Sunday , May 26 2024

EDITORIAL – C`t `mi dai ca sa te votez?

Din cursa `narm\rilor cu promisiuni, USL va ie[i dac\ nu `nvins, atunci sigur epuizat.

USL scade, dar r\m`ne `n continuare peste 50% plus unu, PP-DD cre[te u[urel, `n vreme ce PDL sta]ioneaz\. Cam a[a ar putea fi sintetizate rezultatele ultimelor sondaje de opinie. Momentan, nu conteaz\ votul exprimat `n fiecare regiune `n parte, ci doar tendin]ele care se `nregistreaz\ `n preferin]ele electoratului.
USL se diminueaz\, pentru c\ destul de mul]i aleg\tori nu percep aceast\ construc]ie politic\ bizar\ drept o alternativ\ credibil\ la actuala putere. Chiar dac\ numele alian]ei e nou, eroii s`nt vechi [i cunoscu]i. Cu mici excep]ii, politicienii USL nu s`nt recomanda]i de cine [tie ce rezultate. Nici programul alian]ei nu con]ine vreo solu]ie miraculoas\ de ie[ire din criz\. Pentru USL, cancerul este B\sescu [i, odat\ extirpat, totul va merge bine. De aceea s`nt promise sute de mii de locuri de munc\, salarii mai mari [i pensii decente, nu [tiu c`t la sut\ din PIB pentru ~nv\]\m`nt [i S\n\tate, precum [i [iraguri de autostr\zi, lucruri pe care aceia[i politicieni nu le-au realizat nici m\car c`nd erau bani, dar\mite dup\ ce vor fi fost to]i fitui]i de Elena Udrea.

Lipse[te din retorica [i comportamentul USL [i speran]a c\, m\car de data aceasta, vor apela la oameni de calitate pentru actul guvern\rii. Dac\ speciali[tii USL s`nt cei care `[i dau cu p\rerea pe la televizor, atunci vor avea succese m\re]e `n urm\torii ani. Trist e c\ liderii alian]ei compenseaz\ lipsa de calitate a cadrelor de partid prin supralicitarea discursului vindicativ, vorbind tot mai des despre pedepsele `ngrozitoare care `i a[teapt\ pe portocalii. ~nc\ o dat\, vinovatul e doar cel\lalt. Un cel\lalt cu care se poate bate palma, fiind `n final exonerat de orice vin\.

PP-DD cre[te pentru c\ exist\ mult\ disperare `n societatea rom=neasc\. Coroborat\ `ns\ cu o lips\ de discern\m`nt pe m\sur\. E uimitor cum at`t de mul]i oameni pot crede promisiunile electorale fanteziste ale acestei forma]iuni.
Dar apari]ia [i evolu]ia PP-DD se `nscrie `ntr-o formul\ de evaziune politic\ specific\ ultimilor 20 de ani. Dup\ 1997, lipsa de rezultate a PN}CD (CDR) a dus, ini]ial, nu la revenirea `n for]\ a PDSR, ci la cre[terea ApR, iar mai apoi a PRM. Cu pu]in `nainte de 2004, `n pofida eforturilor PSD de a identifica Alian]a DA cu defuncta [i antipatizata CDR, cuplul B\sescu-Stolojan miza tocmai pe reinventarea dreptei. Dup\ 2004, un lucru asem\n\tor s-a `nt`mplat [i cu PLD, care, foarte curios, era v\zut ca un partid nou-nou]. Ciudat este c\ USL nu beneficiaz\ de acela[i tratament, adic\ de aceea[i prezum]ie de noutate. De ce oare?

Dac\ e adev\rat c\ PP-DD e doar arma secret\ [i cam tembel\ a PDL, atunci discursul populist al acestui partid e o capcan\ `ntins\ USL. Promisiunilor aberante ale acestui partid USL nu trebuie s\ le r\spund\ cu alte promisiuni imposibil de `ndeplinit. Deja Crin Antonescu a c\p\tat o voce g`lg`itoare, care anun]\ `ntoarcerea Rom=niei `n paradis. Dar din aceast\ curs\ a `narm\rilor cu promisiuni, USL va ie[i dac\ nu `nvins, atunci sigur epuizat. Iar greul `ncepe din 2013.
C\t\lin ONOFREI

Vezi si

Când pot să-mi învăț copilul să meargă pe trotinetă și care sunt beneficiile acesteia pentru copii

Trotineta pentru copii este una dintre acele jucării clasice pe care copiii le primesc cu …