Saturday , June 22 2024

Zelenski, apel direct la omologii săi din SUA și China să se alăture summit-ului pentru pace

Președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel direct la omologii săi din SUA și China să se alăture ultimului său summit pentru pace în Ucraina.

Vineri, Zelenski a anunțat un „summit global pentru pace”, co-organizat de Elveția, care va începe la 15 iunie. El a afirmat că 80 de țări și-au confirmat deja participarea, conform Sky News. „Fac un apel la liderii globali ai lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului global pentru pace. Către președintele Biden, liderul Statelor Unite, și către președintele Xi, liderul Chinei, nu vrem să fie arsă Carta ONU. Vă rugăm să vă arătați leadership-ul în avansarea păcii”. El a adăugat că trebuie să fie „o pace reală – nu doar o pauză în atacuri” după diferite încălcări ale încetării focului de către ruși. În cele din urmă, a insistat: „Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite”.

Harkov, al doilea oraș al Ucrainei, cu o populație de 1,5 milioane de locuitori înainte de război, este aproape de linia frontului și a fost vizat în mod constant de la invazia inițială din februarie 2022.

Joi, cea mai mare tipografie din Ucraina a fost lovită de rachete, ucigând șapte persoane și distrugând aproximativ 50.000 de cărți. Alte 21 de persoane au fost rănite, au declarat oficialii ucraineni.

Sâmbătă, un atac asupra unui centru comercial a ucis șase persoane, a rănit 40 și a lăsat alte 16 persoane dispărute, au declarat autoritățile locale.

În altă parte în oraș, alte 11 persoane au fost rănite în urma loviturilor, inclusiv un băiat de 13 ani. Chiar dincolo de graniță, în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul regional a declarat că patru rezidenți au murit în urma atacurilor ucrainene de sâmbătă. (Mediafax)

Vezi si

Cele 27 de ţări ale UE confirmă că marți se deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a …