Tuesday , May 21 2024

Cu medii mari si posibilitati reduse, studentii USV `nca asteapta cumularea burselor


Conform unui amendament din noua Lege a Educa]iei, `ncepând din anul universitar 2011-2012 este posibil\ cumularea bursei sociale cu orice alt\ burs\ N studen]ii nu [i-au primit p=n\ `n prezent drepturile pecuniare, o mare parte trebuind s\ se descurce doar cu bursa de studiu, totodat\ av=nd dreptul [i la o burs\ social\ N reprezentan]ii USV sus]in c\ acordarea celor dou\ burse cumulate va fi posibil\ o dat\ cu finalizarea de c\tre MECTS a amendamentului care stipuleaz\ acordarea acestor drepturi.

P=n\ `n acest an, bursa social\ nu putea fi primit\ `n paralel cu orice alt tip de burs\, `ns\ conform noii Legi a Educa]iei `ncepând din anul universitar 2011-2012 va fi posibil\ cumularea bursei sociale cu orice alt\ burs\. Bursele sociale pot fi cumulate cu bursa pentru performan]\ universitar\ o dat\ cu aprobarea amendamentului care prevede c\ „elevii [i studen]ii care beneficiaz\ de burse sociale de studiu, pot primi [i burse pentru performan]e [colare [i universitare”.
Dup\ ce studen]ii Universit\]ii „{tefan cel Mare” care se `ncadrau `n prevederile impuse au depus dosarul cu documente justificative la secretariatele facult\]ilor, ace[tia sus]in c\ de[i anul universitar a debutat cu mai mult de o lun\ `n urm\, `nc\ nu au beneficiat de drepturile pecuniare ce li se cuvin.
“Primesc burs\ de studiu [i m\ `ncadram [i la burs\ social\. Am fost `n[tiin]a]i de la secretariat c\ “s-ar putea” cumula bursa social\ cu alt tip de burs\, am f\cut dosarul, iar `n momentul c=nd s-au aprobat listele cu burs\ nu s-a mai cumulat nimic. Ni s-a transmis c\ nu au primit preciz\ri clare asupra legii [i nu pot deocamdat\ cumula bursele. Sunt foarte mul]i studen]i `n situa]ia mea care trebuie s\ se descurce doar cu bursa de studiu, totodat\ av=nd dreptul [i la o burs\ social\”, ne-a declarat Ionu] M., student `n cadrul Facult\]ii de Inginerie Electric\ [i {tiin]a Calculatoarelor.
Totodat\, reprezentan]ii USV sus]in c\ acordarea celor dou\ burse cumulate este doar o chestiune de timp, institu]ia sucevean\ de `nv\]\m=nt superior a[tept=nd finalizarea de c\tre MECTS a amendamentului care stipuleaz\ acordarea acestor drepturi.
“Regulamentul cu privire la acordarea burselor este supus `n continuare unor modific\ri, pe baza prevederilor Legii Educa]iei, pentru a fi dat mai apoi spre aprobare. Suntem `n permanent\ leg\tur\ cu reprezentan]ii Ministerului Educa]iei, iar `n viitorul apropiat Consiliul Na]ional al Finan]\rii ~nv\]\m=ntului Superior urmeaz\ s\ finalizeze o serie de dispozi]ii, pentru a da curs burselor c\tre studen]i. A[tept\m forma final\ a metodologiei, dup\ care studen]ii `[i vor primi drepturile b\ne[ti. Bine`n]eles, vom respecta amendamentul prin care se stabile[te cumularea burselor sociale cu cele de studiu”, a precizat Maria Musc\, secretar [ef `n cadrul USV.
Totodat\, conform acesteia, studen]ii vor primi retroactiv sumele cuvenite, respectiv de la `nceputul anului universitar.
Pe de alt\ parte, studen]ii beneficiari sunt sceptici `n ceea ce prive[te ob]inerea drepturilor financiare `n viitorul apropiat. “Se vehiculeaz\ c\ va mai dura p=n\ vom primi bursele, deoarece `nc\ se mai lucreaz\ la stabilirea cuntumului lor, care din c=te am `n]eles va fi acela[i pentru fiecare facultate. ~nc\ nu s-au afi[at listele beneficiarilor, iar despre cumularea lor nu am primit foarte multe detalii”, ne-a declarat Maria A., student\ a Facult\]ii de Asisten]\ Managerial\ [i Secretariat din cadrul FSEAP.
Studen]ii USV care provin din familii al c\ror venit net mediu pe membru pe lunile iulie, august [i septembrie 2011 este mai mic dec=t salariul de baz\ minim brut pe ]ar\, respectiv 670 ron, studen]ii din anii II-IV integrali[ti [i care nu sunt nota]i cu „absent” la activit\]ile demarate pe parcursul semestrului al doilea al anului universitar 2010-2011 au dreptul de a beneficia de bursele men]ionate.
Studen]ii pot beneficia de burse pentru stimularea excelen]ei [i de burse sociale pentru sus]inerea financiar\ a celor cu venituri reduse. În cazul burselor sociale, aloca]ia bugetar\ trebuie s\ acopere un minimum de mas\ [i cazare, iar acestea pot fi cumulate cu celelalte tipuri de burse. Bursele pentru stimularea performan]ei se distribuie conform regulamentelor interne ale universit\]ii [i pot fi împ\r]ite în burse de merit, de studiu, de excelen]\ etc. Bursa de merit se acord\ studen]ilor în func]ie de rezultatele ob]inute la înv\]\tur\, acestea revizuindu-se la începutul semestrului al II-lea, ulterior beneficiind studen]ii care dup\ sesiunea de iarn\ sunt integrali[ti.
~nainte ca amendamentul din Legea Educa]iei s\ fie propus, studen]ii nu puteau cumula mai multe tipuri de burse din programele Ministerului Educa]iei (burse de merit, burse sociale). Prin urmare, pentru a putea beneficia de bursa de merit, dup\ publicarea clasamentului, studen]ii selecta]i trebuiau s\ completeze [i s\ depun\ la secretariat o Declara]ie de Onoare potrivit c\reia nu mai beneficiaz\ de burs\ din partea unei alte institu]ii publice de înv\]\mânt superior. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

285 de elevi s-au înscris pentru admiterea la Liceul cu Program Sportiv Suceava. Aproape jumătate dintre ei concurează pentru locurile din clasele de fotbal

Liceul cu Program Sportiv Suceava desfășoară în această săptămână probele de aptitudini în vederea admiterii …