Friday , May 17 2024

87% din operatorii turistici din Țara Dornelor susțin că zona poate fi promovată ca o destinație sigură de vacanță

Asocierea cu Suceava care a fost focar de infecție și reținerea turiștilor de a merge în hoteluri/pensiuni cu multe locuri de cazare sunt printre principalele temeri ale agenților economici de turism din zona Dornelor. Totuși, în perioada Stării de Urgență, mai bine de jumătate au realizat investiții și mulți din ei erau dispuși chiar din 15 mai să reia activitatea, deși unul din patru ar prefera chiar luna iulie. 7 din 10 agenți economici din turism chestionați susțin că „pe perioada stării de urgență nu a existat o comunicare cu autoritățile sanitare” și doar cei care au făcut servicii de catering ori au funcționat ca centre de carantină au primit informări punctuale  

Photo credit : Călin Gabor/Facebook

După cum reiese din datele celui mai recent studiu realizat la nivel local, destinația de ecoturism Țara Dornelor este pregătită să reia activitatea turistică din aceste zile. „Peste 80% dintre respondenții (unui recent studiu de specialitate, datele indică 87,8% – n.r.) agreează ideea că Țara Dornelor poate fi promovată ca o destinație sigură de vacanță, care nu înregistrează până la această dată cazuri majore de îmbolnăviri, și sunt de părere că există un avantaj în faptul că ne putem promova ca destinație de ecoturism, cu accent pe experiențele în natură”, se arată într-un comunicat al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD).

Pe perioada stării de urgență, peste 50% dintre întreprinzătorii din turismul local au realizat renovări și amenajări exterioare, în spațiile de relaxare și în cele de joacă pentru copii. 22,2% dintre aceștia au pregătit pachete și oferte speciale, în timp ce doar 10% au realizat campanii de comunicare online. Ghizii turistici locali declară într-un procent de 3,7% că, în această perioadă, au parcurs traseele turistice pentru drumeție.

61,1% dintre prestatorii de servicii și produse turistice din Țara Dornelor vor să reia activitatea de îndată ce va fi posibil, asociind data de 15 mai cu perspectiva relaxării anumitor măsuri, inclusiv pentru deplasările în scop turistic. Datele rezultă dintr-un studiu pe tema „Cum se pregătește industria turistică locală din țara Dornelor pentru reîntâlnirea cu oaspeții?”, realizat în perioada 4-10 mai a.c. de Asociația de Ecoturism țara Dornelor (AETD), în colaborare cu Asociația de Ecoturism din România (AER). Totuși, un alt procent semnificativ dintre respondenți (26,3%) consideră luna iulie ca perioadă de referință pentru reluarea activității.

Printre principalele temeri legate de reluarea activității turistice se numără: lipsa turiștilor; pericolul legat de infectarea cu COVID-19; lipsa măsurilor clare de reglementare a activității turistice venite din partea autorităților; teama că turiștii vor ocoli Țara Dornelor din cauza asocierii cu județul Suceava (municipiul Suceava fiind considerat focar de infecție); dificultățile financiare generate de pandemie care nu le vor mai permite oamenilor să călătorească; teama că odată ridicate restricțiile turiștii nu vor ține cont de anumite măsuri de siguranță; nerezolvarea situațiilor dintre turiștii care și-au achitat deja vacanțele și agențiile care au încasat comisioanele de rezervare – pagube de ambele părți; reținerea turiștilor de a merge în hoteluri/pensiuni cu multe locuri de cazare; problema redeschiderii „șchioape” a serviciilor HoReCa – facilități de cazare, dar nu și de alimentație.

Potrivit studiului respectiv, 96,3% dintre respondenți sunt categorici în favoarea adoptării unor măsuri suplimentare de igienă odată cu reluarea activității turistice. „Mulți dintre administratorii de pensiuni declară că și-au pregătit deja dozatoare cu dezinfectant, clor pentru covoarele de la intrarea în încăpere, și, chiar, măști și mănuși pentru oaspeții cazați în acea unitate. Acest lucru ne indică gradul ridicat de responsabilitate și faptul că sunt conștienți că au rol foarte important în ceea ce privește siguranța turiștilor și a comunității din care fac parte”, se arată într-un comunicat al AETD.

De asemenea, mai bine de jumătate dintre cei chestionați susțin că după ridicarea restricțiilor de călătorie pot relua activitatea fără nicio problemă, în timp ce 40% dintre aceștia manifestă o anumită prudență declarând că vor relua activitatea doar numai în anumite condiții, cu selectarea atentă a clientelei și evitarea aglomerării unității de cazare. Numai 8,8% dintre respondenți, în special cei care locuiesc împreună cu familia în unitatea de cazare, spun că o să le fie teamă de contaminare și o să mai aștepte până să reînceapă să primească turiști.

77% dintre respondenți declară că nu au apelat la măsurile de sprijin economic acordate de autorități pe perioada stării de urgență. Această majoritate reprezintă în special afaceri foarte mici, de familie, fără angajați, cum ar fi pensiunile cu capacitate redusă de cazare, motiv pentru care era de așteptat să nu se regăsească în setul de măsuri existent până la începutul lunii mai 2020.

Peste 70% dintre cei chestionați spun că pe perioada stării de urgență nu a existat o comunicare cu autoritățile sanitare, în timp ce restul de 30% evaluează la un nivel mediu („Așa și așa” potrivit datelor chestionarului) între care 7,4% care declară că au primit, totuși, informări punctuale cu privire la măsurile de siguranță sanitară. Cel mai probabil aici se regăsesc unitățile care au asigurat servicii de catering sau au funcționat ca centre de carantină.

Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj de opinie transmis online către prestatori de servicii și produse turistice din destinația de ecoturism Țara Dornelor, care cuprinde nouă comune – Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Şaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei – precum și municipiul Vatra Dornei.

În intervalul menționat, la nivelul întregii destinații, s-a înregistrat un număr de 46 de respondenți, dintre care 20 fac parte din rețeaua de ecoturism a Țării Dornelor. Scopul acestuia a fost de a identifica nevoile și așteptările întreprinzătorilor din turismul local, care reprezintă o bună parte din afacerile zonei.

Cu excepția membrilor din rețeaua ecoturistică locală, s-a dorit a se afla și care este gradul de cunoaștere a activității AETD în rândul operatorilor turistici din destinație. „Rezultate ne conduc către ideea că mai avem de lucru și vedem asta ca pe o oportunitate, de a găsi cele mai eficiente căi pentru a face cunoscută activitatea AETD”, este de părere managerul destinației, Maricica Cazimirciuc. Asta întrucât doar 51,9% din respondenți au răspuns afirmativ la întrebarea „Cunoașteți activitatea de pe plan local a AETD?”, ceilalți răspunzând fie negativ, fie că au o idee vagă.

„Nevoia studiului a apărut ca urmare a gradului ridicat de incertitudine privind reluarea activității economice și implicit a celei turistice în contextul epidemiei de COVID-19. Deși la momentul colectării datelor se cunoștea faptul că începând cu data de 15 mai starea de urgență nu va mai fi prelungită și o parte dintre restricții vor fi ridicate, nu există încă un set clar de măsuri de siguranță sanitară specifice diferitelor tipuri de servicii din turism”, se arată într-un comunicat al AETD. Țara Dornelor este a cincea destinație de ecoturism din România și singura de acest fel din Bucovina, recunoscută oficial în anul 2018 de către Ministerul Turismului, la acea dată. Arealul turistic Țara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, regiunea istorică Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor. Destinația este străjuită de 4 masive montane din Carpații Orientali: Giumalău, Călimani, Suhard și Bistriței. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Decizia Parchetului de clasare a dosarului privind crimele regimului comunist la Orfelinatul Groazei din Siret, atacată la Curtea Constituțională

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat vineri că …