Monday , May 20 2024

A început să crească numărul persoanelor muşcate de căpuşe

In două zile, zece persoane au ajuns la UPU Suceava după ce au fost înţepate de căpuşe u în primele şase luni ale anului, 328 de persoane au necesitat îngrijiri medicale din cauza acestor înţepături. De la începutul anului au fost confirmate trei cazuri de boală Lyme în rândul sucevenilor

urgente [800x600]


A început să crească numărul persoanelor înţepate de căpuşe, iar numai sâmbătă şi duminică la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava s-au prezentat zece persoane care au declarat că au fost înţepate.
De la începutul anului, 328 de persoane au primit îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, după ce au fost muşcate de căpuşe. Potrivit directorului adjunct medical al spitalului, doctorul Tiberius Brădăţan, numărul pacienţilor muşcaţi de căpuşe a început să crească din luna aprilie, aceştia fiind atât din mediul rural, cât şi din mediul urban. Medicii se aşteaptă ca în perioada următoare numărul persoanelor muşcate de căpuşe să se menţină la un nivel ridicat şi le recomandă în continuare oamenilor să nu-şi scoată singuri căpuşele de pe piele şi să se prezinte la spital pentru tratamentul profilactic. Toate cele zece noi cazuri au fost direcţionate către secţia de Boli infecţioase a spitalului judeţean unde au fost vaccinate şi vor fi monitorizate în continuare pentru a se putea vedea dacă au contactat sau nu boala Lyme. Printre simptomele bolii se numără înroşirea locului muşcăturii, dureri musculare, transpiraţii, nas înfundat. Boala Lyme este o efecţiune infecţioasă gravă care afectează sistemul nervos şi presupune un tratament complex care poate dura şi câţiva ani, dacă nu este depistată la timp. Cunoscută şi sub numele de “boala cu o mie de feţe”, boala Lyme este greu de depistat şi trebuie tratată din faze incipiente pentru a putea fi ţinută cât mai bine sub control. Afectează întreg organismul şi mizează pe simptome ale altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări. In ultimii ani a crescut numărul persoanelor muşcate de căpuşe mai ales în mediul urban şi nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen. “Trebuie specificat faptul că sunt două feluri de căpuşe. Unele care nu provoacă nici un fel de afecţiune, cele din zona noastră şi altele infectate, care pot da boli extrem de grave ce pot apărea chiar şi după o perioadă mai lungă de la muşcătură. In ultimii ani ne confruntăm cu o avalanşă de căpuşe din sudul ţării, fiind vorba despre cele purtătoare ale bolii Lyme şi din această cauză a crescut şi numărul pacienţilor infectaţi”, am aflat de la dr. Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
Conform datelor furnizate de către DSP Suceava, de la începutul acestui an au fost confirmate trei cazuri de boală Lyme, la persoane muşcate în toamna anului trecut. Este vorba de trei femei cu vârste cuprinse între 25 şi 46 de ani, toate din zona Rădăuţi.
In cursul anului 2012, sute de oameni s-au prezentat la Spitalul Judeţean Suceava după ce au fost muşcaţi de căpuşe, iar 17 au fost depistaţi cu boala Lyme. În 2013, numărul celor care au solicitat asistenţă medicală după ce au căzut victime insectelor parazite a fost de câteva mii, însă diagnosticul de boală Lyme a fost confirmat doar în 27 de cazuri. (Cristina RUTTI)

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …