Tuesday , May 21 2024

Aniversarea unui veac si jumatate de invatamant la Colegiul „Stefan cel Mare”, incheiata in prezenta a sute de invitati

N ieri, `n Sala Mare a Casei de Cultur\, au fost `nm=nate medalii de aur, diplome [i distinc]ii invita]ilor, actualilor [i fo[tilor profesori, directorilor care au fost la conducerea unit\]ii de-a lungul anilor [i absolven]ilor-olimpici interna]ional care au dus departe numele Colegiului n la ini]iativa prof. Costic\ Costan, sutele de participan]i la evenimentul de ieri din Casa de Cultur\ au avut ocazia s\-i priveasc\ [i s\-i asculte pe patru dintre olimpicii „[tefani[ti”, premia]i la etapele interna]ionale ale olimpiadelor de fizic\ [i chimie, `n cadrul unor „videoconferin]e”

Un eveniment de mare amploare a fost marcat s\pt\m=na recent `ncheiat\, `n municipiul re[edin]\ de jude] – aniversarea a 150 de ani de `nv\]\m=nt de performan]\ la Colegiul Na]ional „{tefan cel Mare” Suceava. Ieri, `n Sala Mare a Casei de Cultur\, au fost `nm=nate medalii de aur, diplome [i distinc]ii invita]ilor, actualilor [i fo[tilor profesori, directorilor care au fost la conducerea unit\]ii de-a lungul anilor [i absolven]ilor-olimpici interna]ional care au dus departe numele Colegiului.
S-au dep\nat amintiri, s-au elogiat nume mari din istoria Colegiului „{tefan cel Mare” [i au fost aplauda]i absolven]i [i profesori care au avut un cuv=nt de spus `n devenirea a ceea ce este `n momentul de fa]\ unitatea de `nv\]\m=nt sucevean care a ajuns la cel de-al 150-lea an de activitate.
„De-a lungul timpului, liceul sucevean s-a f\cut remarcat prin profesorii [i, dimpreun\, prin absolven]ii s\i, deveni]i speciali[ti de mare valoare în mai toate domeniile. În egal\ m\sur\, liceul sucevean a reprezentat punctul de plecare în carier\ a multor personalit\]i de marc\ ale culturii române[ti. O încercare de a evoca personalit\]i cu totul remarcabile, fo[ti elevi sau profesori ai [colii noastre ar fi un demers nobil, dar foarte laborios. Ne întreb\m doar câte licee române[ti au absolven]i nominaliza]i la un premiu Nobel. Pe to]i îi apreciem [i îi onor\m deopotriv\. C\ci ce poate fi mai onorant pentru o institu]ie decât oamenii care de un veac [i jum\tate scriu <istoria> în cartea de aur a culturii [i [tiin]ei române[ti”, a spus `n cuv=ntul de deschidere directorul Colegiului Na]ional „{tefan cel Mare” Suceava, prof. Dan Popescu.
Au luat, pe r=nd, cuv=ntul invita]ii manifest\rii de ieri: inspectorul general Petru Carcalete, reprezentantul Ministerului Educa]iei, Gheorghe Felea, inspectorul pe probleme de religie, Gheorghe Hostiuc, care a transmis mesajul arhiepiscopului Sucevei [i R\d\u]ilor – ~PS Pimen, subprefectul Angela Zarojanu, vicepre[edintele Consiliului Jude]ean Suceava Vasile Ilie, viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc, rectorul Universit\]ii „{tefan cel Mare” Suceava – Adrian Graur, [i prorectorul Sanda-Maria Ardeleanu, dar [i absolventul [i ex-ministrul Educa]iei Cristian Adomni]ei.

N Cadouri, ironii [i „videoconferin]e” cu absolven]ii-olimpici stabili]i `n str\in\tate
Inspectoratul {colar a oferit ieri c=teva cadouri Colegiului „{tefan cel Mare” Suceava, [i anume un program pentru olimpici, o diplom\ de excelen]\ institu]ional\, o distinc]ie de excelen]\ [i o plachet\.
La r=ndul s\u, fostul ministru al Educa]iei, sucevean [i absolvent al Colegiului, Cristian Adomni]ei, i-a d\ruit directorului Dan Popescu o minge de baschet, exprim=ndu-[i dorin]a de a fi primul care s\ joace un meci de baschet `n noua sal\ de sport a unit\]ii, recunosc=nd c\ el este „autorul gropii din spatele liceului”. R\spunsul directorului Dan Popescu a fost c\ la a[a o „minge de lux trebuie [i o sal\ de lux”.
Actuala conducere a Colegiului Na]ional „{tefan cel Mare” Suceava a oferit medalii de aur invita]ilor [i 55 de plachete de onoare unor fo[ti directori, profesori [i elevi ai unit\]ii de `nv\]\m=nt.
La ini]iativa prof. Costic\ Costan, sutele de participan]i la evenimentul de ieri din Casa de Cultur\ au avut ocazia s\-i priveasc\ [i s\-i asculte pe patru dintre olimpicii „[tefani[ti”, premia]i la etapele interna]ionale ale olimpiadelor de fizic\ [i chimie. Primul care a vorbit `n cadrul unei „videoconferin]e” a fost Decebal La]cu, olimpic interna]ional la fizic\, elev al Colegiului `n perioada 1991-1995, apoi a urmat Mihai Dudu]\, olimpic interna]ional la chimie, care a absolvit MIT-ul, `n Boston, [i Mihai Amariei, interna]ional la fizic\, stabilit `n SUA. Ultima interven]ie audio-video a fost cea a lui Duiliu Diaconescu, „cel mai bun rezultat al meu. A avut cea mai bun\ tez\ din lume la olimpiada interna]ional\ de fizic\”, dup\ cum a spus cu m=ndrie prof. Costic\ Costan. Duiliu este profesor de fizic\ [i a spus c\ „fac acum ceea ce am f\cut timp de patru ani la liceu – rezolv probleme de fizic\ [i matematic\”.
O alt\ prezen]\ demn\ de remarcat este cea a primei absolvente cu media 10 din istoria „[tefani[tilor” – Ica Manas Zloczower, vicedecan al Universit\]ii din Ohio, care a mul]umit profesorilor care au preg\tit-o pentru via]\.
La final au luat cuv=ntul participan]i din sal\, `n special absolven]i din promo]iile vechi, fiecare povestind c=te ceva despre Liceul „{tefan cel Mare” din trecut [i l\ud=nd profesorii care le-au ghidat pa[ii `n tinere]e.
Azi vor avea loc `nt=lniri ale promo]iilor 1960, 1970, 1980 [i 1985, acestea fiind manifest\rile care `nchid s\pt\m=na aniversar\ la Colegiul Na]ional „{tefan cel Mare” Suceava, aflat la un veac [i jum\tate de `nv\]\m=nt de performan]\. (Oana PAULIUC)

Vezi si

285 de elevi s-au înscris pentru admiterea la Liceul cu Program Sportiv Suceava. Aproape jumătate dintre ei concurează pentru locurile din clasele de fotbal

Liceul cu Program Sportiv Suceava desfășoară în această săptămână probele de aptitudini în vederea admiterii …

No comments

  1. Este pur si simplu sfidator faptul ca o astfel de manifestare a stat sub culoarea portocalie, asa dupa cum constat din acest articol. Faptul ca Carcalete (lasati acolo cacofonia, ca e foarte potrivita) a deschis manifestarea este revoltator. Tocmai acest plagiator, care nu are nimic de-aface cu invatatur. Si-apoi toti ceilalti…Mi-e sila….