Saturday , May 18 2024

Primaria Suceava va sustine Termica sa cumpere carbune pentru iarna viitoare

Primarul Ion Lungu a declarat, `ns\, c\ demersurile cele mai multe vor fi f\cute la Guvern pentru sus]inerea termofic\rii centralizate, edilul [ef fiind de p\rere c\ trebuie acordat\ mai mult\ aten]ie `n vederea g\sirii unei formule mixte privind subven]ionarea societ\]ilor de termoficare, pe de o parte, [i acordarea de ajutoare pentru `nc\lzire, de cealalt\ parte
Prim\ria municipiului Suceava a demarat preg\tirile pentru sus]inerea activit\]ii de producere a energiei termice pentru iarna 2011 – 2012, primarul Ion Lungu declar=nd c\ societatea Termica – a c\rei ac]ionar unic este Consiliul Local – va organiza o licita]ie pentru achizi]ia de huil\ energetic\. Practic, este oficial c\, `n ceea ce prive[te termificarea municipiului re[edin]\ de jude], se va opta pentru a se continua produc]ia de energie termic\ din centrala electric\ de termoficare (CET) [i nu de la cazanele de ap\ fierbinte (CAF) ce func]ioneaz\ la centrala termic\ de l=ng\ Ambro SA [i produc agentul termic pe baz\ de gaz metan [i de p\cur\. Astfel, primarul Ion Lungu a declarat c\ se are `n vedere achizi]ionarea printr-o licita]ie public\ a unei cantit\]i de circa 100.000 tone de c\rbune superior pentru iarna viitoare, cu precizarea c\ `n prim\ faz\ se are `n vedere doar circa 60.000 de tone de huil\ energetic\. Primarul a spus c\, din estim\rile preliminare care s-au f\cut `nainte de organizarea licita]iei, este vorba de o sum\ total\ de p=n\ `n 50 de milioane de lei iar pentru cantitatea de 60.000 de tone a estimat un necesar de aproape zece milioane de dolari SUA, adic\ p=n\ `n 30 de milioane de lei. Totodat\, primarul dore[ete s\ ob]in\ [i un sprijin financiar din partea Guvernului pentru perfectarea montajului financiar [i asigurarea surselor de finan]are necesare achit\rii contravalorii combustibilului.
Pe de alt\ parte, Ion Lungu a spus c\, `n acest scop, a avut `ntrevederi cu ministrul Administra]iei [i Internelor, Traian Iga[, cu Adreea Paul Vass, consilierul economic al premierului Emil Boc, precum [i cu subsecretarul de stat Liviu Gr\dinaru iar `n urma discu]iilor a primit asigur\ri c\ beneficiarii sistemului centralizat de termoficare vor avea parte de sprijin b\nesc la `nc\lzire, banii da]i cu acest titlu fiind dirija]i, prin intermediul Agen]iei de Presta]ii Sociale, `n conturile Termica. „La finele s\pt\m=nii trecute, am avut discu]ii pe aceast\ tem\ la Bucure[ti [i am explicat c\, f\r\ un sprijin din partea bugetului de stat, autorit\]ile locale cu termoficare centralizat\ nu vor putea trece aceast\ iarn\. Am primit promisiuni se vor g\si solu]ii pentru a acorda ajutoare la c\ldur\ persoanelor care sunt `n situa]ii dificile, cu probleme financiare, banii, evident, ajung=nd tot la Termica”, a declarat Ion Lungu. El a mai ad\ugat c\, de[i se vehiculeaz\ un plafon maxim de 850 de lei pe membru de familie, p=n\ la care de d\ ajutor `n bani, nivelul acestuia [i m\rimea sprijinului financiar `nc\ nu au fost legiferate. „Opinia mea este c\ trebuie g\sit un compromis `ntre subven]ia la constituirea stocurilor [i ajutorul de stat la `nc\lzire, `n a[a fel `nc=t s\ beneficieze c=t mai multe familii”, a explicat primarul de Suceava, Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

120 de studenți participă la FIA Food Fest 2024

Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava organizează, sâmbătă, 18 …