Sunday , June 16 2024

Rusia vrea să retraseze fără consultare frontierele maritime de la Marea Baltică cu Finlanda și Lituania, state NATO

Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a frontierelor maritime din Marea Baltică cu Finlanda și Lituania, măsură respinsă rapid de cele două state membre ale Alianței, relatează Reuters.

Potrivit unui proiect de decret guvernamental datat pe 21 mai, Ministerul rus al Apărării a propus „ajustarea” frontierelor din jurul insulelor rusești aflate în partea de est a Golfului Finlandei și în jurul exclavei Kaliningrad.

„Frontiera maritimă de stat a Federației Ruse se va schimba”, afirmă fără echivoc proiectul de lege. Dacă va fi aprobat, acesta ar urma să intre în vigoare de la ianuarie 2025.

Ministerul Apărării de la Moscova argumentează în expunerea de motive că o măsurare anterioară a frontierelor maritime din Marea Baltică, făcută în 1985 în perioada sovietică pe baza unor hărți de navigație de la jumătatea secolului trecut, nu corespunde pe deplin unor coordonate cartografice „mai moderne”.

Proiectul de decret nu specifică modul concret în care ar urma să aibă loc retrasarea frontierelor maritime sau dacă au avut loc consultări cu statele vecine de la Mrea Baltică. Însă Finlanda și Lituania au precizat imediat după apariția informației că nu au fost purtate niciun fel de consultări în acest sens.

„Autoritățile finlandeze investighează informația din mass-media rusă despre definirea zonelor maritime din Golful Finlandei”, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb. „Guvernul monitorizează îndeaproape situația. Rusia nu a contactat Finlanda în legătură cu acest subiect. Finlanda acționează cum o face întotdeauna: cu calm și pe baza datelor”, a asigurat Stubb.

Elina Valtonen, șefa diplomației finlandeze, a spus la rândul ei că Rusia ar trebui să respecte Convenția ONU privind Dreptul Maritim și că Moscova încearcă să provoace „confuzie” în regiune.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian al Externelor, a avut o reacție tranșantă, acuzând o escaladare a Rusiei împotriva NATO și a Uniunii Europene. „Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO și UE și trebuie întâmpinată cu un răspuns adecvat de ferm”, a declarat acesta.

Vezi si

“Acord de principiu” al celor 27 țări UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu  Ucraina şi Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri “acordul de principiu” cu …

error: