Saturday , May 18 2024

150.000 de soldaţi ruşi ucişi în războiul din Ucraina

Aproximativ 150.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, potrivit estimărilor comunicate vineri de ministrul francez de externe Stephane Sejourne, informează AFP.


“Eşecul militar al Rusiei este deja prezent. Estimăm pierderile militare ruseşti la 500.000, dintre care 150.000 de morţi, a declarat Stephane Sejourne într-un interviu publicat vineri în ediţia europeană a ziarului independent rus Novaya Gazeta.

“Şi pentru ce toate astea? Asta se poate rezuma în două cuvinte: pentru nimic”, a apreciat şeful diplomaţiei franceze.

Această estimare a pierderilor ruseşti este puţin mai mică decât cea prezentată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în februarie, când a raportat moartea a 180.000 de soldaţi inamici.

Marea Britanie, la rândul ei, estima la sfârşitul lunii aprilie că aproximativ 450.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina.

Moscova nu a dezvăluit nicio informaţie cu privire la numărul de morţi şi răniţi în rândul trupelor sale din septembrie 2022, când a fost comunicat un bilanţ de aproape 6.000 de morţi.

De partea ucraineană, la sfârşitul lunii februarie, preşedintele Zelenski a raportat 31.000 de soldaţi morţi.”Nu 300.000, nu 150.000, aşa cum spun Putin şi cercul său de mincinoşi. Dar fiecare dintre aceste pierderi este o mare pierdere pentru noi”, a adăugat el la o conferinţă de presă.

Potrivit numeroaselor surse de securitate occidentale, pierderile militare ucrainene sunt însă, în mare măsură, subestimate.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a estimat pierderile ucrainene în aceeaşi perioadă la 444.000, fără a preciza dacă este vorba doar despre morţi sau despre morţi şi răniţi. Vineri a raportat 111.000 de pierderi ucrainene, încă fără detalii, de la începutul anului.

Armata ucraineană a fost în defensivă de la eşecul contraofensivei sale majore în vară. Rusia menţine iniţiativa împotriva unui adversar care se luptă să recruteze noi soldaţi şi se confruntă cu un ajutor occidental care nu vine atât de rapid pe cât şi-ar dori Kievul. Reluarea asistenţei militare americane, după aprobarea, la sfârşitul lunii aprilie, a unui plan de 61 de miliarde de dolari, ar trebui să ajute Kievul să îşi consolideze forţele şi să încerce să stabilizeze frontul, în special în est, în zonele Ceasiv Iar şi Avdiivka.

Ucraina este într-o situaţie cu atât mai dificilă cu cât îi lipsesc mijloacele de apărare antiaeriană, ceea ce a permis ruşilor să bombardeze infrastructura esenţială, în special reţeaua electrică şi liniile de cale ferată.

Unii analişti militari cred că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina. AGERPRES

Vezi si

Premierul slovac Fico își amintește fiecare moment al atentatului asupra sa

Premierul slovac, Robert Fico, îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat în timpul atacului suferit miercuri …