Sunday , June 16 2024

Republica Moldova, prima țară care a semnat un parteneriat de Securitate și Apărare cu UE

Republica Moldova a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima țară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a declarat marți șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, scrie Reuters, citată de Mediafax.

„Moldova este prima țară care a semnat un Parteneriat pentru Securitate și Apărare cu UE”, a scris Borrell pe X.

„Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistență a țării. El ne va permite să abordăm împreună provocările comune în materie de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorăm noi domenii de cooperare”, a adăugat el.

Reuters notează că Republica Moldova este condusă de președinta proeuropeană Maia Sandu și că speră să adere la Uniunea Europeană până în 2030.

În martie, Maia Sandu a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Franța, avertizând că Rusia își reînnoiește eforturile de destabilizare a Republicii Moldova și că, dacă președintele Vladimir Putin nu va fi oprit în Ucraina, va continua.

Republica Moldova și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, iar relațiile sale cu Moscova s-au deteriorat în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Belgia vrea să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova în iunie

Belgia, care deține în acest semestru președinția prin rotație a Uniunii Europene și, prin urmare, stabilește agenda întâlnirilor, intenționează să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova în luna iunie, informează marți EFE.
“Rămânem angajați să organizăm prima conferință interguvernamentală în timpul acestei Președinții, înainte de sfârșitul lunii iunie, cu R.Moldova și Ucraina”, a dat asigurări șefa diplomației belgiene, Hadja Lahbib, în declarații pentru presă preluate de Agerpres.
Totodată, șeful diplomației europene, Josep Borrell, va avea chiar marți o întrevedere cu premierul moldovean Dorin Recean, în cadrul Acordului de Asociere dintre Bruxelles și Chișinău, în care cei doi înalți oficiali vor discuta chestiunea reformelor pe care UE le solicită R.Moldova pentru a începe negocierile de aderare.
De când liderii UE au convenit anul trecut să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și R.Moldova, Cei 27 negociază regulile care vor sta la baza discuțiilor.
Nu mai puțin de trei surse diplomatice au dat asigurări EFE că începerea negocierilor în iunie, așa cum intenționează Belgia, “este fezabilă”, deși Ungaria, principalul aliat al Rusiei în UE, care continuă să se opună și astăzi, va trebui să fie convinsă, notează agenția de presă spaniolă.

Vezi si

“Acord de principiu” al celor 27 țări UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu  Ucraina şi Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri “acordul de principiu” cu …

error: