ `nc\ mai au rezervate fonduri pentru urgen]e, astfel `nc=t, din punct de vedere oficial, bani sunt. Mai mult, a fost primit\ o suplimentare de la bugetul de stat care va echilibra sumele repartizate laboratoarelor pentru lunile septembrie-decembrie. Pentru trimestrul IV acestea erau la jum\tate fa]\ de trimestrul III sau chiar mai mici. Suplimentarea la capitolul investiga]ii paraclinice este `n cuantum de 383.000 lei. “Solicit\rile sunt foarte multe [i este greu s\ facem fa]\, dar anul acesta fondurile sunt mai mari dec=t `n anii trecu]i. Suplimentarea ne-a ajutat s\ acoperim lunile urm\toare”, declar\ senin pre[edintele Bleor]u. Acesta a mai spus c\ nici din partea laboratoarelor de radiologie [i imagistic\ medical\ nu s-a primit nicio `n[tiin]are `n leg\tur\ cu epuizarea fondurilor. Pe de alt\ parte, furnizorii de investiga]ii paraclinice sunt siguri c\ suplimentarea bugetar\ nu va schimba situa]ia [i c\ pacien]ii vor trebui `n continuare s\ se gr\beasc\ s\ prind\ “un loc” `n primele zile ale lunii sau s\ a[tepte program\rile. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Tâlharul ”Dan Duru”, din Șcheia, condamnat la 7 ani de închisoare, a fost adus din Germania 

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, marți, că „Dan Duru”, pe numele său Cătălin Gheorghe …

No comments

  1. Sa platim CAS si sa facem funcu mare celor de acolo. Noi suntem pu..mea. Daca suntem fraieri asa ne trebuie. In fiecare luna un angajat plateste 5.5 % iar angajatorul 6% din salariul tau brut la CAS. In total darile la stat , daca pe cartea de munca iti este trecut 1200 lei, ve-i plati ~350 angajatul si plus ~ 300 platiti de catre catre angajator. Deci pentru ~850 ron in mina se plateste la stat ~650. Din acesti bani cistiga cei care fura in aceasta tara, inclusiv cei de la CAS.
    Mult succes celor care contribuie la bunastarea sefilor de la institutiile statului.